2016. április 16., szombat

Műkedvelő fotós madárgyűrűzésen

Hááát, szóval.... csak úgy elvagyok, mint afféle nyugdíjas. Van, amikor összejönnek a jó dolgaim, van, amikor összejön nekem minden, aminek nem kéne összejönni. Nos, ezek a problémák. Ezekből van több. Persze, tudom, mások örülnének, ha csak az lenne a problémájuk, ami nekem probléma. Mert hogy mik ezek? Elmondom.
Induljunk ki abból, hogy akkor tudom igazán fölidegelni magam, ha fotós kirándulásra megyek. Mert ha a jó öreg Olympus vázamra fölteszek egy telét, aminek a ekvivalens (fon) gyújtótávja 600 mm, akkor elfelejtem bekapcsolni a képstabilizátort. Ha a Nikont használom... nos, abban nincs is képstabilizátor, csak némelyik objektívben. De az 50/1,8 fix-ben nincs. Hiába a nagy fényerő, le kell rekeszelnem, és kapcsolni a vakut. Van egy harmadik is, de arról inkább nem beszélek... :-)
Elmondom, mire ez a hosszú bevezető.
Ma délelőtt Dunaszegen jártam, a kavicsbánya- és morotva tónál. Madárfüttyös fotósétát és madárgyűrűzést ígért egy természetvédő társaság. Össze is sereglett a hírre egy nagy létszámú felnőtt, és majdnem akkora gyereksereg. A győri fotóklubot is képviselte - ha jól számolom - legalább két fő.
Rövid kis bevezető "nyitóbeszéd" után elindultunk a tanösvényen, majd bekanyarodtunk az erdőbe, ahol már ki volt feszítve egy jókora madárháló. Volt is benne néhány kék- és széncinke, valamint más madárka... ezek neveivel nem kísérletezek, mert biztosan tévednék, ha az okosság látszatában akarnék tetszelegni. 
Mint mondtam, fotóim nem igazán lettek sikeresek, de jobb híján olyat mutatok amilyet ott és akkor készíteni tudtam.
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Az első madárka, amit a fiatal természetőr kivett a hálóból. 
Dunaszeg, madárgyűrűzés
A madarak kiszabadítása komoly szakértelmet igényelt, mert nyilvánvalóan fájdalmat, még inkább sérülést nem szabad okozni az állatnak a gyűrűzés folyamán. Lassú művelet, de megoldható.
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Egy másik madárka szabadítása
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Jól látható, hogy a befogás, és a hálóból való szabadítás nem járt komoly következményekkel. Ők viszont szorgalmasan csipegették szabadítójuk ujjait, mint ahogy a csipésnyomok ezt jól bizonyítják!
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Az egyik főszereplő... megérdemli, hogy egy kép is megjelenjen róla.
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Dunaszeg, madárgyűrűzés
A gyűrű felhelyezése. Érdekességként említem, hogy olyan madarak is csapdába estek, melyek három nappal korábban már kaptak ugyanitt egy gyűrűt.
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Dunaszeg, madárgyűrűzés
A gyerekek nagy örömére a már meggyűrűzött madarakat kézbe vehették (egy gyerek egyet), és a szerencsés engedhette szabadon.
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Dunaszeg, madárgyűrűzés
Ez volt a mai napom. És egy kellemes beszélgetés...

Szép napot kívánok blogolvasó barátaimnak! :-)


Nincsenek megjegyzések: