2015. október 17., szombat

Nagycenk - "legnagyobb magyar" sírboltjában

"Nagycenk fekvése 

A nyugat-magyarországi peremvidék Sopron-Vasi-síkságán helyezkedik el. A határ délnyugati rész dombos és a Soproni-hegység nyúlványaihoz kapcsolódik.

Nevének eredete

A község nevét 1291-ben írták le először egy latin nyelvű birtokeladási oklevélben, ekkor Zenk-nek hívták. A két Cenk megkülönböztetésére időnként jelzős nevek is feltűnnek, például 1359-ből: Gudurzenk (Gödörcenk) A Nagy Czenk név 1544 óta ismeretes. Kiscenk, németül Kleinzinkendorf első ismert neve Tótcenk volt. 1544-től már Dávid Czenknek írják." - Wikipedia

 A Fertő-tó környéki kirándulásunk egyik kiemelt célpontja volt Nagycenk. Jártunk már itt évekkel ezelőtt: akkor a Széchenyi-kastély, és a kisvasút múzeum meglátogatása volt a célunk. Ezúttal a kastélykertet jártuk alaposan körbe, és a mauzóleum megtekintését tűztük ki célul.
A kisvasút (mozdony) múzeumról is mutatok két képet... ezek a fotók 2006-ban készültek. Új képeket ezen a kiránduláson nem tudtam készíteni. Sajnálom, de most így alakult...
Hungary - Nagycenk - Széchenyi-kastély főépülete
Kastélypark
A kastélykert bejárata, és az épület között egy gyönyörű park, igazi virágoskert helyezkedik el. Nagyon szép látvány, igazi kikapcsolódást nyújt, ha kissé elidőzünk a park padjain.
Hungary - Nagycenk - Széchenyi-kastély főépülete
A főépület homlokzata, címerrel és zászlóval. Itt említem meg, hogy a kastélyban szálloda is működik. Valószínűleg nem hátizsákos turisták zsebéhez méretezett szobaárakkal, de aki akarja, kipróbálhatja, milyen a főúri kényelem!
Kripta
Mint említettem, legfőbb célunk ma Széchenyi István gróf mauzóleumának meglátogatása volt. Ezért a kastélykerti séta után a temetőbe mentünk (feleségemmel kirándultunk). 
A mauzóleum a temető közepén található, nem volt nehéz megtalálni. Érkezésünkkor éppen tárlatvezetés volt, várni kellett jónéhány percet, amíg mi is bemehettünk. Közben természetesen alaposan bejártam a temetőt. Nagyon meglepett, hogy a főnemesi család milyen sok tagja van a temetőben eltemetve; mondhatnám egészen a mai időkig bezárólag. Ezek a nyughelyek egy része díszes, hatalmas emlékmű, mások pedig egyszerű sírok, mint egy átlagos közember nyughelye. Persze, ennek oka van, hadd ne részletezzem... :-(
Kis idő után kinyílt a mauzóleum ajtaja, és bemehettünk. Nagy volt a meglepetésem! Arra számítottam, hogy az épület közepén lesz egy hatalmas szarkofág, virágokkal, a megemlékezés koszorúival, mint amilyeneket oly sok helyen láttam már.
Főoltár
Ehelyett az épület belül egy valóságos templom, annak minden kellékével! Nagyon szép díszes oltár, padok a hívők számára... szóval nagy volt a meglepetésem. Az idegenvezető úr alapos tájékoztatást adott nekünk a család történetéről, nevesebb családtagokról, a család nevének eredetéről.
Tőle tudtam meg, hogy a család neve azért Széchenyi, mert az az ős, aki a királytól birtokot, és nemességet kapott, Szécsény városban (Észak-Magyarország) teljesített szolgálatot az akkori hadseregben. Címert kapott, és jogot a Széchenyi (Szécsényből való) családnév használata. Az adományozott birtok ugyanakkor Nyugat-Magyarországon terült el.
A nagy magyar végső nyughelye
A templom (hivatalosan kápolna) a földszinten, a kripta pedig az alagsorban helyezkedik el. Itt nagyon sok családtag kapott végső nyughelyet... közöttük egy különleges koporsó is, a benne megtekinthető mumifikálódott testtel... de képet nem mutatok (nem is készítettem) róla. Bíztatok minden kedves olvasómat, keresse fel személyesen a helyet, és szerezzen saját élményt!

És végül az ígért két, már régi fotó a kisvasút kedvelőinek:
Mini-mozdonyok Nagycenken

Kisvasút, kiránduló járat


Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: