2013. március 30., szombat

Bécs (Wien) Húsvéti vásár


Ausztriába mindig szívesen megyek kirándulni - és megyek is, ha tehetem. Nagy előny, hogy közel van a lakhelyemhez, tele van természeti szépségekkel, és felülmúlhatatlan szépségű műemlékekkel. Ugyanakkor visszatartó erő, hogy nem beszélek idegen nyelveket. Igaz azonban, hogy magyarul is el lehet igazodni több helyen, de erre nem alapozok egy kirándulás során. Marad tehát a csoportos utazás idegenvezetővel, vagy ismerőssel, családtaggal.
Bécsben sokszor jártam már. Utaztam vonattal, autóbusszal, személyautóval.... legutóbb társasúton autóbusszal, az abdai Vándorbot egyesülettel.

Bécsi látogatás nem szerepelt az előzetesen megadott útiprogramban - lényegében egy kellemes ráadás volt a napi programhoz, hogy megálltunk Bécsben. Nem is akárhol - az egyik olyan pontján a városnak, amelyik a legelőkelőbb turista-célpont a császárvárosban. Ez pedig nem más, mint a Schönbrunni kastély! Megjegyzem, ekkor már túl voltunk az utazás hivatalos részén, a délután közepe volt, nagy programra nem jutott idő, Arra azonban igen, hogy megnézzük a kastély udvarán rendezett húsvéti vásárt.

Az első pillantás a vásári forgatagra
Magdika, az utazásszervezőnk épp csak meghatározta, mikor kell hazaindulásra készen a busznál összegyűlni a csoportnak, és már szét is oszlott a társaság. 
Én 2009-ben - ugyanezzel az Egyesülettel - már jártam a kastélyban. Akkor nagy eső esett, az időjárás csak azt engedte, hogy a kastélyban rendezett kiállítást megnézzük. Az eső miatt azonban sem a kastélykertet, sem az állatkertet, sem a labirintust nem tudtuk megnézni - értelemszerűen a Gloriette-dombra sem mehettünk fel. Most a rendelkezésünkre álló rövid idő miatt a kastélyba nem tudtunk bemenni. 
A kirakodóvásár engem nem tudott különösebben érdekelni - annál inkább az, hogy a régi úton elmaradt látnivalók egy részét most bepótolhattam. Azonnal különváltam a csoporttól. 

A kastély bal szárnya és szökőkút
A kastély homlokzata az udvar jobb oldaláról nézve
Körülnéztem a kastély főbejárata előtti téren, majd a kastély mögötti terület bejárására indultam. Sietősre vettem a lépteimet, mert nem tudtam, mennyi időbe telik  a hátsó park bejárása. Kora tavasz volt - vagy hosszúra nyúlt tél? - ezért a park még nem mutatta teljes szépségét. Nem működött még a Neptun-kút sem - nem volt vízzel feltöltve. Az időjárás viszont kegyes volt hozzám - az egész napos szürke, felhős égboltról jócskán eloszlottak a felhők, és kellemes késő-délutáni lágy fények tették lehetővé a fotózást. Készítettem is nagyon sok képet - ezekből mutatok néhányat Nektek.

Hogy a gyönyörű kastélyról is írjak valamit, megint a Wikipédiát hívom segítségül. Nem fogalmazom át az ott talált anyagot, csupán kivonatolom, hogy aki még nem járt ott, kapjon képet arról, miről beszélek.
A kastély belsejéről saját képet még a 2009-es látogatásról sem tudok mutatni, mert bent szigorúan tilos volt a fotózás. Gondolom, ez most is így van. Hát akkor jöjjön a Wikipédia:

A schönbrunni kastély barokk stílusú császári rezidencia Bécs Hietzing nevű kerületében. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága: magát a kastélyt évente másfélmillió látogató keresi fel, a parkot további 5,2 milliónyian tekintik meg.

A kastély hátoldala
A Schönbrunni kastély, a császári család egykori nyári rezidenciája, Európa egyik legszebb barokk építménye. 1569 óta van a Habsburgok birtokában, II. Ferdinánd császár felesége 1642-ben építtetett a területen egy nyári kastélyt és ő nevezte a helyet először „Schönbrunn"-nak. A török ostrom után 1696-tól kialakított kastélyt és kertet 1743 után, Mária Terézia uralkodása alatt teljesen átépítették. A Habsburgok az év nagyobb részét abban a sok helyiségben töltötték, amelyre a császári nagycsaládnak a reprezentációs termeken kívül szüksége volt.

A kastély 1441 helyiségből áll, ebből 45 látogatható. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel díszítettek, a termekben cseh kristálycsillárok és cserépkályhák találhatók.

Ferenc József lakó- és dolgozószobája szolíd és egyszerű; annál fényűzőbbek a reprezentációs termek és a vendégszobák. A Tükörteremben valaha Mozart zenélt mint hatéves csodagyerek.

A kör alakú Kínai kabinetben tartotta titkos megbeszéléseit Mária Terézia és kancellárja, Kaunitz. A Vieux-laque-szobában Napóleon tanácskozott. A Kék kínai szalonban írta alá Károly császár és király azt a dokumentumot, amelyben lemondott a kormányzásról és amely a monarchia végét is jelentette.

A legszebb rokokó belsők egyike a Milliós szoba, amelynek falborítása rózsafából készült és értékes indiai és perzsa miniatúrák díszítik. A Nagy Galériában táncolt az 1814-15-ös évben a bécsi kongresszus; napjainkban különleges alkalmakkor állami fogadások zajlanak falai között.

A Gloriette
A Gloriette 1775-ben épült, erre emlékeztet az építmény középső részén olvasható felirat: „JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV“ (József császár és Mária Terézia uralkodása idejében, 1775-ben) Akkoriban nagyra értékelték a szép kilátást, ezért is emeltek egy 20 méter magas panorámateraszt. Vigyázat, csak a csigalépcsőn át érhető el!

Neptun-kút (egyenlőre víz nélkül)
Mégegyszer a Gloriette
Pillantás a kastélyra, és Bécsre a dombról
Fölfelé a Gloriette-ben működő kávézóhoz

A szobrok egyike
Lépcsősor a hátsó park felé
"Fakabát" kőből
Főbejárat a kastélyba
Gyönyörűen kialakított lépcsők
Feljárat
Felelősséggel állíthatom, hogy a domb tetejéről elém táruló látvány lenyűgöző volt. Visszafelé jövet is készítettem képeket. Körbejártam a kastély főépületét,  megcsodáltam a nagyon szépen kialakított lépcsőket. 

Konflis
A vásár
A vásár - húsvéti tojások
A vásár
Hegyi vadász figurája
Budapesti mézeskalácsos
A dicső (osztrák) múltra emlékezve
Végül úgy látszik, "jó időt futottam", mert indulás előtt még arra is jutott időm, hogy a feleségemmel a vásáros sátrak között is tegyek is egy sétát.

Ez a váratlan lehetőség nagyon tetszett nekem! Egy amúgy is szép nap szép befejezése volt ez a kis közjáték.

Köszönöm, hogy velem voltatok!

3 megjegyzés:

Zsana írta...

De szép képeket hoztál megint!!! Csak ámul-bámul az ember!!! Szép helyen jártál!!!!

Lacika írta...

A megszokott remek minőségben készült fotóidon nagyon szépek - és nekem nagyon tetszenek - a visszafogott délutáni nap sápadt fényei. Köszönöm, hogy megmutattad Zoli!

Üdv: Lacika

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm a látogatást és szép szavaidat, Zsana Királylány!