2014. november 16., vasárnap

Budapest, a Hősök tere

Gyakran utazgatok, mióta sok a szabad időm. Budapestre is látogatok néha, évente úgy kétszer-háromszor. Furcsa mód a Hősök tere, a Városliget, és a környezete valahogy kimarad ezekből a kirándulásokból. Még egészen fiatalon többször jártam a Szépművészeti Múzeumban, de a környezetéből semmire nem emlékeztem. Egy ideje aztán annál nagyobb igény merült föl bennem arra, hogy alaposan körbe járjam - és persze fotózzam - a teret, a Városligettel egyetemben.
Mivel a már említett Vár-beli, tavaly decemberi kis balesetem miatt megsérült fényképező gépemet csak egy budapesti szerviz képes javítani, a javíttatás mellett, és ezzel összefüggésben egy újabb budapesti kirándulás mellett döntöttem. Ez a döntésem részben annak is tudható be, hogy az említett tér és hatalmas park bejárását nem halogattam tovább.
Sokan ismerik szép fővárosunk ezen részét - ők nem csodálkoznak, hogy rengeteg fotót készítettem - nem mellesleg csodálatos, kellemes, napsütéses időben. Két hét múlva újra ide vitt az utam két másik fotós barátommal együtt. Hatalmas mennyiségű "turistás" minőségű fotóm gyűlt össze a két ott töltött napon... beleértve a Vár újabban készített fotóit is.
Ezúttal egy kevés kép bemutatását tervezem...  és más alkalommal meg majd másokat! :-)

A képek előtt még egy rövid idézet a Wikipédiából:

"A téren látható szobrok:

A hatalmas tér három fő eleme az 1896-ben épült Műcsarnok, Magyarországon az utolsó, eklektikus stílusban épült, 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű – mindhármat Schickedanz Albert tervezte, a múzeumokat Herzog Fülöp Ferenccel közösen. (A Millenniumi emlékmű bronzszobrai Zala György munkái)."

Budapest - Szépművészeti Múzeum
Gábriel arkangyal szobra

Műcsarnok

Gábriel arkangyal

Milleniumi emlékmű központi részlete

A főalak Árpád, honfoglaló fejedelem

Az emlékmű bal karéja


Munka és Jólét
Üldözöttek emlékműve
Tudás és dicsőség
A jobb oldali karéj
A központi szoborcsoport részlete. Törzsfők.
Árpád alakja a törzsfők élén
Csak nagyon röviden ennyit. Kedvcsinálónak. Mint tudjuk, a személyes megtapasztalást semmi nem helyettesíti... ez a hely is egyike azoknak a szépségeknek, amelyeket látni kell.

Legyen szép napotok....


1 megjegyzés:

janapapa36@gmail.com írta...

Jó időben jó helyen jártál, csábító színekkel szépséget kínáltál.