2013. március 25., hétfő

Heilingenkreuz apátság, Ausztria


2013-ban nagy terveim vannak, ami az országjárást, és közeli szomszédos országok néhány nevezetességének meglátogatását illeti. Magyarországon belül elsősorban az ország déli területeire koncentrálok, a szomszédos országok alatt pedig elsősorban Ausztriát és Szlovákiát értem. 

Örömmel mondhatom, hogy első ausztriai utazásom március második felében már meg is történt. Ez az út az abdai Vándorbot Egyesület "kivitelezésében", Erdélyiné Magdika szervezésében zajlott. Rövid, mindössze egynapos társasút volt autóbusszal, de a jó szervezésnek, és az útitársak fegyelmezett magatartásának köszönhetően igen tartalmasra sikerült. 

Apátság főbejárata
Az első helyszín Heilingenkreuz volt, az ottani csodálatos ciszterci apátság műemlékeinek megtekintése. 
Ami az időjárást illeti, nem túlzottan kedvezett nekünk, de panaszra sem lehetett okunk. Hideg volt ugyan, de sem eső, sem hó nem esett - ez nagyon fontos előny egy ilyen úton. Én magam a látnivalókon kívül a fotózásra próbáltam sok figyelmet fordítani. Amatőr turista-fotósként csak egy alapszintű felszereléssel rendelkezem - ezzel igyekeztem a feltételektől függően elfogadható fényképeket készíteni. Az én céljaimnak a fényviszonyok nem kedveztek. Felhős idő volt, jellegtelen szórt fényekkel. Szabadban a fényviszonyok hátrányait némiképp lehetett kompenzálni, de épületek belsejébe ezekből a fényekből csak nagyon kevés jutott. Bonyolította a helyzetet, hogy a hatalmas belső tereket a keskeny ablakokon át beszűrődő fények csak nagyon kevéssé, és nagyon egyenetlenül világították meg.
Amíg lehetett, vaku használatával igyekeztem ezen a helyzeten javítani. De utaltam rá, hogy én magam is, a 
felszerelésem is "turista kategória" - tehát ezek a kompenzálási lehetőségek csak nagyon kezdetlegesek voltak. Ráadásul utolért az a felismerés is, hogy a vakumhoz elfelejtettem pót-akkumulátorokat vinni magammal. Ennek az lett a következménye, hogy fotózás közben a vakum megszűnt működni. Innen kezdve más paraméterekkel, szabadkézből fényképezve kellett képeket készítenem. Kérlek Benneteket, legyetek tekintettel rövid eszemre, és nézzétek el nekem képeim a szokottnál is gyengébb minőségét! :-(
Mivel a témakeresés és a fotózás technikai részletei a figyelmemet erősen lekötötték, az idegenvezető hölgy (helyi, magyar apáca) tájékoztatójából csak nagyon keveset hallottam. Ezért a képek közé az internetes Wikipedia kimásolt tájékoztatóját mellékelem, helyenként kibővítve néhány képnél saját megjegyzéseimmel.

"A heiligenkreuzi apátság ciszterci kolostor Alsó-Ausztriában, amely 1133-as alapítása óta megszakítás nélkül működik. Ezzel a második legrégebbi folyamatosan működő ciszterci kolostor a világon a szintén ausztriai reini apátság után. Földrajzi koordinátái: é. sz. 48° 03′ 22″, k. h. 16° 07′ 47″ "

Az apátság udvara
Udvar - balra a templom bejárata
Mellék- és Főbejárat a templomba
A kolostort a Babenberg-házból származó III. Lipót osztrák herceg alapította 1133-ban. Az első apát Gottschalk, a kolostor első lakói a burgundiai Morimond kolostorának szerzetesei voltak. A rendes kolostori élet 1133. szeptember 11-én kezdődött el. Az apátság templomában, egy értékes szekrényben őrzik III. Lipót fiának, a boldoggá avatott Freisingi Ottónak az ereklyéit. 1188. május 31-én V. Lipót osztrák herceg Krisztus keresztjének egy 24 centiméteres darabját ajándékozta az apátságnak; ez az ereklye az 1983-ban újjáépített keresztkápolnában látható. Az ereklyét V. Lipót 1182-ben kapta ajándékba IV. Balduin jeruzsálemi királytól.
1683-ban a törökök megtámadták és felgyújtották az apátságot. A Clemens Scheffer apát idejében történt újjáépítés során az apátságot kibővítették és barokk stílusban építették át. 1734-ben VI. Károly az apátságnak adta a Szentgotthárdi apátságot, ez az állapot 1877-ig tartott. II. József szekularizációs rendelete (1782) az apátságot nem érintette, mivel a szerzetesek az ellenreformáció óta foglalkoztak oktatással, és ezt a tevékenységet a felvilágosodás is elismerte. 1802-ben egy filozófiai-teológiai oktatóközpontot létesítettek, amely Zwettl, Lilienfeld, Heiligenkreuz és Neukloster kolostorainak a lelkészképzésére szolgált. 1976-ban az Institutum Theologicum elnyerte a főiskolai rangot; ma a német nyelvterület egyik legnagyobb lelkészképző helye. 2007. január 28-án, Aquinói Szent Tamás ünnepén XVI. Benedek pápa pápai filozófiai-teológiai főiskola rangjára emelte. 2007. szeptember 9-én XVI. Benedek meglátogatta az apátságot és a főiskolát.
Heiligenkreuz az alapítása óta megszakítás nélkül működik. Jelenleg körülbelül 75 szerzetes tartozik az apátsághoz. A szerzetesi élet súlypontja a liturgia és a latin nyelvű gregorián kórus gondozása. A szerzetesek egy része a 17 idetartozó plébániában végez lelkigondozói munkát, mások tudósként és tanárként a főiskolán tevékenykednek. Heiligenkreuzot Ausztria egyik legkonzervatívabb és legpápahűbb kolostorának tartják, ami a szerzetesi hagyományok ápolásában (például gregorián kórus, latin nyelvű mise) és a katolikus egyház liberális áramlatainak éles kritikájában nyilvánul meg. A Merian magazin szerint a főiskola a német nyelvterület konzervatív teológiájának része.

