2020. augusztus 9., vasárnap

Újra Kecskeméten

 Nem túl rég említettem, hogy 2007-ben Kecskeméten jártunk a feleségemmel. Hajdúszoboszlói nyaralásunkra utaztunk, de Kecskeméten át, hogy Nejem bátyjánál is eltöltsünk egy napot és éjszakát. Tulajdonképpen ez második kecskeméti "előfordulásunk" volt, mivel sok évvel ezelőtt Szegedre utazva Kecskeméten is megálltunk. (Autóbusz, társasút). Mindössze két órát időztünk itt akkor... lényegében ebédelés céljából álltunk meg. Nem is emlékszem másra az egészből, mint hogy egy nagy téren sátor alatt ettünk egy jót.

Egy emlékkép a rokonlátogatásról: Nejem (jobbra), Károly bátyja és felesége (2007)

A rokonok természetesen elvittek bennünket városlátogatásra. Készült néhány kép is, de nem szeretnék azokkal a képekkel most előhozakodni 😕 A fentin kívül egyet azért feltöltök, mert erről az "objektumról" tegnap nem készülhetett fénykép.

A kép a Városháza harangjátékát mutatja, erősen alulnézetben, a térről fényképezve. Nagyon készültünk rá, hogy meghallgassuk... az egész Városháza, és a mellette lévő hatalmas templom azonban be volt bugyolálva, karbantartás-felújítás miatt. Ezért aztán nem tudtuk meg, hogy szól harangokra hangszerelve a Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját kezdetű szép dallam.
De ez még nem elég a meglepetésekből: a téren (talán főtér?) szinte egymást érték az esküvői menetek. Ahány templom csak volt a közelben, mindegyikre jutott egy! Láttunk kék, láttunk zöld, láttunk rózsaszínű koszorúslány-egyenruhákat! Egyik útitársunk megjegyezte: azért ennyiféle, hogy minden vendég eligazodjon, melyik násznéphez tartozik! Mivel minden templom "foglalt" volt a közelben, templomlátogatásról se lehetett szó. 
Apropó... mégiscsak egy 2007-es kép. Akkor ugyanis nem szaladtunk bele a mostanihoz hasonló akadályokba.
Vissza újra a mába - azaz a tegnapi naphoz. Miközben vártunk az órára, hogy a harangjátékot meghallgathassuk, hallgattuk Magdikát, a csoportvezetőnket. Meg fényképeztünk; ki mit tudott.
Ez például a neves Katona József Színház képe, sok híresen nívós előadás helyszíne. 
Gyönyörű és méltóságteljes templom... nem először látom, mégsem tudom pontosan, melyik felekezet temploma. Még a Google segítségével sem sikerült beazonosítani. Csak a torony tetején látható kettős kereszt alapján lehet találgatni.
Kossuth Lajos híres kecskeméti toborzó beszédének állít emléket ez a szoboregyüttes. 
Egy egyedi, nagyon érdekes "gyerekcsúszda". Eredetileg persze nem az, hanem Magyarország különböző városainak irányát és távolságát jelzi a város közepétől.
Miután már biztossá vált, hogy nem hallhatjuk a harangjátékot, csoportvezetőnkkel egy kis sétára indultunk.
Vetettünk egy pillantást a Zsinagógára...
Vetettünk egy pillantást a Cifra Palotára...
Na jó, én két pillantást vetettem... 😇
Vetettünk egy pillantást egy hatalmas református egyházi intézményre, majd Magdika csoportvezetőnk engedélyezett háromnegyed óra szabad programot. Annak letelte után szigorúan a busznál kell lennünk. 
Háromnegyed óra... mire elég? El kellett döntenem, végigszáguldom-e az előttem lévő csodaszép parkot, hogy utcaképeket készítsek, vagy keressek egy WC-t, vagy egyek egy fagylaltot inkább? Hát a városfotók nem maradhatnak el! Mivel bizonyítom húsz év múlva, hogy 2020-ban Kecskeméten jártam? Szóval fotózni kell. "Fésülködni" is kell... (más értelmezés szerint "telefonálni", Székelyföldön "füsülködni"...). De fagyizni is jó volna ebben a hőségben.
Nézem az órám... még pár perc, és letelik a "kimenő" fele. Vissza kell fordulni, van már néhány emlékfotó. 
Mint oly sokszor, most is szerencsém volt. A tér elején a híres kecskeméti cukrászda, a cukrászda előtt földalatti mosdó,,, akarom mondani - telefonfülke... Tiszta, rendes, megérdemli a tantuszt! Alapos kézmosás, fertőtlenítés... lépcsőn fel, cukrászdába be, dupla fagylalt kikér... a buszig tartó úton el is nyalogathattam. Aztán már csak a busz kellemes, légkondicionált belsejébe vágytam 😇.

Eddig tartott az idei kecskeméti látogatásom. Innen Békésszentandrásra mentünk, az ottani kézműves sörgyártó manufaktúrába. Itt remek málnás sört ittam, és egy kétliteres palack bajor jellegű sört pedig a hátizsákba csomagoltam. Finom, higgyétek el!

Legyen szép napotok!


Nincsenek megjegyzések: