2014. március 2., vasárnap

Kökörcsin túra Nyúlon

Szép idő volt egész héten... kínálta magát az időjárás egy kis kirándulásra, mozgásra, fotózásra. Az időm azonban kevés volt a hétvégén, mivel a szombat délután már hagyományosan az unokával való foglalkozással telik. Egészen pontosan az unoka foglalkoztat minket, nagyszülőket ilyenkor. Nekünk nincs más dolgunk, mint hogy tesszük, amit Ő akar :-). A vasárnap pedig vasárnap, mondhatni tartalék nap, fenntartva váratlan eseményekre.
Mivel eddigre a "menetrendszerű" hóvirág, tavaszi csillagvirág és társai fotózásán már túl voltam, nagyszerű alkalom mutatkozott arra, hogy a közeli "nyúli havasokat" meglátogassuk, mégpedig ezúttal is egyik kedvelt fotós hölgybarátommal együtt. Még szerencsénk is volt a helyszínválasztással, mert egy közös fotós barátunk elegendő információval látott el bennünket ahhoz, hogy a keresett helyszínt megtaláljuk.
A "Nyúli havasok" természetesen csak egy tréfás szófordulat. A Bakony a Kisalföld határáig tartó nyúlványa tulajdonképpen... innen, a sík vidékről nézve már valóságos hegy, néhány pohár jó nyúli bor után pedig valóságos "havasok"... főleg akkor, ha négykézláb kell hazamenni egy-egy hosszúra nyúlt pincelátogatás után.
Nem tagadom, néha havat is látnak a csúcsok, de csak akkor, ha az ideinél kissé több hó hullik a vidéken. Az elmúlt télen nem sok havat láttak!
Térjünk a lényegre: a nyúli dombvidék Pillis (nem Pilis!) nevű domboldalában, valamint a tetőn így tavasz elején csodálatos leánykökörcsinek nyílnak. Minden virág szép tavasszal, minden kinyílt virág vidítja az ember lelkét, de ez a leánykökörcsin különösen szép tud lenni.

Leánykökörcsin, bimbós állapotban
Bimbós, nyílásban lévő, és kinyílt virág
Egész csokor
Wikipédia: "A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó, selymesen gyapjas évelő növényfaj. Népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Leánykökörcsin
Igazán gazdag a "felhozatal" március 1.-én!
Március-áprilisban nyíló virágai kékes-ibolya színűek, élénksárga porzókkal. A felálló kehelyszerű virágot, mely borús időben gyakran bókol, alul sallangos murvalevelek veszik körbe, hat, 4–5 cm hosszú kékeslila csészelevél díszíti. A szár csak a virágzás vége felé nyúlik meg, ekkor jelenik meg rajta a 3 örvösen álló, gallérozó fellevél, 2–8 mm-es, behajlított, keskeny sallangokkal. A terméskék egymagvúak, tollasak. A kifejlett növény 10–40 cm-re nő meg. Sztyepperéteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken fordul elő."
Egy pillantás a Pillis-domb tetejéről a panorámára
Nagyon fotogén virág, az amatőr természetfotósok egyik kedvence. Különösen ellenfényben lehet csodás képeket készíteni róla - már annak, aki ezt fotó-technikailag jól meg tudja oldani.
Makro-felvételekkel is próbálkoztam
Leánykökörcsin virágkelyhe közelről
Leánykökörcsin virágkelyhe közelről
Leánykökörcsin virágkelyhe közelről
Leánykökörcsin bimbó közelről
Félig kinyílva
Virágkehely
Leánykökörcsin virágkelyhe közelről
Mivel a virágok előfordulási pontos helyét nem ismertük, rövid kis bolyongás, valamint telefonos segítségkérés után találtuk meg a virágokat. Köszönetet mondok ezúttal is HL barátunknak a szíves közreműködéséért.

Legyen szép napotok!





6 megjegyzés:

Miriam Papp írta...

Nagyon finom felvételeket készítettél! Az elsö makró a kedvencem de a többi is csodálatos. Érdemes volt meglöni a nyulat :-)))

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm a figyelmedet és a látogatást a blogomban, kedves Miriam!

Névtelen írta...

Csodálatosak a fotóid!

Attila írta...

Szép fotók!

Nurse írta...

Szépek lettek :-)

Jenő írta...

Ismét csodás fotókat láthatunk Tőled, Zoli!