2014. május 2., péntek

Újra szól a Klapka-induló Komarno-ban!

Komárom-Komarno erődtúra második részlete... a Komáromba, közelebbről a Monostor erődbe tervezett kirándulásunk rendben megtörtént. Talán nem tévedek, ha azt gondolom, mindannyiunk elégedettségére.
A CSAPAT - még a Monostori erődben (Sebők Rozália fotója)  
Csak pillanatokig tartott egy röpke "kupaktanács", hogy gyalog sétáljunk-e át a hídon, vagy menjünk az autókkal? Végül közmegegyezéssel az autós megoldást választottuk. Vasárnap lévén könnyen és közel találtunk parkoló helyet, indulhatott a városnéző séta!
Klapka oroszlánja... Sebők Tibi társaságában
Az hamar kiderült, hogy legfőbb tervünk, az egykori Főerőd meglátogatására nem lesz lehetőségünk. Bár a szükséges létszám meg lett volna egy csoporthoz, arra nem számítottunk, hogy az erőd még csoportban is csak hétköznapokon (munkaidőben!!!) látogatható! Szombaton és vasárnap nem! Nem tudni miért és ki gondolta, hogy ide turista csak munkanapon jön, azok is csapatostól!
"Dottó" - városnéző kisbusz
Ez kissé fölborította a terveinket, de nem sokáig bosszankodtunk ezen. Találékony nép a magyar: hamar megegyeztünk abban, hogy a téren utasokra váró "Dottó"-val körbeutazzuk a várost!
Úgy is lett! A Főerődöt belül nem láthattuk, de ez a városnéző kisbusz végigment az erőd mellett előbb a Duna-parton, majd a Vág melletti oldalon. Fordult egyet-kettőt a belvárosban, majd nagy meglepetésünkre átment a Duna-hídon. Mivel azt gondoltuk, csak Öreg-Komárom szerepel a Dottó útvonalán, grátiszként éltük meg, hogy terven felül láthattuk néhány pillanatra az Igmándi erődöt, és a Csillag erődöt is Komáromban!
Az Európa-udvarban
Egy mosolygós katona az "ellenfél" táborából
Azt hiszem, az öltöztető kissé keverte a divatot. Osztrák kabátba, és magyar huszár nadrágba öltöztette ezt a jóembert. Vagy úgy gondolta, a kiegyezés után már teljesen mindegy? :-)))
Az Európa-udvarban
Az Európa-udvarban
Az Európa-udvarban
Ezt követően kissé lazább lett a program. Szétszéledtünk az Európa-udvarvan, a Klapka téren... majd - mivel addigra jócskán megéhezett mindenki, ebédelni indultunk. Ekkor elköszöntünk somorjai barátainktól, úgy terveztük, étkezés után befejezzük a kirándulást. Többen nagy távolságról jöttek, kell idő a hazautazáshoz is.
Szent Borbála körtemplom
Klapka-tér. Háttérben a Városháza.
Győri fotóstársam, Zsóka és én kicsit tovább maradtunk... Győr közel van, nem kell sietni. Még egyszer körbejártuk a belvárost, néhány olyan fotó kedvéért, melyeket a közös túrán nem volt alkalmunk elkészíteni.
Ekkor ért engem egy igen kellemes meglepetés! Nagy élmény volt egykor, hogy a városháza tornyából hallottam a Klapka-indulót játszani! Aztán később látogatásom idején már nem szólt a "Fel, fel vitézek a csatára"... nagyon hiányoltam!
Íme, a trombitás huszár!
 És lőn csoda: dél után 16:00 órakor a téren kicsit halk, kicsit recsegő trombitaszót hallottam! Éppen úgy meglepődtem, mint akkor, amikor először hallottam! És a torony ablakában kinn állt a trombitás huszár!!!
Igaz, nem harsogott az egész tér, mint néhány éve. Rögtön a Tanú című film Virág elvtársa jutott eszembe, annak is a szállóigévé lett mondása: (az új magyar narancs) "Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk". Hát ez az induló is "Kicsit halkabb, kicsit recsegősebb, de a miénk!".... fő az hogy szólt! És hogy szólhatott!
Jókai Mór szobra, és a Jókai-múzeum

A nagy vihart kavart Szent István király szobor
Köszönöm a látogatást, legyen szép napotok!

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Bizony ezen a sétán magam is szívesen részt vettem volna, de így is élmény a képeidet látni. A kísérő szöveg pedig sokat elárul a sorok közt is. Köszönettel: Imre

Névtelen írta...

A gyermek szint minden kívánsága teljesült, még a trombita is harsogott. -))))
Viccet félretéve, valóban jó kis kirándulás lehetett, kár hogy nem tudtam veletek tartani.