2016. október 27., csütörtök

Ravazdi színkavalkád

Közhely, hogy minden évszaknak meg van a maga szépsége. Igaz is, mint ahogy minden közhely igaz... éppen attól közhely :-)
Most ősz van... mi a szép az őszben? Talán mindenkinek más és más. Nekem, panellakó nyugdíjasnak az alma, a körte, a szőlő... és a dió, gyerekkori legkedveltebb csemegém! Különösen az a fajta, amelyik a szülői ház udvarán lévő óriási diófán termett. Anyám csak papírhéjúnak hívta... 
De most ez a nap nem a nosztalgia napja. A mai napon a napsütésé, és a színeké a főszerep!
Legkedveltebb nyugdíjas időtöltésem a kirándulás, turistáskodás, és a fotózás eközben. Emlékek, emlékképek gyűjtése. 
Ebben az évszakban nem tudok betelni az ősz színeivel... egyszerűen nem tudom megunni, nem tud elegem lenni belőle. Fotósétáimat is aszerint tervezem, hogy napsütést és színeket lássak. A napsütésre időnként sokat kell várni, de szerencsére a színek nem váratnak magukra. Ha csak rövid a jó idő, vagy váratlanul süt ki a nap, akkor a közeli helyekre - nem ritkán a városon belül - keresek fotózni valót. Van ilyen, nem is kevés. Tegnap például a Rába folyó két ága által közrezárt Radó-szigeten voltam a belvárosban. Hatalmas platánfák ezerszínű levélzete alkotja a lombkoronát, és terít csodásan színes szőnyeget a sétányokra.
Ha a jó idő tartósnak látszik, akkor tervezni is tudok. Bakancslistám állandó szereplője ilyenkor a Gaja völgye, Somló-, és Ság-hegy, vagy más... legújabban pedig a Sokoró dombvidék. Távolabbra a Kőszegi-hegység, Írottkő, az egyik legtávolabbi, de a legközelebbi időpontra tervezett kirándulásom. Az elől felsoroltakat ugyanis már jól ismerem, az Írottkő azonban ebben az évszakban még felfedezésre vár részemről.
Ma nagyon szép idővel kezdődött a nap. Előre nem terveztem mára, viszont sajnáltam volna, ha kihasználatlanul telik el az idő. Úgy döntöttem, egy rövid kirándulást teszek, mégpedig olyan helyre, ahol a szőlőültetvényeket találok. Tudom tapasztalatból, hogy a szüret utáni időszak hozza meg a legszebb színeket egy ilyen ültetvényen. A ravazdi (Ravazd község a Sokoró dombságban) szőlőhegy közel van, megér egy kiruccanást - gondoltam.

Leparkoltam a kocsit egy megfelelő helyen, és egy rövid séta után máris a helyszínen voltam.
Amit láttam, lenyűgözött, alig hittem a szememnek! Persze, készültek a képek... nem a klasszikus fotós szabályok szerint, nem az volt a célom, hogy jól komponált képeim legyenek... nem akartam mást, csak színeket! Millió színt, ami éltet engem, amit otthon majd kivetíthetek, visszanézhetek unalmasabb időkben, és ez majd szebbé teszi egy fokkal azokat a napjaimat is. 

Kedves Barátaim... ha megnézitek a képeimet, talán unalmasnak találjátok. Talán nem a Ti ízlésetek szerint valók... de ha lehet, próbáljátok beleélni magatokat az én lelkivilágomba. Akkor talán megértetek, miért ez kell nekem...

Ravazd, szőlőhegy
 Itt kicsit még távolról...
Ravazd, szőlőhegy
 Talán a legszebb dűlő...
Ravazd, szőlőhegy
 
Ravazd, szőlőhegy
Közelről nézve...
Ravazd, szőlőhegy
Színkavalkád...
Ravazd, szőlőhegy
Zöld, sárga, "majdnemfekete", barna és piros...
Ravazd, szőlőhegy
Ilyet máshol még nem is láttam...
Ravazd, szőlőhegy
Ravazd, szőlőhegy
Nincs az a festő, aki képes lenne ilyet kitalálni! Csak a természet...
Ravazd, szőlőhegy
Mint fent, több zölddel...
Ravazd, szőlőhegy
Ravazd, szőlőhegy
Ravazd, szőlőhegy
Ravazd, szőlőhegy
A sárgák legszebbike...
Ravazd, szőlőhegy
Szépen, sorban, váltakozva, mint a festő palettáján...
Ravazd, szőlőhegy
Ahogy közeledtem, hasonló kép elköszönéskor is...

A túrámnak azonban itt még nem volt vége. Folytattam egy más irányban, más témákat fényképezve. De azt gondolom, egy "nekifutásra" ennyi elég.

Köszönöm a türelmeteket, ha végig tudtátok nézni :-)
Legyen szép napotok!
 

3 megjegyzés:

Kavics írta...

Még hogy unalmas..? Dehogy, színeket szerettél volna, megkaptad, megkaptuk. Nagyon szépek! A legkedvesebb fotóm az első szabályossága, vonalak, színek harmóniája.

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm a figyelmedet, kedves "Kavics"!

Unknown írta...

Tobzódtak itt formák, színek, csodásak az egyvelegek!