2013. március 13., szerda

Cseszneki vártúra


A Tihanyról szóló előző posztomban azt írtam, hogy lesz folytatás - mégpedig a templom bemutatása. Közben átgondoltam a sorrendet, és inkább Csesznek középkori erődítményét (Fort Csesznek) - pontosabban annak romjait mutatom be néhány képben.
Tihanyból már jöttünk hazafelé - út közben beszéltük meg, hogy kihasználjuk a gyönyörű napsütést egy cseszneki fotózáshoz. Könnyű volt azzal számolni, hogy ha nem mennek felhők a nap elé, akkor szép súroló fények esnek a várrom országút felőli oldalára. Lehet fényképezni az országúti pihenőből, és talán még jobban, ha fel is megyünk a romokhoz. Amúgy is terveztem fotózást ezen a helyen. Ha ezt sikerül megtenni, egy utat és egy napot megspórolhatok ezzel a lehetőséggel.

Csesznek vára (Fort Csesznek) az országúti pihenőből fotózva
Jól számítottunk. Még csak kanyarogtunk a szerpentinen, már látható volt, hogy a vár nagyon szépen mutat a délutáni napsütésben. A pihenőből készítettünk néhány képet, majd a falu felé indultunk, hogy a romokhoz is felmenjünk.
Kicsit tanakodtunk, kicsit tébláboltunk a parkolóban - merre is induljunk? - végül megtaláltuk a megfelelő irányt.

Fölfelé a várba - látvány a hegyoldalból
A Vár nyitva volt, nem volt akadálya a fotózásnak. Persze, nem is féltünk attól, hogy nem tudunk bemenni, hisz már az országúti pihenőből láttuk, hogy turisták sétálnak a falakon.

Fölénk magasodnak a romok
"Ez az erődítményünk az 1241 – 42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte."

A vár történetéről mindössze egy mondatot idézek, és megadom a Wikipedia linkjét, ahol sok információ megtalálható. Hasznos írás, érdemes elolvasni.

Nemzeti zászló a várfalon
Lenyűgöző a látvány
Hősi időkre emlékezve
A belső vár
Wathay - költő és várvédő
Panoráma
"Rejtélyes" gerendák
Saját mesém igazán nincs is a várhoz, de annyit elmondhatok, hogy az ebből a toronyból kiálló gerendák rendeltetése mindig is nagyon érdekelt. Egyszerűen nem találtam értelmes magyarázatot arra, mi a csoda lehetett a szerepe ennek a sok gerendának! Zsóka és én szinte vérfagyasztó történeteket találtunk ki, miért kellettek oda a gerendák, ahol vannak.
Végül megkérdeztük a pénztárban ülő, szívesen beszélgető urat, vajon mi volt ezek eredeti szerepe? A válaszon aztán jól elcsodálkoztunk - mindenre gondoltunk, csak a legkézenfekvőbb dologra nem! A válasz szerint a toronynak egykor volt egy kúp alakú teteje - süvege. Ez a tetőszerkezet nyugodott ezeken a falakon kinyúló gerendákon! Ki hitte volna!?
Panoráma
Látogatók
Régi idők tanúi

Legyen szép napotok, köszönet a látogatásért! :-)

2 megjegyzés:

Jenő írta...

Káprázatos, tökéletes képekben mutattad be Csesznek várát kedves Zoli! Csodálom a fotóidat!

Zsana írta...

Igazán szép fotók!!! Tulajdonképpen annak is nagyon örültem, hogy valóban látható felújítási munkálatok voltak a várban. Nagyon régen nem jártam már Cseszneken, csak hallottam az felújításról...