2014. augusztus 27., szerda

Samu, az előember

Samu koponyacsontja - a kép bal alsó harmadában jelölt helyen találták
Samu, "ősatyánk" itt pihente volna örök álmát, ha hagyták volna. De nem hagyták, jött pár "homo sapiens" ásóval, lapáttal, megtalálták Őt - azóta nem tudni, van-e nyugta...  :)

Wikipédia részlete: "Samu (latinul: Homo erectus seu sapiens paleohungaricus) néven ismert Európa egyik legidősebb – mintegy 350 ezer évvel ezelőtt élt – előembere, amelynek csontmaradványai a Vértesszőlős melletti mésztufabányából kerültek elő. (Részletesen lásd: Vértesszőlős Őstelep szócikkben.)"

Ennyit a tudományról.
Úgy alakult, hogy egy fotóstársammal kitaláltuk, teszünk egy nagy kirándulást. Ennek első állomása Vértesszőlős lesz, ott pedig az előember koponyacsontjának (és más csontleleteknek) a megtalálási helye.
A tervet tettek követték: vonatra ültünk, Vértesszőlősön pedig leszálltunk. Térképekkel jól felszereltük magunkat. Utóbb - nem azonnal - kiderült, a térkép csak arra volt jó, hogy több cucc legyen a hátizsákban... de hát ez nem (csak) a térkép hibája volt. 

A vértesszőlősi őstelepen nagyon barátságosan fogadtak bennünket, turistákat. Aznap mi voltunk az elsők.
A környezet szép és gondozott, de nem tagadom, az egész, úgy ahogy van csalódást okozott. Szakembereknek talán sokkal többet nyújthatott a terep, mint laikus turistának, erről nem beszélek. Az tény, hogy én valahogy mást vártam.
Készítettem képeket, de a kidolgozás során minden "szakmai" fotót töröltem, a fenti kivételével. Néhány kis makrót tartottam meg, ezek egy részét mutatom be Nektek:
Szöcske? Sáska? Talán sáska...
Bábakalács
Egy naaaagy csiga!
....ez meg egy parányi
Egy másik sáska
Kőtörőfű
Levél lenyomat
Na jó, még egy "szakmás" fotó megmaradt. Egy őskori levél megkövesedett lenyomata az egyik bemutató épület falába építve.

Körbe jártuk a bemutató telepet, aztán indultunk túránk másik célpontja felé. Arról majd legközelebb...
Szép napot Nektek, köszönöm, Samu és a magam nevében, hogy benéztetek hozzám.

Nincsenek megjegyzések: