2013. április 17., szerda

Budaörsi hegyek virágai


A budaörsi hegyi túrám második posztját teszem közzé ezúttal.  Bemutatom, mi vezérelt elsősorban, hogy kirándulást tegyek a hegyekbe - természetes élőhelyén kívántam megnézni, és fotózni az itt közölt virágokat. Rövid ismeretanyagot is mellékelek a képekhez, melyeket az internetes közlésekből ollóztam.
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő növényfaj. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.[1]
Március-áprilisban nyíló virágai kékesibolya színűek, élénksárga porzókkal. A felálló kehelyszerű virágot, mely borús időben gyakran bókol, alul sallangos murvalevelek veszik körbe, hat, 4–5 cm hosszú kékeslila csészelevél díszíti. A szár csak a virágzás vége felé nyúlik meg, ekkor jelenik meg rajta a 3 örvösen álló, gallérozó fellevél, 2–8 mm-es, behajlított, keskeny sallangokkal. A terméskék egymagvúak, tollasak. A kifejlett növény 10–40 cm-re nő meg. Sztyepperéteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken fordul elő.
Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
A tavaszi hérics (Adonis vernalis) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjához tartozó, Magyarországon védett faj.
Száraz gyepeken, legelőkön, kaszálókon, a síkságon, illetve dombvidéken. Európa középső és déli részétől egészen a Nyugat-szibériai síkságig fordul elő. Egyenes szárú, 20–50 cm magas évelő. Feketés, vaskos gyöktörzse van, ebből vékony, elágazó gyökerek indulnak. Levelei ülők, 2-4-szeresen szeldeltek 5 mm-nél hosszabb sallangokra, emiatt a növény borzos kinézetű. Élénksárga virágai a 8 cm átmérőt is elérhetik, 20 sziromlevele, sok porzója van. Termőtája apokarp, minden termőlevélből különálló makkocska fejlődik. Április-májusban virágzik.
Hegyi ternye (Alyssum montanum)
Sárga színű Tavaszi hérics (Adonis vernalis) 10-20 cm magas, szürke levelű, áprilisban nyíló sárga virágú, igénytelen növény. Szélsőségesen száraz, meleg helyeken is megél, egy kicsit mindig ziláltnak tűnik, mert szára elfekszik.
Feketéllő kökörcsin (Dryocopus martins) 
Feketéllő kökörcsin (Dryocopus martins) 
Feketéllő kökörcsin (Dryocopus martins) 
Feketéllő kökörcsin (Dryocopus martins) 
A kökörcsinfélék egy másik, különleges fajtája: Feketéllő kökörcsin

Befejezésnek pedig az örökszép ibolya!...........
Ibolya
Az ibolya (Viola) az ibolyafélék családjának névadó és egyben legnagyobb nemzetsége mintegy négyszázötven fajjal. Szinte minden helyen megél ahol van elég víz és talaj. Fajai megtalálhatók minden trópusi és szubtrópusi területen, emellett az északi és a déli mérsékelt égövbe is benyomulnak – dél felé egészen a Tűzföldig, Dél-Afrikáig és Új-Zélandig. Az Andokban megtelepedett fajok némelyike 4600 méterig is felkapaszkodik. 

Még két képet nézzetek meg - nem virágot ábrázolnak ugyan, de az én gyakorlatomban annyira ritkán fordul elő, hogy különlegesnek számít! Fekete harkályt láttam, de sajnos csak messziről tudtam fotózni. De ezeket a képeket is megbecsülöm: nekem kedvesek és fontosak.

A fekete harkály (Dryocopus martius) a madarak osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe és a harkályfélék (Picidae) családjábatartozó faj. Testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 250-300 gramm. Feje teteje vörös, tollruhája fekete. Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú. Lárvákkal és rovarokkal táplálkozik. Csőrével ütögeti a korhadt fák kérgét táplálék után kutatva, majd a megtalált zsákmányt kivési.

Fekete harkály (Dryocopus martius)
Fekete harkály (Dryocopus martius) elrepül
Köszönöm, hogy megnéztétek a képeimet! Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: