2014. augusztus 17., vasárnap

Makrózni tanulok

Igen, így van! Az igazsághoz tartozik, hogy közelképeket, kvázi makrókat eddig is készítettem. Csak éppen kifejezetten makrózáshoz konstruált objektívvel nem rendelkeztem. Eddig erre a célra egy Olympus Zuiko 70-300 ED típusú objektívet használtam. Ennek az obinak 2-es gyújtótáv-szorzója, tehát az analógra átszámolt gyújtótávolsága 600 mm - teljes kihuzat esetén. Ebben az állásban már nagyon jó a leképezési arány, jó a háttér-elmosás, majdnem kifogástalan a makrózási képessége. Nem is törekedtem speciális makró-obi beszerzésére. Ennek oka volt az is, hogy viszonylag kevés makrót készítettem, de az is, hogy a jó minőségű objektív ára - számomra - nagyon magas.
Katáng
Történt aztán, hogy az Olympus gépvázamban - egy esés következtében - meghibásodott a képstabilizátor. Ezzel a makrózási lehetőségeim nagyon korlátozottak lettek. 
Ezzel párhuzamosan fotós ismerőseim által készítve - egyre több nagyon szép makrót láttam. Fokozatosan kialakult bennem is az igény, hogy a fotózás ezen területét is gyakoroljam.
Sok gondolkodás után úgy döntöttem, hogy a kis Nikon gépemhez vásárolok egy olyan objektívet, amivel az ilyen irányú igényeimet kielégíthetem. Csak a legkisebb Nikkor makróobit vettem meg, hiszen műkedvelő fotósként nincs szükségem magas minőségű (azaz nagyon drága) objektívekre.
Katáng
 A mai napig két fotósétát tettem ezzel az objektívvel szerelt gépemmel. Az egyiket a városon belül, a másikat pedig a gyirmóti lápréten, fotós ismerősök társaságában. Ezen a második sétán készített fotóimból mutatok be néhányat a mostani posztomban.
Makró (macro) tesztkép
Makró (macro) tesztkép
Növénytani ismeretekkel rendelkező  fotóstársak sok jó tanítása veszett kárba nálam, amidőn azon igyekeztek, hogy legalább a leggyakoribb virágok neveit megtanítsák nekem! Pedig milyen jó lenne, ha a képemen szereplő növények neveit be tudnám írni a kép alá!
Makró (macro) tesztkép
Makró (macro) tesztkép. A rovar egy méhecske, ha nem tévedek...
Makró (macro) tesztkép
Ezt a növényt gyerekkoromban úgy hívtuk: "papsajt"
Nos, ezt ismerem! Ő a mácsonya!
Most néhány fotó következik, amelyeken ugyancsak mácsonya látható. Szeretem fotózni ezt a növényt. Olyan "fotogén", nem? Mindenesetre könnyű bánni vele, mert nem túl kicsi, és csodásan elmosott hátteret lehet komponálni mögéjük. 
Makró (macro) tesztkép
A háttér a kék ég felhőkkel, és néhány folyó menti nyaralóház. 
Makró (macro) tesztkép
A mácsonya többek között azért is hálás "modell", mert nem csak szólóban, hanem csapatban (több fejez egyszerre) is lehet fotózni. Tökéletesen modellezhető velük a többszintű háttér, és jól demonstrálható egy objektív háttérelmosó-képessége.
Makró (macro) tesztkép
Külön szerencse, ha egy rovar is a téma része lesz.
Makró (macro) tesztkép
Ma ennyire telt tőlem. 

Szép napot kívánok minden olvasómnak! szép fényeket a fotózáshoz!


5 megjegyzés:

Unknown írta...

Jako lijepo uspješne fotografije, super. Lijep pozdrav...

Esther Rasmussen írta...

Toutes vos photos sont magnifiques

Névtelen írta...

Nincs itt semmi baj, ne szerénykedj!

Unknown írta...

Úgy látom, hogy rövid idő alatt nagyon sok szép makróval fogsz még megörvendeztetni bennünket. Témában, igyekezetben nem lesz hiány!

Samu bácsi írta...

Bocsánat Zoli!

Szeretnék egy fogalmi tévedést helyre igazítani! Az objektív önmagában nem rendelkezik un. fókusz szorzó értékkel.
Az objektív fő jellemzője a gyújtótávolság, azaz fókuszpont, amit normál kisfilmes képkockára (24x36mm) vonatkoztatnak. A különböző rendszerű digitális fényképezőgépek túlnyomó többségébe azonban kisebb méretű szenzort építenek. (Az un. full frame, azaz a kisfilmes képkockával megegyező méretű érzékelővel szerelt kisformátumú digitális gépek csak az utóbbi időben nyertek teret.) A szorzó értéke a gépbe épített szenzor méretének függvénye. Jelen esetben a szenzorod hozzávetőlegesen 18x24mm, ebből adódik a nagyjából 2-es faktor. Érdemes megjegyezni, hogy nagyobb szenzorhoz tervezett objektív használható kisebb érzékelővel, de fordítva nem lehetséges.

üdvözlettel: Samu