2014. december 30., kedd

Háttér-elmosás (bokeh) kísérletek

Hosszú ideje már, hogy az internet (magyar szekció) tele van dicshimnuszokkal az egykori szovjet gyártmányú Zenit fényképező gépek Helios 2/50 objektívjeinek bokeh képességeiről. Jó ideig nem izgatott a téma, mivel a macro-fotózás nem igazán állt (már csak múlt időben) közel hozzám. Ráadásul nincs Helios objektívem, tehát nem is tudtam volna meggyőződni a hírek valóság-értékéről. Az persze tagadhatatlan, hogy az hálón látott képek eléggé meggyőzőek voltak.
Helios objektívem nincs ugyan, de van egy Pentacon 1,8/50 objektívem. Ez az objektív az egykori Német Demokratikus Köztársaság igencsak híres iparának a terméke, és műszaki adatait tekintve közel áll a szovjet Helios objektív adataihoz. Arról viszont nem találtam adatokat az interneten, kísérletezett-e valaki Pentakon objektívekkel, vizsgálta-e a bokeh-képességeit.
A Pentakon obiról tudni kell, hogy blende beugrató mechanikája van, tehát a fényrekesz csak kiválasztható a fotózás előtt, a rekeszt az expozíció pillanata előtt egy mechanika ugrasztja be az előre kiválasztott értékre. Digitális gépen használva az objektívet ez a mechanika automatikusan nem működik. Az obin kívülről azonban van egy kis pöcök, ennek segítségével a rekesz működtethető. Kézből fotózva digitális vázon is használható az objektív, de állványra téve már nem praktikus. Ha csak bele nem nyugszunk abba, hogy állandó 1,8 fényerővel dolgozunk. Természetesen ez a tevékenység full-manuális üzemmódot kíván.
Egyik vázam Olympus E-510.... ehhez van egy M42 menetről átalakító konverterem. Az obit tehát tudom használni, ha vállalom az ezzel járó macerát :-)
Tegnap este vállaltam.... amikor a lakás elcsendesedett, becuccoltam a karácsonyfa elé, és készítettem egy sor próbafelvételt. Jelzem, nem szoktam használni a váz élőkép-funkcióját. Ebben az esetben azonban elkerülhetetlen volt. Nézzük, mit ügyetlenkedtem:
Bokeh próba
Egy körülbelül 5-6 centiméter nagyságú babát akasztottam a fa egyik ágára, és úgy igyekeztem, hogy mögötte legyen valami olyan tárgy vagy fény, amin az elmosás-hatás láthatóvá válik. Ez lett az első fotó...
Bokeh próba
Ugyanaz a baba, más pozícióban. A világítás csupán a mennyezeti csillár, takarék üzemmódban.
Bokeh próba
Úgy láttam, a "baba a fán" projekt nem az igazi, ezért más fotótéma után néztem. Az asztalon állt egy kb. 15 cm méretű bonbonier, benne szaloncukrok. Mögötte narancsok és egy ananász, kb. 20 cm távolságra. Igyekeztem a tálka szélén lévő szaloncukorra fókuszálni, hogy mögötte lévő tárgyakon milyen mértékű elmosás figyelhető meg. Sajnos, a szaloncukor nem igazán kontrasztos téma, különösen nem kevés fény mellett. Ez a kép így sikerült.
Bokeh próba
Egy másik próbakép - nincs lényeges eltérés az előbbihez mérten.
Bokeh próba
Csak a cukrok, a hozzám legközelebb eső csomagolására fókuszálva.
Bokeh próba
Megint az asztal, kissé nagyobb távolságból.

Aki nem ismeri az Olympus 4/3 rendszerét, annak elmondom, hogy ebben a gépben a képfeldolgozó processzor méretétől függő szorzószám 2, a full-frame (24x36 mm képkocka)-hoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy az 50 mm gyújtótávolságú objektív a 4/3 rendszeren 100 mm gyújtótávú objektívként viselkedik. Ez a szorzószám az APS-C rendszereken kisebb. (Canon = 1,6 Nikon és az összes többi 1,5) Ugyanez az objektív - és a Helios is - átszámolt (eqv) gyújtótávja tehát 75 mm körül van.

A bokeh részletes és pontos leírását az alábbi linken találhatjátok (magyarul): http://hu.wikipedia.org/wiki/Bokeh

Szeretném, ha mennél többen megírnátok tapasztalataitokat, ha hasonló objektívekkel kísérleteztek!

Boldog Új Évet Kívánok minden olvasómnak!

1 megjegyzés:

[stx] írta...

Pentacon bokeh-ről elég jókat írnak a legtöbb helyen. Jobbnak tartják, mint a Helios 44-2-t.

Pentacon vs Helios (szó van bokeh-ről is) > http://www.dyxum.com/dforum/pentacon-50-18-mc-electric-vs-helios-58-2-44m4_topic71967.html

Itt is > http://lewiscollard.com/lenses/pentacon-50mm-f1.8/#bokeh

Itt is > http://www.retrocamera.net/review-of-pentacon-auto-50mm1-8.html

Bokeh test > https://www.flickr.com/photos/simon_vu/5637196631/

üdv

s-t-x.blogspot.com