2014. július 18., péntek

Hévíz modern temploma

Nemrég említettem, hogy rövid hévízi kirándulásom alatt a város nevezetességei közül kettőt tudtam meglátogatni. A város nevezetességekben sokkal gazdagabb; ahhoz, hogy mindent képekre tudjak venni, sokkal több idő kellene...

Hévíz, Kék templom
A "Nimpha díszkút" bemutatása után a közelében található, színe után gyakran csak "Kék templom"-ként emlegetett római katolikus templomot látogattam meg - újra. Azért újra, mert korábban már jártam a templomban, fotóztam akkor is, de a templom annyira megfogott, úgy éreztem, újra el kell ide mennem.
A templom épülete nem a hagyományos építészeti stílusban készült, hanem kifejezettem modernnek mondható. Egyszerű, letisztult formák, mégis megragadó. Belső tere nem is hasonlít a párszáz évvel korábban készült templomok kialakításához, mégis azokhoz hasonlóan nyugalmat és békességet áraszt.
Hévíz, templom
Az internet egyik dokumentuma így ír róla:
"Szentlélek templom
A Szentlélek hét ajándékát jelképezi a hét torony az 1999 szeptemberében átadott modern katolikus templomon. A belső tér legyező alakú, az oltár körül félkörívben helyezkednek el a padok. A fából faragott főoltár galambot ábrázol, melynek szívében helyezkedik el az oltáriszentség. A mellékoltárok is galamb alakúak, mert a templom titulusa is Szentlélek. A bejárati kupola alatt a galamb-motívum kőmozaikból van kirakva.
A templom festett üvegablakai a város polgárainak adományaiból készültek (Simon Endre).
Az épületet Bocskay János építészmérnök tervezte. 32 regiszteres orgonája az Aquincumi Orgonagyárban készült."
Hévíz - templom belső tere
Főoltár feletti üvegablak
Hévíz - templom belső tere
Hévíz - templom belső tere
Főoltár
Hévíz - templom belső tere
Orgona
Hévíz - templom belső tere
Árpádházi Szent Margit szobra a templom mellett
A város közigazgatási területén belül más templomok - új és régi - is található. Van még mit meglátogatni, felfedezni a városban!


Szép napot Nektek! :)


2 megjegyzés:

Miriam Papp írta...

Nagyon szép beszámoló egy remek Templomról. Köszönöm a megosztást :-)) +++

Névtelen írta...

Valóban egy egyszerű, de mégis különleges épület.