2016. január 20., szerda

Tata város - Fényes-tanösvény

Tata városa - kedvelt kiránduló hely, és kimeríthetetlen témát adó fotós helyszín. Megyek is ide viszonylag gyakran, ha tehetem, évente többször. Idejét sem tudom már, mikor sétáltam először körbe az Öreg-tavat, a sok vizes terület legnagyobbikát. Látogatásaim száma néhány év óta szaporodott, amikor az Öreg-tó mellett felfedeztem a Derítő-tavat, Cseke-tavat, az Által-ér környékét, de sok évvel ezelőtt jártam már a Fényes-fürdői strandon is. De ezzel még nincs vége! Sok kisebb-nagyobb tó található még a környéken, melyeket érdemes lesz felkeresni, ha élni akarok madárfotós szenvedélyemnek!
A tatai tórendszer egyik kedvelt rendezvénye az őszi vadlúd-sokadalom. Ezen rendezvényen is részt vettem néhányszor az utóbbi időben.
Ma viszont másról szeretnék írni! Olyasmiről, ami nem egy sima tó körüli séta, hanem igazi különlegesség a maga nemében. Ez pedig nem más, mint a Fényes-fürdőről leválasztott Tanösvény!
A Tanösvény leírásával nem untatlak Benneteket, mivel rengeteg tájékoztató, élménybeszámoló olvasható erről az interneten. Csak rá kell keresni...
No, szóval.... amikor először olvastam a Tanösvény tervezéséről és kivitelezéséről, azonnal elhatároztam: ha  elkészül, ezt is felveszem a tatai kirándulásaim helyszínei közé! Így is történt. Megnyitása után nem sokkal, tavaly február közepén már ott is voltam! Aztán a nyáron újra. Az idei év elején, ezúttal januárban már harmadik látogatásom volt ezen  a helyszínen; ezúttal a Győri Fotóklub Egyesület szervezésében.
Most a közelmúltban - néhány napja - készült képeimből szeretnék mutatni néhányat.
Tata, Fényes-tanösvény
A Tan"ösvény" tulajdonképpen fából szerkesztett sétány, kb. 1350 m hosszan kanyarog egy sekély tó felett. A tavat melegvízű források táplálják, ezért a vízfelület nagyobb része télen sem fagy be. Ahol a források vize hidegebb, ott viszont előfordul jegesedés.
A fenti kép egy olyan tó-részletet ábrázol, ahol jól látszik a téli hidegben víz felett elterülő vízpára.
Tata, Fényes-tanösvény
A tó tulajdonképpen egy láperdő részének tekinthető. Szakmailag nem értek ehhez a témához, műkedvelő amatőr fotósként nézve viszont nagyon szép a vízfelületen visszatükröződő fák látványa.
Tata, Fényes-tanösvény
Egy újabb különleges látvány. A kép nagyobb részén a szürke égbolt, és a "fejtetőn" álló fák látványa, keveredve a tóból kiálló, már elkorhadt fák csonkjaival.
Tata, Fényes-tanösvény
Mint fent.... egy fa csonkja közelebbről nézve. Nagyon érdekes, és jellegzetes látvány a fatörzseken képződött, langyos vízpára hatására kialakult vastag, élénk zöld színű moharéteg.
Tata, Fényes-tanösvény
Nem csak moha, hanem élénk zöld fű is található bőven az erdőben. Tavaly nyáron több nutriát (hódpatkány) is volt alkalmam megfigyelni ezen a területen. Ezek az állatok nyilván most is itt élnek, és bőséges friss élelmet találnak.
Tata, Fényes-tanösvény
Tata, Fényes-tanösvény
A Tanösvény egy szakasza. Masszív, biztonságos gyermek-látogatók számára is. A víz tükröződése pedig valóságos élmény! :-)
Tata, Fényes-tanösvény
Tükröződés, bujazöld moha, élmény a szemnek! Mi kell más a természetkedvelő embernek?
Tata, Fényes-tanösvény
Mint említettem, a tavat langyos vizet adó források táplálják. De nem csak néhány, hanem rengeteg! Sokfelé megfigyelhető, amint az - egyébként kristálytiszta vízben - fölfelé szálló buborékok jelzik a források tevékenységét.
Tata, Fényes-tanösvény
Csend, nyugalom, a háborítatlan természet a maga valóságában.
Tata, Fényes-tanösvény
Műkedvelő fotós vagyok. Önképzéssel, mások segítségével, fotóstársak munkáinak megfigyelésével igyekszem mennél többet megtudni a "szakmáról". Tudom, hogy sok fajta irányzat létezik a fényképezés területén. Van, aki csak a maga örömére úgy készíti el a képei, ahogy azt a valóságban látja. Mások lefényképezik a témát, majd saját szemléletük, belső énjük szerint "továbbgondolják" azt, amit a gépük rögzített. Ebből aztán születik egy új mű, alkotás, ami már nem csak fénykép, hanem valami más... Ízlés kérdése, kinek mi tetszik.
Én szeretem a fényeket, szeretem a színeket. Kedvelem a fekete-fehér műfajt is, meghatározott keretek között, jól definiálható témák esetében. Az én ízlésvilágom azonban a színeken és a fényeken alapul. Akkor vagyok elégedett a saját produktumommal, ha az egyébként sötét témákba is be tudok csempészni színeket... legalább egy kis zöldet, egy kis sárgát, vagy csillanjanak fények a nedves faágakon...
Tata, Fényes-tanösvény
Ennyi maradt egy fából.... elgondolkodtató, igaz? De mint tudjuk a fizikából, "anyag nem vész el, csak átalakul".
Tata, Fényes-tanösvény
Elszáradt, és üde zöld fűcsomó egy fa tövében. A csodálatos természet!
Tata, Fényes-tanösvény
A Tanösvény ezen szakaszán már hidegebb a víz, megjelent egy vékony jégréteg a tó felszínén. És egy fatörzsön hódrágás nyoma...
Tata, Fényes-tanösvény
A jég is szépen csillog...
Tata, Fényes-tanösvény
Tata, Fényes-tanösvény
Alakzat. Fények és árnyak...
Tata, Fényes-tanösvény
Jég, dér és zúzmara. Egy kidőlt fatörzsön pedig két darab méretes taplógomba, alaposan "bezöldülve".
Tata, Fényes-tanösvény
Vízpára és csillogás. A sűrű fák között beszűrődő (ellen)fény játéka.
Tata, Fényes-tanösvény
Az enyhe vízben szépen zöldell a vízitök levele. Úgy tűnik, egész jól elvan itt! :-)
Tata, Fényes-tanösvény
Egy újabb tófelület, ahol szép párafelhő gomolygott a tavon.

