2014. június 10., kedd

Már megint Tata - Derítő-tó

Tata a vizek városa. A városon belül, a város határában nagyon sok tó és kisebb-nagyobb folyó víz található, nem csoda tehát, hogy a vízi élővilág, és a vízi sportok kedvelői mindig szívesen utaznak Tatára kirándulni, vagy akár nyaralni is. Kirándulni én is szívesen megyek bármikor... no, mondjuk télen még sohasem voltam... :)

Idei első (nem utolsó!) kirándulásom az Öreg-tó megkerülésével az Által-ér melletti séta után a Derítő tóhoz vezetett. Jó (vagy rossz?) szokásom szerint megint nagyon sokat fotóztam, pedig már nem először jártam itt. De hát melyik természetbarát tud ellenállni fotós szenvedélyének, ha ilyen környezetben van lehetősége egy sétára?
Ez alkalommal olyan képeket válogattam bemutatásra, melyeken valamennyire az élő állatvilág példányai is megjelennek.
Tájképeket a korábbi sétáimról feltett poszjaimban láthattok, ha kedvetek van kissé elkalandozni (remélem, van!) !

http://nadasdiszabo.blogspot.hu/2013/10/oszi-vizek-tata-altal-er.html
http://nadasdiszabo.blogspot.hu/2013/10/oszi-vizek-mellett-tata-derito-to.html

Ezen a napon (közvetlenül Pünkösd előtt) a szitakötők sokfélesége, és különös nászrepülése okozott meglepetést. De nagy számban láttam vízben lévő fatörzseken napozó békákat, tucatszám mocsári teknősöket, és halzsákmányra leső madarakat. (A halzsákmányra leső kétlábú emlősökről nem beszélek. Azok tömeges jelenléte idegesítő volt, a közlekedő ösvényre felvert sátraik miatt elsősorban).

Nézzük a képeket. Ha közben még eszembe jut valami mesélni való, majd a képek között elmondom...   :)
Nagytermetű szitakötők
 Talán illene meghatároznom, melyik faj, mi a magyar és latin neve. Ennek ellenére nem tartom ezt feladatomnak. Műkedvelő vagyok, szeretem a szépet, ami él és mozog, de nem óhajtok "tudományos" igényű dolgozatot írni. Olvasóim közül többen többet értenek ehhez, rájuk bízom, mit hogyan neveznek, hogyan határoznak meg. Nekem ők is (a fentiek) simán csak szitakötők, mint sok más változatuk is.
Szürkegém
Erősen tűző fényekben fotóztam, nagy kontrasztok mellett. A nálam lévő gép csak ennyire volt képes közel hozni a madár körvonalait.
Újabb szitakötő páros
A mai nap "főszereplői" egy újabb pózban.... :)
Mocsári teknős
... a vízbe fordult fatörzs közepén. Nem könnyű felfedezni. Közel egy tucat napozott a fán. Nagyon éberek voltak, közeledtemre majdnem mind a vízbe fordult.
Napozó békák
Ők sokkal nyugisabbak voltak, nem zavartatták magukat.
Ici-pici zubogó.
Ő pedig egy megkésett, hervatag mocsári nőszirom
Nyaralók, horgászházak a tavon
Hogy azért itt is szerepeljen néhány tájkép a tóról. Mint említettem volt, kedvencem ez a látvány. Vagy nem említettem? :)
...na még egy!
Csacsi"KA CSA" család
... még egy...
Ha már unja valaki, annak mondom, hogy lesz még!
Már itt is van!
Új változat a témára
Alig hiszem, egyedül van!
Hogy ne csak szitakötő legyen...
Ha jól látom messziről, akkor ez egy sirály
Változatok egy békára
Szürkegém a nádasban
Rá nem pikkeltem. Halászott ugyan, de nem rakott sátrat a sétaösvényre.

Ő egy bakcsó
Természetesen a vizet kémlelte az ülőágról... (csak néha engem). Magasan ült, a vízfelületet nem tudtam képbe komponálni.
Pipacs.
Kedvencem. És egy kedvelt Hölgyismerősöm kedvence. Szirmai a tündérek ruhájának díszei. Kislány-fantáziában.
Tavirózsa.
Szitakötő
Mai főszereplőnk utolsó - magányos - fotója.

Szép napot kívánok minden kedves látogatómnak!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A gyíkhancúrról készült blogod után már nem is lepődtem meg a szitakötők nemi életét is bemutató összeállításodtól. Igazi lesipuskásként - ez te lennél - remek hangulatú blogot készítettél ismét, gratulálok!

Emszt Mihaly írta...

Szia Zoli! Ritka vendég kopogtatott Nálad- de végre sikerült pár percet itt tölteni ennél a posztodnál. Nem dicsérem, hisz már természetesnek veszem, mindazt amit csinálsz és írsz azt profi módon teszed:) Üdvözöllek kedves Barátom, remélem még fogunk találkozni élőben is.
üdvözlettel, Misi (remélem tudod ki szólt Hozzád)

Névtelen írta...

Szia. Enged meg hogy pár szóban irjak a blogodhoz. A Deritő tó tényleg gyönyűrő a maga tó közepén található erdejével. De nagyon tájékozatlan vagy, és még le is szolod a kétlábú emlősöket. Jobb ha tudod, hogy az a tó az egy horgásztó. A horgászok pénzén tartják fent, ápolják telepítik stb. stb. Amit te nyaralóknak hívsz azok horgászhelyek, és amit te sétálóútnak az a tó körüli út amit szintén a horgászok pénzén tartanak fent, gondoznak és ápolnak. Azért van hogy a horgászok megfelelő, kijelölt horgászhelyet kereshessenek, és igen sátorral is lehet horgászni épp ezért van ott az út. Mindamellett a horgászok meg nagyon utálják ha épp arra „sétál” valaki és megzavarja őket, úgy hogy nem is horgász. Ezzel csak azt akartam mondani hogy a horgászok jogosan vannak ott, jogosan vernek sátrat, mert ezért fizetnek, és ott bármennyire is fáj, te, fotós természetjáró vagy a betolakodó, aki nem mellesleg szerintem jogtalanul magán területre tévedtél. Ezt csak azért írtam mert mielőtt negatív hangsúllyal írsz bárkiről is nézz körül. Ismered a viccet mikor bemondják a rádióban hogy egy örült szembe megy az autópályán. Mire a fickó halja a rádióban felszólal hogy milyen egy mind szembe megy. Remélem értetted a metaforát. További szép napot.

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Kedves "Névtelen"

"magánterület (főnév)

Egyéni tulajdonban levő hely, amely nem vehető igénybe közforgalom vagy közhasználat céljából. A magánterület rendszerint be nem épített nagyobb terület, kiterjedt hely.

A gyár melletti parkoló magánterület, amit tábla és sorompó is jelez. A kirándulók nem gyújthatnak tüzet magánterületen. A bekerített magánterületet őrökkel is védik."

A magánterület fogalma a fenti definíció szerint egy picit más, mint az, ahogy azt a horgászok értelmezik. A tó körüli gyalogos sétát sem tábla, sem sorompó nem tiltja. A közlekedő út pedig ott van, arra sátrakat telepíteni igenis udvariatlanság másokkal szemben. A jobb érzésű horgászok találtak helyet a saját sátruknak, nem csak az út eltorlaszolásával. De hogy árnyaljuk a helyzetet: találkoztam és beszéltem barátságos és vígkedélyű pecásokkal, akiknek eszébe sem jutott, hogy betolakodónak nevezzek.
Jó kapást, tisztelt "Névtelen"!