2014. június 22., vasárnap

A Nyirkai-Hany közelről

A hangulatom olyan, mint az időjárás - hol süt a nap nálam is, hol meg beborul.... Ilyenkor (amikor "beborul") nem igazán van kedvem bármit tenni. Jellemző, hogy a három éve felhagyott kertművelést újra elkezdtem. Egyenlőre tart a lelkesedés, de óvakodom attól, hogy komolyabb pénzköltésbe kezdjek (eszközbeszerzés) - nem csak az én hangulatom ingadozó ugyanis, hanem a családi hozzáállás is kiszámíthatatlan. Hát majd meglátjuk....
De ez nem kertész, hanem fotós blog, maradjunk a témánál. Hát, ezen a téren sem vagyok igazán határozott. Amit a fotózásban legszívesebben gyakorolnék, arra rajtam kívül álló okok miatt nem igazán van lehetőségem. Második helyen a természetfotózás a nyerő - ez már a gyakorlatban is művelhető tevékenység. De hogy semmi ne legyen egyszerű, a fotómasinám vázba épített képstabilizátora nem működik. Enélkül a hosszú gyújtótávú objektívem csak igen körülményesen, állványról használható. Ha ehhez hozzáveszem, hogy makrófelvételeket is csak ezzel tudok készíteni :-( /Alkalmas rá, nagyon szépen mossa a hátteret!/ Szóval, volt okom rá, hogy vacilláljak, mit tegyek, hová induljak, ha mégis fotótúrára szeretnék menni.
Szombaton aztán megkaptam azt az "inspirációt", ami döntésre ösztönzött! Irány a Hanság, a Nyirkai-Hany! Jó alkalom nyílt ezzel arra is, hogy kipróbáljam a kisebb teleobimat, mire jutok ezzel a madárfotózásban, és alkalmasint a makrófotózás területén is.

No, de nézzük a képeket...
Életkép a Hanságban
Életkép a Hanságban - virágra élesítve
Életkép a Hanságban
Életkép a Hanságban
Életkép a Hanságban
Életkép a Hanságban
Életkép a Hanságban
Életkép a Hanságban
Felirat hozzáadása
Nem lepett meg, amit tapasztaltam, nagyjából ezt vártam. Egy 4/3 oldalarányú (Olympus E-System) 40-150 mm (eqv. 80-300 mm) objektív sok mindenre alkalmas, de természetfotózásra csak igen korlátozottan. Illetve nem igazán arra alkalmas, amire nekem szükségem lenne. Madarakhoz is, makrózásra is kevés. Madaraknál jobbára csak közelről alkalmas, makrónál pedig - ha a kényszer ráviszi a hobbifotóst - csak erős utólagos képvágással használható. (Makrózáshoz legközelebb egy Raynox előtétobival fogom kipróbálni. Persze, ha találok lepkét, amelyik 5 cm-re hajlandó bevárni).

Készítettem tájképeket is, melyek "nyomokban madársziluetteket tartalmaznak". Majd legközelebb ezekkel a képekkel foglak zaklatni Benneteket!

Szép napot mindenkinek, szép fényeket a fotóstársaknak!

2 megjegyzés:

H.Marcsi írta...

A kertészkedés üdítő változatosság lehet, ha jól esik!
A fotóid, a gép lehetőségeit figyelembe véve, nagyon jók! Emlékeztetnek az én Fujimmal készítettekre :)))))
Marikát is üdvözlöm!

Névtelen írta...

Őszintén örülök, hogy a borúból derű lett és nekiindultál egy jó kis sétának. Bármennyire is rossz az ember hangulata, egy-egy csábító fotótéma eltudja mindezt feledtetni. Nekem is tetszenek a képeid, ne légy oly szigorú magadhoz! A kertészkedés is jó kis kikapcsolódás, megmozgatja az ember testét is. További szép, tartalmas napot kívánok neked!