2016. október 12., szerda

„Vadon élő Orchideák és más virágszépségek a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetben”



Még február közepe táján, egy telefonbeszélgetés során említette nekem Hernádi László - egykori rábás gépészmérnök, munkahelyi ismerősöm - hogy az idei iskolakezdés után nem sokkal fotókiállítása lesz Pannonhalmán. Tematikus kiállításról van szó, a Pannonhalmai Tájvédelmi Körzet virágszépségeinek bemutatására a cél.

Nyugdíjba vonulásunk után kezdtünk mindketten aktív fotózásba.... ez a hobbi aztán hamarosan közös fotótúrákhoz vezetett; természetesen más hobbitársakkal együtt. Tudtam tehát, hogy László elsősorban természetfotózással foglalkozik. Hosszabb ideig a madárfotózás volt a kedvenc témája, majd a macro-fotózás, virágfotózás felé fordult. (Megjegyzem, nem kis csodálattal néztem remek macro objektívét, mellyel szoftveres beavatkozás nélkül is gyönyörűen mosott háttérrel tudott közeli virágfotókat készíteni).

Fotós tevékenységét az internetes képgalériák segítségével tudtam nyomon követni. Volt tehát előzménye annak, hogy nagyon kíváncsi lettem arra, hogyan mutatnak majd a falon a korábban csak képernyőről ismert képei.

Néhány nappal ezelőtt aztán megjelent az értesítés az interneten, meghívó a kiállításra. A meghívást László egy telefonhívással is megerősítette - ezt külön megtiszteltetésként értékeltem. Természetesen úgy rendeztem a napi ténykedésemet, hogy a megnyitó előtt időben Pannonhalmán lehessek. "Buzgó műkedvelőként" fényképezőgépet is vittem magammal...

A kiállítás az apátság un. "olasz" gimnáziumának legfelső emeletén, a galériában volt berendezve. Tágas, több részre osztott bemutató tér, párhuzamos falakkal, ennélfogva sok falfelület, ahol bőven volt hely sok alkotás elhelyezésére. Ezeken a falakon voltak megtekinthetők a szebbnél-szebb fényképek.

Már jóval a megnyitó megkezdése előtt a helyszínen voltam. Ez kiváló alkalmat adott arra, hogy minden zavaró körülmény nélkül, szinte első látogatóként alaposan megszemlélhessem a képeket, és némelyikről fotót is készíthessek. Természetesen csak nagyon keveset, elsősorban blogom számára. Az más kérdés, hogy sokak szerint nem is illik egy kiállítás tárgyait "leltárszerűen" fényképezni, mert az az alkotó jogait is sértheti.

Az én tevékenységem a megnyitó alatt ezért leginkább csak a közreműködő Atyák és a látogatók fotózásában merült ki.


A megnyitót Hortobágyi Cirill Perjel tartotta. Megnyitó beszédéből az első és az utolsó szakaszt szó szerint idézem, mert méltó módon fejezi ki a kiállítás célját, jelentőségét:


"Tisztelt Hallgatóság!


A kiállítás, amit most megnyitunk egy felvillanás, pillanatkép a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területén honos növényekről, azok virágairól.

Fényképezte és válogatta Hernádi László Zénó, bencés oblátus, aki talán három bencés nagybátyja Zénó, Szaniszló és Teodóz atyák egyikével sétált először a Pannonhalmi Arborétumban.

Én előbb az Oblátusközösség honlapján a „Teremtett világ galériában”, a Főapátság Arborétumának és környezetének (Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet) madárvilágából készült gazdag és művészi fotó-összeállítására figyeltem fel (bizonyára ez is lehetne egy következő kiállítás anyaga, itt a galériában). Majd a facebook-on, a botanikusok levelezőlistáján (Növényhatározó) láttam egyre sokasodó növény fotóit.

Miközben a madárfotók mellett szaporodtak és túlsúlyba kerültek a növényfotók bizonyára megtapasztalta, amit Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály írt, a „Magyar füvészkönyv” elöljáró beszédében 1807-ben:

„A természeti dolgok között a plántákkal való esmerkedés az, amellyel kiváltképpen minden lépten nyomon kínál bennünket a természet. Az állatok elmennek előlünk, és nem engedik, hogy velek közelről bánjunk… de a plánták mindenütt a föld színén; erdőn, mezőn, kertben, hegyen, völgyön, szárazon, vízen, víz alatt, előttünk állanak, és őket tetszésünk szerént vizsgálhatjuk.”

........................

Befejezésül, még arra hívnám fel a figyelmet, hogy most amikor a fotókat nézzük, a növényábrázolás XX. századi módjával találkozunk. Ugyanis a színes fotó a XX. szd. találmánya. A fényképezés feltalálása előtti korok legfejlettebb növényábrázolása a kézzel színezett metszet volt. A metszet tipizál, az összes határozási bélyeg rajta van, így sohasem egy konkrét növényt ábrázol.

A fotó varázslatos szépségének a hátterében az is ott van, hogy egy konkrét élőlényről van szó, a maga adott életterében. Így valamiképp a fotón a növény élőlény marad! Ezért talán azt is eszünkbe juttatja, hogy szegényebb, színtelenebb lenne a világ, minden egyes növényfaj, növényegyed eltűnése esetén.

