2014. október 21., kedd

Őszi csavargás a Rába árterében

Gyirmót, Győr sokat emlegetett kerülete a fotósok körében. Első pillantásra jellegtelen, átlagos rét, gátak és holtágak között... fotós szemmel csatangolva a réten, vagy még inkább a víz mentén minden évszakban szemet gyönyörködtető látvánnyal örvendeztet meg bennünket. Örömmel, és gyakran járok ide tavasszal, nyáron, ősszel fotómasinával fölszerelkezve, és gyűjtöm azokat a felvételeket, emlékképeket, melyek megragadják a figyelmemet.
Ezúttal a múlt vasárnap délutáni társas fotózáson készült képeim egy részét mutatom be Nektek.
Rába ártere
A délután közepe is elmúlt már, amikor fényképezni kezdtem. Október második fele van már, a nap alacsonyan áll ilyenkor, és gyönyörű súroló fénnyel teríti be a tájat.
Rába ártere
Hosszúak az árnyékok, szépek a napsütötte fák, bokrok. A látvány igazán lenyűgöző, az ember csak forgatja a fejét... még eldönteni is nehéz, mit fotózzunk. 
Rába ártere
A víz mindkét oldalán nádas, és nagyon sok öreg fa látható. Nagy részük odvas, töredezett, kidőlt, az elmúlást idézi a szemlélőben. Ezeknek is meg van a maga szépsége, igazán nincs hiány képre kívánkozó látványban.
Rába ártere
A láprét jellegzetes növénye a "héjakút mácsonya". Üde zölden és elvirágzott rozsdavörös-feketén is igen fotogén. Különösen az élénk kék égbolt előtt mutat szépen.
Rába ártere
Idilli látvány, nem igaz?
Rába ártere
A holtág a horgászok kedvenc vízfelülete. Nincs tartós kint-maradásra berendezkedve egyetlen pecás sem, csak hevenyészett, összetákolt horgászstégeket látunk a víz mindkét partján. A hely szépsége megérdemelné, hogy igényesebben alakítsák ki a horgászok a területüket. Persze, minden kétélű... akkor viszont a természetbe való beavatkozás lenne sokkal nagyobb mértékű. Ez viszont nem kívánatos!
Rába ártere
A csipkebokrok élénk piros termése kellemes képet mutat...
Rába ártere
Szélcsend volt, a vízfelület még csak nem is fodrozódott. Gyönyörűen tükrözte vissza a túlpart fáit, bokrait, nádasait.
Rába ártere
Múlt az idő, a nap lassan ugyan, de egyre lejjebb ereszkedett. A felhőfoszlányokon megjelentek az első vöröses elszíneződések, a környezeten pedig egyre erősebb sárga fátyol jelent meg.
Rába ártere
Újabb mácsonya... ráélesítve, elmosott hátteret próbáltam előállítani. Nem lett elég jó, az erős fény miatt használt szűk rekeszt nem állítottam nagyobbra. Pedig megérte volna!
Rába ártere
Hálás fotótéma a sok vízbe dőlt fa látványa - és fotózása.
Rába ártere
Rába ártere
Gyönyörű víztükör, gyönyörű tükröződés. Reményeim szerint a képek is érzékeltetnek valamennyit a helyszín szépségeiből.
A szúnyogok támadását némi vérveszteség árán túléltük. Szép délután volt.

2 megjegyzés:

Cserháti János írta...

Amit láttatsz igazán fotószemnek való csodás kis vízi világ. A képeid kékje külön megfogott, nem is sejtem mitől olyan mélyek a szineid. Gratulálok.

Esther Rasmussen írta...

Très belle promenade! Merci!