Lassan körbe is ért kis fotós csapatunk a Tanösvényen. Jó kirándulás volt, szép élményekkel gazdagodtunk - azt gondolom, ezt mások nevében is mondhatom.
A csapat egy részének volt folytatás is: innen többünk Tata-Dióspusztára utazott, a "Bábolna Nemzeti Ménesbirtok/ Bábolna National Stud" ottani telepére, lovakat fotózni.
Erről a kiruccanásról is lesz beszámolóm nemsokára.

Legyen szép napotok!!!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azzal, hogy Tatabányán és annak környezetében megszűnt a bányászat, visszatértek a híres tatai források is. Valaha Tata méltán kapta a vizek városa nevet, s ez most ismét elmondható róla.
A természet hatalmas megújulásának szemtanúi lehetünk ezen a tanösvényen, nem kis örömömre. Csodálatosak a fotóid is, élmény volt végigolvasni, végignézni blogodat, köszönöm ezt a szép élményt!

Plantukis írta...

Me ha parecido unas fotos maravillosas, lo que quería darte un consejo si me lo permites un traductor, por favor. Un abrazo de un blog amigo, Plantukis.

Albert István írta...

Tiszteletem!

Sokszor nézek rá a blogra - és bizony most is megérte, mert egy olyan helyet ismertem, merre még nem jártam, de terveim szerint hamarosan fogok. Nagyon szép fotók!

Jenő írta...

Köszönöm Zoli ezeket a szép felvételeket kedves városom széléről!
Gyerek- és ifjúkoromban nagyon sokat jártunk a Fényes-forráshoz, amikor még természetes állapotban volt...

Bakancs és Fakanál írta...

Csodás képek az érzés hogy nekem is azonnal látnom kell már bennem tombol. Hétvégére tervezem. És aztán lesz egy beszámoló a turista, kulturista szemszögéből is. Kéne csinálni egy kiállítást a fotóidból. ��

Kavics írta...

Nagyon szép bejegyzés, szívemnek kedves hely. Örülök, hogy idetaláltam. :-)
Üdv.
Kavics

Katalin írta...

ez valami meseszép
csodálatos, gyönyörű fotók
köszönöm