Főbejárat udvar felőli nézete
Főhajó
A háromhajós román stílusú bazilikát a 12. században fejezték be. A főhajó árkádos részét masszív oszlopokon álló boltívsor képezi, az oszlopok felső részét pillérfedőkő díszíti. A főhajót négyrészes bordás keresztboltozat fedi. A főhajó minden boltszakasza egy viszonylag kis karzati ablakon át kapja a fényt. 

Papi stallumok
Bal oldalhajó
Az oldalhajókat egy-egy dongaboltozat fedi, amelyeket boltövek tagolnak. A 13. században a román kórust nagyméretű gótikus csarnokkal helyettesítették, amelyet 1295-ben szenteltek fel. A négyzetes alaprajzú kórus közvetlenül a kereszthajóhoz csatlakozik. 
1674-ben a templomhoz a főhajó és a bal oldali kereszthajó szögletében egy barokk tornyot toldottak. A kórus barokk bútorzatát Giovanni Giuliani faragta 1707-ben. Az orgonát 1804-ben Ignaz Kolber császári és királyi udvari orgonaépítő mester építette.
A szokásos harangokon kívül Heiligenkreuzban található Ausztria egyedüli olyan harangjátéka, amelynek 43 harangját billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. A harangjátékot minden év augusztusának első hétvégéjén koncertszerűen megszólaltatják; év közben minden egész óra előtt tíz perccel megszólal egy egyházi dallam, amely a liturgikus időszaknak felel meg.

Fogadalmi oszlop az udvaron
Fogadalmi oszlop az udvaron
A kolostor udvarán található fogadalmi oszlopot Giovanni Giuliani szobrász és Elias Hügel kőfaragómester készítették. Itt látható az 1739-ben készült József-kút is.

A kerengő egyik folyosója
A kerengő egy részlete
A templomtól délre áll az 1240-ben elkészült kerengő.

Altemplom - az alapító nyughelye
Altemplom
Az altemplom csodálatos üvegablaka
A kolostorban található a Babenberg-házbeli IV. Lipót, V. Lipót, I. Frigyes és II. Frigyes sírja, valamint Freisingi Ottó ereklyéi."

Gyönyörű oltár, a kerengő egyik benyílójában
Mennyezeti freskó
Sekrestye
Sekrestye
A négyszögű kerengő egy kis virágos udvart fog össze. Erre az udvarra a szerzeteseknek nincs bejárat - az ő számukra ez a terület a Paradicsomi kertet jelképezi, ahová a lelkük vágyik. (Természetesen itt a földi létben 2 fő kertész rendben tartja a virágokat).

Felirat hozzáadása
Most, március második felében a kert még elég sivár képet mutat, de nyáron ennél nyilván sokkal szebb. Egyik sarkában egy nagyon szép alacsony torony áll, amely a kerengő felé nyitva van. Belsejében egy szép díszkút található.

Díszkút
Sajnálom, hogy nem mondhatom el, mi a rendeltetése. Magdika, a túravezetőnk beszélt róla, de a fotózás miatt nem tudtam erre figyelni. Csak annyit hallottam, hogy a peremeken található feketéllő lerakódások vízkőképződmény, amely a kút működésének századaiban rakódott le.

Egy pillantás a kerengőre
Most már kifelé az apátság udvaráról
A kerengő megtekintésével véget ért a heilingenkreuzi sétánk. Emlékezetes élményben volt részünk, felelősséggel mondhatom. 
A napnak persze még nincs vége, újabb látnivalók várnak ránk. A parkolóban beszálltunk az autóbuszunkba, és Mayerling felé indultunk. De ez már egy újabb poszt témája lesz! 

Köszönöm, hogy velem tartottatok! Legyen szép napotok!

2 megjegyzés:

mario brezovec írta...

Pozdrav !
jako zanimljivo !
Preveo sam preko google prevoditelja !!

Névtelen írta...

Régebben én is jártam itt,de jó látni újra,lenyűgöző!