2014. február 26., szerda

Dunaszeg - télvégi tavasz

Sok esős és felhős nap után nyugodt, napfényes időszakot ígért a meteorológia. Igaza lett!. Kellemetlen lábfájásom miatt hosszú túrára nem vállalkoztam a szép és csábító napsütés ellenére sem, de a város szélére kisétáltam. Nem reménykedtem abban, hogy a kedvelt helyemen akár csak egy darab jégmadarat is látok... ha mégis láttam volna, csodaként könyveltem volna el! Jó, hogy nem reménykedtem, mert most is csak a kitelepedett, odaszokott csalihorgászok szállták meg azt a helyet, ahol három éve még jégmadarak, szürkegémek, kócsagok meg vadrucák csapata szedte ki a vízből az egyébként károsnak ítélt, fajidegen kishalakat. A csalódáson hamar túltettem magam, végül is erre számítottam. Jobb híján a Rába fölött ívelő vasúti hidak felé sétáltam, és a hídon áthaladó vonatokról készítettem néhány fotót.

A következő napon Dunaszegre mentem, az ottani tóhoz. Bánatomra itt is negatív hatások értek. Leginkább az bosszantott, hogy újabban a horgászok szinte körbejárják autóikkal a tavat, elriasztva azokat a madarakat a vízről, melyeket mi, hobbifotósok szívesen fényképezünk. A holtág, és a kavicsbánya tó közötti keskeny és fákkal szegélyezett sétány kivételével az egész tó partja friss autónyomokkal volt tele, több helyen pedig ott is voltak az épp horgászó pecások autói.
Nem is láttam más madarat, csak két átrepülő vadruca párt, és egy kormoránt, amely talán tíz percet töltött a vízen.
A madárles környéke is autónyomokkal volt tele. Felmentem ugyan a kilátóba, de csak a csupasz víz, és az egyre jobban elburjánzó nádtömeg volt látható.
Mindezek ellenére nem üres kártyával jöttem haza. Láttam néhány szép apró virágot, szép zuzmókat és élénk zöld mohatelepeket.
Martilapu szép virága
Barka
Barka
A régi tanösvény, ahová az autók nem tudnak bejönni. Ha tudnának, már ez is szét lenne taposva.
Színes zuzmók
Ezt ibolyának látom... lehet, mégsem az?
Moha
Talán ez is moha
Zuzmó
Zuzmó
Végül még egy barka
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a valamikor sűrűn látható fakopáncsoknak, cinkéknek, őszapóknak nyoma sem volt. Illetve a fakopáncsoknak volt nyoma, a korhadt fák tele voltak lyukakkal, de madarat nem láttam.

Szép napot minden látogatómnak!

3 megjegyzés:

Miriam Papp írta...

Nagyon szép tavaszi blog. Mindenfele sok színes virág és selymes barka. Az elsö lepkék, és zümmögö bogarak is elökerültek. Mindenki és minden örül a tavasznak. Én is :-)))

Jenő írta...

Szépek a fotók Zoli!

Névtelen írta...

Csodálatos időt fogtál ki, ez látszik minden fotódon. Szépek a színeid, csodálatosak a képeid!
A soraidból áramló panasszal mélységesen egyet értek, s értetlenül állok az egész előtt. Mivel a terület Natura 2000-es, a kezelőjére, tulajdonosára vonatkozó előírásokat szigorúan be kellene tartatni. A nád elszaporodására is van megoldás, s nem értem miért nem szorítják vissza?
Nekem ez az egész úgy tűnik, az Önkormányzat nem veszi igazán komolyan a terület védettségére vonatkozó szabályok betartatását, a területileg illetékes Nemzeti Park pedig talán nem is tud erről az egészről. Én tanácsolnám, e-mailban megkeresni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, erre reagálniuk kell! A címüket a honlapjukon megtalálod, én a madarak érdekében megtenném a helyedben, s ha még fotókat is tudnál nekik küldeni, még jobb lenne!
Bocsánat, hogy ilyen hosszú lettem, de teljesen ledöbbentem!