2013. május 3., péntek

Nádasd rotundája, Pankasz haranglábja


Körmenden befejeztük a vár- és városlátogatást, indultunk tovább Nádasd irányába. Nádasd két dologról nevezetes: egyik az, hogy ott található a Szarvas csárda, a másik, a nagyobb, az, hogy ott születtem. Azok kedvéért, akik ismerik egy picit a történelmet, azt is megjegyzem, hogy ott születtek és éltek a későbbi Nádasdy-família ősei.
Kamionos csárda Nádasd határában
A Szarvas csárda két műintézményből áll: az egyik "Dance Club" álnév alatt kamionos pihenőhely és gyorsétterem, 
.... ez pedig a szolidabb étterem.
a másik pedig szolid polgári vendéglő. Ez azért fontos, mert ide még én is be merek menni - sőt jókat lehet itt enni! Olyat például, hogy vadpörkölt vasi dödöllével! Hú, de finom! 
Természetesen most sem mentünk el mellette megállás nélkül! Kicsit korán volt ugyan, alig múlt délelőtti 11 óra, de a további ebédelési lehetőségeket felmérve úgy döntöttünk, itt ebédelünk. Igaz, ezúttal nem vadpörköltet dödöllével, csak szimpla rántott sertésbordát szalmakrumplival, de ez is nagyon finom volt.
Árpád-kori rotunda alapjai a mai templom mellett
Eredeti alapok, és XI-XII századi temetkezési hely
Eredeti részletek
A Szentély rekonstruált helyszíne
Talán emlékeztek még az Ösküre, és az ottani kerek templomra. Akkor említést tettem arról, hogy bizonyítottan eredeti, a kora Árpád-kori kerek templom (rotunda) feltárt maradványai hazánkban csak Nádasdon találhatók. 
Helyszínrajz
Tájékoztató
Természetes, hogy maga a templom nem volt képes fennmaradni egy egész évezreden át, de az alapjait megtalálták a régészek, korát beazonosították, és elkészítették az alaprajzát is. A templom falait 1888-ban bontották le az alapokig, és akkor építették fel a ma is álló templomot. Sajnos, a mai templom részben a régi rotunda alapjai fölé épült, így a XI.-ik századból való alapok teljes egésze nem kerülhetett feltárásra. Az alapok között két helyen is temetkezési helyet találtak. Ezekre a helyekre temetkeztek a Nádasdy-ősök. 
XI. századi temetkezési hely, és családi címer
Többek között itt megtalálták a család kőbe vésett címerét is. A rotundában ki van állítva, megtekinthető.

Érdekességként említem a mai kor embereinek dicséretére, hogy a feltárt alapok fölé emelt favázas szerkezetet egy nádasdi mester készítette, a tetőszerkezet fazsindelyeit pedig az erdélyi testvértelepülés ajándékozta a falunak.
Mai templomkert
A mai templom a Szentély felől
Templomkert
Nádasd - katolikus templom
A templomdomb meglátogatása után az Őrség felé vettük utunkat. Zalalövőn csak áthaladtunk, Őriszentpéter volt az első tervezett megállónk. Kicsit módosult a terv, amint a Pankaszhoz vezető bekötő úthoz értünk. Úgy döntöttem, megnézem a híres haranglábat, és utána folytatjuk az utunkat. 

Íme, néhány fotó az ismert népi építészeti emlékről!
Pankasz - szoknyás harangláb
"Fölnézve" a harangra
Harangláb
(Pankasznak) "Temploma nincs, különösen értékes műemléke az 1754-ben (más források szerint 1755-ben) állított református "szoknyás" harangláb. Az építmény a település legmagasabb dombján, egy lejtős gyümölcsös tetején áll. Négy harangtartó tölgyfa oszlopa egymást keresztező tölgyfa talpon áll, a tölgyfa talpak tartják a szoknya tíz oszlopát is. Az összes oszlopot két irányba dúcok és könyökfák merevítik ki és koszorúgerendák fogják össze. Ezekre támaszkodnak a szoknya szarufái. A harangtartó oszlopokat a szoknyatető két koszorúgerendázata között andráskeresztek is kimerevítik. A szoknyatető zsúp a harangtorony sisakjának fedése fazsindely. Az építmény fa szerkezetei nélkülöznek minden díszítést. A felhasznált fa természetes színével, bárdolt vagy simított felületével, tökéletes szerkezetével, jó arányával a szerkezet és forma egységéről tanúskodik. Műemléki helyreállítására 1965-ben került sor. Érdekessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei jó állapotban voltak, így az idők folyamán elpusztult szerkezeti elemeket a harangtorony lebontása nélkül cserélték ki."

Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: