2012. október 6., szombat

Feldebrő Árpád-kori temploma


Idézet a Wikipediából:

"A feldebrői római katolikus plébániatemplom – eredeti formájában – és a nyugati és keleti kereszténység kultúráját ötvöző, egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, Magyarország legrégebbi, különleges – 54 alakzatból álló – freskóival, Magyarország 11. századi, korai építészeti emlékeinek egyik legkiemelkedőbb műemléke. A település központjában található templom a Mátra déli részén megtelepülő Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak készült."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Feldebr%C5%91i_r%C3%B3mai_katolikus_templom

Idén, észak-magyarországi kirándulásaim során sok csodás, több száz, vagy ritkábban közel ezer éves műemlék megtekintésére volt lehetőségem. Ezek egyike a Feldebrőn található műemlék templom, amely még a maga kategóriájában is különleges. Sajnos, elkerülhetetlen, hogy emberi kéz alkotása változatlan formában élje át a közel egy évezredet, de a régi alkotók keze nyoma ma is fellelhető a többször átalakított épületen.

"Az eredeti templom a keleti, bizánci kereszténység centrális templomainak alaprajzi elrendezését követte. Az altemplom Nyugat-európai mintára készült, ahol a halottkultusz a XI. századi megerősödésével gyakori volt az altemplomépítés." (Wikipedia)

Feldebrő műemlék temploma
Feldebrő műemlék temploma
Eredeti épület-részek
Az eredeti öthajós templom rekonstruált makettje
A templomban található egy makett, amely az eredeti templom rekonstruált kialakítását mutatja be. Részleteket, pontosab adatokat a fenti linken, és sok más internetes dokumentumban is olvashattok.

Főoltár
Mellékoltár
A templom alatt található altemplom csodás épségben megmaradt a mai napig. Az altemplom eredeti rendeltetése az Aba-nemzetség temetkezési helye volt. Aba Sámuel királyt ténylegesen is itt temették el - később azonban az abasári templomba szállították át a földi maradványokat.

A templom zárt főbejárata belülről
A templom nap közben zárva van, de a kapun kint van egy név és telefonszám. A telefonszám hívása után öt perc múlva megjelent egy úriember, aki készségesen kinyitotta a templomot, és bőséges, szakszerű idegenvezetést tartott nekünk. Fotózni szabadott, csak azt kérte, ne használjak vakut. Az altemplomban nem készítettem képeket, de a föld felszíne feletti világosabb templomtérben igen.

Remélem, tetszeni fognak a bemutatott képek. Legyen szép napotok!

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Csodás építmény!Remek fotók a belső térből is.Köszike a megosztást.

H.Marcsi írta...

Tavaly augusztusban mi is jártunk itt, emlékszem az "idegenvezetőre", hasonló kérése volt felém. A masinám még nagyon új volt, szenvedtem is a fényhiány miatt :).
A fotóid nagyon jól adják vissza a templom szépségét. Jót tett a képeknek a fény, amit hozzáadtál :)
Kár, hogy az altemplomban nem lehet fotózni, igazi építészeti remekmű volt a maga idejében, amit ott láthatunk, az csodálatos.

Zsuzsanna blogja írta...

Ismét csodás képeket készítettél,köszönöm a megosztást!

Unknown írta...

Nagyon szép épület !!!
Én ,aki kíváncsi természettel megáldott nőszemély vagyok , megkérdezem :
- Miért nem lehet vakut használni ?
A falak "érzékenyek" rá vagy maga az "idegenvezető" ?
Zoli és Marcsi , Ti nem kérdeztetek rá ?

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm Andrásnak, és a Hölgyeknek a megjegyzéseket.
Rozika - nem tudom, hogy például a szlovákiai műemlékekben mi a szokás, de Magyarországon nagyon sok helyen tiltják a fotózást, és még több helyen a vaku használatát. Nincs igazán logika benne, hogy miért a tiltás. Néha azzal magyarázzák, hogy a nagyon régi, egyébként is kifakult freskók színeit roncsolja az erős fény. Ezt még el is lehetne fogadni, de más helyeken is vannak értékes régi festmények, mégis szabad fotózni. Találkoztam olyan esettel, amikor tiltották a fotózást, helyette prospektusok megvásárlását ajánlották. Megint máshol egy kisebb összegű fotózási díjat kértek. Egységes szabály tehát nincs, legtöbb helyen a fenntartó dönti el, mit szabad és mit nem. Általában jellemző, hogy a templomok vagy múzeumok fenntartásához egy kis anyagi (pénzbeli) segítségét szívesen elfogadnak.

Unknown írta...

Kicsit utána néztem .... nem hagyott nyugodni a dolog ... és valóban , a falfestmények miatt tilos a vaku használata . Nagyon gyakran előfordul , hogy restauráláskor , amint a fénnyel érintkezik az addig elfedett freskó , szemmel láthatóan elkezd fakulni , napok alatt szinte eltűnik .

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Rozika, örülök, hogy kutakodtál a vakutiltás ügyében. Most már biztosan tudjuk, mi a tiltás oka!