2016. október 9., vasárnap

Bécsi cigányfotók

Nemrég Bécsben jártam, az abdai Vándorbotosokkal... a kirándulás - részemről - legfontosabb indoka az volt, hogy különleges arcokat és tárgyakat keressek fotózáshoz az egyik hatalmas nagy piac- és ócskapiacon.
Hogy micsoda fejeket láttam, el se hiszitek! De eredmény semmi, mert amint emeltem a gépemet, már mondták is: "nicht-Fotonicht-Foto!" És én naív, még azt hittem, ott bármit szabad fényképezni! Hozzáteszem, az eladásra kínált tárgyakat többnyire lehetett fényképezni, de az embereket nem.
Ráadásul nem beszélek németül, tehát jobbnak láttam első szóra megérteni a tiltakozást.
Azt már tudtam itthonról, hogy a cigány (roma) emberek sem szeretik, ha fotózzák őket. Ezért aztán amikor Bécsben egy dekoratív öltözetű, nőkből álló cigány csapatot láttam, meg sem próbáltam engedély nélkül képet - azaz portrét készíteni róluk. Egyszer azonban "elsült" a gépem, amikor nem figyeltek rám... :-)
Nagyon érdekes, egymásra igen hasonlító arcok voltak, mégis volt valami egyedi mindegyikben. Az egyik nő egy kislányt tartott a karjaiban. Szép arcú gyerek volt; nem állhattam meg, hogy meg ne kíséreljek egy - anya-gyerek - képet készíteni róluk. Sejtettem, hogy "beszélni" csak a nemzetközi mutogatósul tudok vele, ezért megérintettem az anya vállát, majd a fényképezőgépemre mutattam, és annyit mondtam: foto?
A nő rám nézett... megértette, mit akarok, majd az idősebb asszonyokra nézett. Onnan nem jött beleegyezés, ezért nem-et intett nekem. Tovább próbálkoztam... annyi még telt a németemből, hogy azt mondhattam: "schönes Baby"! Ekkor az anya azt mondta: Baby - és kihajolt a képből, hogy csak a kislányt tudjam fotózni. Egyetlen felvételt készítettem, majd megköszöntem, és elmentem.
Lesifotós cigányfotó
Grimasz
 Sajnos, a kislány a felvételkészítés pillanatában egy grimaszt vágott, ami nem vált előnyére a képnek. És hát persze a körülmények miatt megfelelő(bb) képkomponálásra sem volt módom.
Szeretem az emberábrázolást képeken, de az utómunkálatokban nincs kellő gyakorlatom. Örülnék, ha valaki tanácsival segítene ebben....

Szép napot mindenkinek, aki a posztomat olvassa

3 megjegyzés:

Esztella írta...

Kedves Zoli!

Nekem nincs gyakorlatom a portré fotózásban, nem is értek hozzá. de úgy gondolom egy remek képet készítettél. A gyerekképeknél pont a részletek az izgalmas. Az pedig, hogy pont grimaszolt, attól ez a kép életre kelt. Amiket Te hátránynak gondolsz azok pont a fotód előnyei.
Gyönyörűek a kislány szemei, azok is külön élnek. Szerintem ez egy remek portré fotó!

Szeretettel üdvözöllek, Eszter

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm a véleményed kedves Eszter, kissé megnyugtattál :-)

Kavics írta...

Csatlakoznék Eszterhez, a kép nagyon jó és természetes. Épp azt gondolom, hogy mennyire jól elkaptad a pillanatot, amint huncut képet vág - még csak grimasznak sem látom! Szerintem egy gyerekprtrénál épp ez a legnehezebb, a pillanatot megragadni. Neked sikerült. :-)