Ma szinte közhellyé vált, annyit hallunk róla, hogy a technikai civilizáció, az urbanizációs fejlődés, a demográfiai robbanás, a kemikáliák mértéktelen és óvatlan használata világszerte egyre inkább háttérbe szorítja, csökkenti vagy megsemmisíti a természetes növénytakarót. Minőségileg egyre szegényíti, egy földrész vagy egy táj növényfajainak együttesét, a flórát.

Talán ez a kiállítás is, ezek a fotók is, formálják szemléletünket. A fotó segít felismerni minden növény csodálatos voltát. Rácsodálkozva egy virágra megsejtjük, hogy rajtunk, az embereken kívül is létezik a teremtés csodája.

Egy szegényedő flórájú táj, elértéktelenedik, nem érezzük jól magunkat benne!

Miért? Talán azért, mert ők, a növények, a gazdag színes növényvilág, maga a flóra őrizi leginkább a paradicsomi állapotot itt a Földön, mi pedig oda vágyunk egész életünk során!"

Az iskola tanárai és diákjai rövid műsorral színesítették a megnyitót.

László, a kiállító fotós az alábbiakat fűzi az eddig elmondottakhoz:

Kicsit aggódtam, hogy kritikát kapok a keretezések elmaradásáért. Se paszpartu, se keret, kissé minimalista stílus. Viszont így sokkal több képet tudtam feltenni, teljesebb képet tudtam felvázolni a bemutatott tájak növényvilágáról. A fehéres háttérből így is jól kiugrottak a képek, nem kellett rásegíteni külön kerettel. További előny, a mobilitás, négy szatyorba beférnek a képek,  vihetők a következő helyszínre. Pannonhalmán másfél óra alatt kiraktuk. A költségekről is jóval kisebbek egy szokásos fotókiállításhoz képest.  Tehát most ennyire futotta, de így is jók a visszajelzések, aminek nagyon örülök! 

A megnyitó végén szétrajzottak a látogatók, és élénk eszmecsere alakult ki közöttük a képek előtt. László igazán nem unatkozhatott, annyi kérdést kapott a képekről, a felvételek körülményeiről, és még ki tudja, miről :-)
A kiállítást megtisztelte jelenlétével Várszegi Asztrik püspök-főapát úr is.

A kiállításnak természetesen vendégkönyve is van. Érdemes abból is idézni egy bejegyzést, mert nagyon szép szavakkal méltatja László munkáját:


"Tegnap (11-én ) kint voltam Pannonhalmán, és megnéztem a kiállítását. Gyönyörűek az orchideái. A fotók olyan rajzolatokat, színárnyalatokat mutatnak meg, amiket észre sem veszünk, amikor elmegyünk ezek mellett a szépségek mellett, Hiába, a Jáki családban ott él a művészi képesség, és kiben ebben, kiben abban jön felszínre. Teodóznak a zene, az ének, Lászlónak  meg a vizuális kultúra művelése adatott meg, nekünk meg, akik nézzük a fotóit   olyan   szerencsés helyzetünk van,  hogy amit meglátott azt érzékelhetővé tette számunkra is. A művészi képesség mellett valahogy érzi az ember a mérnök pontosságát, rendszerező elméjét is. Gondolok itt a tájvédelmi körzetet bemutató kis térképre, meg az egész kiállítás rendszerezésére, egymás után nyílnak ki a virágai.

Szóval nagy élmény volt az egész, köszönöm!"

 Nincs más hátra, jöjjenek a kiállításon készített fotóim:
A galéria egyik fala, a kiállított képekkel
Hernádi László Zénó képei
Hernádi László Zénó képei
Mivel a kiállítás megnyitása előtt mintegy negyed órával már a galériában voltam, volt alkalmam "képről képet" készíteni. Nem volt könnyű a választás, melyik alkotásokat mutassam be.
Hernádi László Zénó képei a kis térképpel, amely mutatja, hol lelhetők fel az adott virágok
A megnyitó pillanatai
A megnyitó pillanatai
A megnyitó pillanatai - gimnazisták
A megnyitó pillanatai
A megnyitó pillanatai
A megnyitó pillanatai - zeneszám
A megnyitó pillanatai
Várszegi Asztrik Püspök-Főapát üdvözli Hernádi László Zénó fotóst. Felvételt Hernádi Lászlóné Mária készítette
Hernádi Lászlóné Mária, a kiállító fotós felesége
A kiállítás anyaga Győrben több helyen is bemutatásra kerül. Akinek nincs módja Pannonhalmán megnézni, annak lesz lehetősége a későbbiekben. A képek a Google képtárban is megtalálhatóak.

A Google linkje:
https://drive.google.com/drive/folders/0Bz81C1TVDBoMfjc2ZEVybmo1eXhoX29OTS1Md3U1QmJJMWJ2LTdDRmhiNWtkU0Z4Sjl5cTA

Köszönjük, László! További szép fényeket, szép fotós sikereket kívánunk!

Nincsenek megjegyzések: