2016. augusztus 1., hétfő

Szafari a Hortobágyon

Azt ígértem magamnak, hogy idén sokat fogok utazgatni. Nem világkörüli utat terveztem, csak egy- vagy többnapos utakat a közelben: idehaza kis-hazánkban, és néhány szomszédos országban. Az időarányos végrehajtással elégedett vagyok! :-) Ráadásul hosszú még a szezon, csak a kánikulának legyen vége!
A sokat emlegetett Tisza-tavi - vagy helyesebb, ha azt mondom: Poroszlói - egy hét lehetővé tette, hogy a Hortobágyra is ellátogassak feleségemmel együtt; mégpedig két alkalommal is. Az egyik ilyen napot a négy évvel korábbi látogatásunk (Köszönet érte Karcagra, a K. Szabó Családnak!) ismétlése szántuk. "Titkos" tervem az volt ezzel, hogy ezen az úton talán jobb minőségű képeket készíthetek, mint akkor... vagy legalább egy fokkal jobb utómunkát végezhetek az új fotókon.
Most már elmondhatom, ez a várakozásom csak részben vált valóra. Ennek ellenére elégedett vagyok, ha nem is teljes mértékben. Mondjuk úgy: "A hiba még belefér a tűréshatárba." :-)
Korán érkeztünk a hortobágyi Pásztormúzeumhoz, ahonnan a látogatókat szállító busz indult. Az első járattal mindössze ketten utaztunk ki a parkba. A kísérő személyzet nagyon udvarias, barátságos volt, sok tudnivalót elmondtak nekünk. A tájékoztató hangsúlyát a vadlótenyésztésre és az őstulok "visszanemesítésével" foglalkozó munkálatokra helyezték, amiből kitűnt, ez a két tevékenység a legfontosabb jelenleg a rezervátumban.
A helyszínen aztán a rendelkezésre álló időben arra bóklászhattunk, amerre csak akartunk - természetesen az engedélyezett területen belül.
Kanalas gém - Hortobágyi Nemzeti Park
Képeimből szinte csak mintákat töltök föl. A célom mindössze az érdeklődésetek felkeltése a helyszín iránt, mintsem az, hogy unásig tartó képnézegetésre biztassalak Benneteket.
Vadlovak egy csoportja - Hortobágyi Nemzeti Park
A következő sorba két linket helyezek el, amely mögött található információ szakszerűen mutatja be az itt (is) tenyésztett vadlovak, és egy speciális szarvasmarha-fajta tenyésztését:

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/vadaspark/oldal/rekonstrualt-ostulok
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/termeszetvedelem/oldal/ostulok-tenyesztes

Farkasok
Aranysakál
Újra az egyik farkas
Az őstulok-program
Az őstulok-program
Mivel csak kíváncsi turista minőségemben jártam a helyen, nem osztom az észt olyan témában, amihez magam se értek. Viszont rengeteg információ van az interneten; ha valakit még érdekelnek a téma részletei, talál információkat.
Dagonya
Káptalanpusztán többször jártam már, mégsem sikerült dagonyázó bivalyokat fotózni. Itt meg mint ha csak rám vártak volna, szép lassan, komótosan sétáltak bele a vízbe... mondjuk igaz, én se tétováztam volna, ha akkora mennyiségben jönnek rám a bögölyök, mint rájuk! :-)
Dagonya
Vadló
A Hortobágyra két nap múlva visszatértünk, de akkor már Máta, az ottani ménes volt az úticél. Ez is "duplikát" program volt a részemről. Ekkor már javában tartottak a lovasnapi rendezvények előkészületei, ezért csak egy un. "pusztakocsikázás"-nyi időt töltöttünk ott. Érdekes és látványos program, hozok onnan is három képet:
Hortobágy - Máta
Ez már "még igazibb" bivalydagonyázás. Két alkalommal is részem lehetett egy olyan látványban, amiben Káptalanpusztán egyszer sem sikerült.
Hortobágy - Máta
Szürkemarha csorda az itatónál. Négy gémeskút egymás mellett... nem mindennapi látvány!
Hortobágy - Máta
Közel dél felé járt az idő, magasan állt a nap, és éles árnyékot vetett. A lemenő nap fényénél talán ... de hát akkor voltam ott, akkor kellett fotózni. Turistafotó, emlékkép...
Láttunk ménest is, nagyon reméltem, megfuttatják őket a kedvünkért. De nem tették, nagy ívben elkerültük a lovakat. Kísérőnk azt mondta, azokat a lovakat nem szabad zavarni...

Mára ennyi... szép napot kívánok minden olvasómnak!

5 megjegyzés:

Miriam Papp írta...

Kedves Zoltán,

ide érdemes volt visszatérni. Én nagy érdeklödéssel és élvezettel olvastam a beszámolót és gyönyörködtem a felvételekben, hiszen tudod, hogy szeretem az állatokat. A legjobban az östulok-bika tetszett de a Tehén meg a vadlovak is gyönyörüek. Bizony szívesen ellátogatnék én is a hortobágyra. Még jó, hogy legalább a te felvételeidet megcsodálhatom. Hálás köszönet a megosztásért.

Baráti üdvözlet: Miriám :)))

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Kedves Miriam... tudom, messze élsz a Hortobágytól. De ahogy a Gemenci erdő kedvéért vetted a fáradtságot, és átautóztad fél Európát, úgy megérné eljönni a Hortobágyra is! Szálláshely rengeteg található, lehet válogatni. A múltkorihoz hasonlóan szívesen látunk Győrben, ha út közben szeretnél megpihenni. Lehet, még az a korábbi csapat is összejönne :-)

Kavics írta...

Csodás felvételek, gartulálok! Párom már régóta rágja a fülem egy hortobágyi kiruccanás miatt. Most elindítottál bennem valamit. :)

Terézia Szentpéteri írta...

Nagyszerű tudositas, szép fotókkal!Jóérzés, hogy rólunk sem feledkeztel el. :)

Terézia Szentpéteri írta...

Nagyszerű tudositas, szép fotókkal!Jóérzés, hogy rólunk sem feledkeztel el. :)