2014. március 27., csütörtök

Fertőd - Herceg Esterházy kastélya

2005-ben, vagy 2006-ban jártam utoljára Fertődön... nem is emlékszem pontosan. Ráadásul az egy olyan időszak volt, amikor az Esterházy-kastély még meglehetősen elhanyagolt állapotban volt. A belső kiállítást meg sem tudtam nézni. Néhány éve viszont sokat hallok arról, hogy a kastélyban nagyszabású felújítás kezdődött, és amit csak lehet, visszaállítanak eredeti formájába. Nem véletlen tehát, hogy folyamatosan erősödött bennem a gondolat, hogy meglátogassam a kastélyt, kívül-belül. Ehhez hozzágondolva, hogy a közelben más olyan műemlékek is vannak, melyek kíváncsivá tesznek. Gondolok Nagycenkre, a Széchenyi-kastélyra, a kisvasút-múzeumra, a Fertő-tó környékére.
Az elmúlt napok egyikén aztán fel is kerekedtem. Tudtam, hogy egy út alkalmával mindent megnézni nem lehet, ami a terveimben szerepel, ezért első útra Fertődöt, és Fertőrákost céloztam meg.
Már itt megjegyzem, hogy az időjárással nem volt szerencsém. Bár Győrben jó idő ígérkezett erre a napra is, de körülbelül még csak fél úton jártam Győr és Fertőd között, amikor szemerkélni kezdett az eső. Sajnos, a felhők és a csendes csapadék egész utamon elkísért, ezért a képeim még annyira sem sikeresek, mint máskor szoktak lenni.

Egy másik dologra is szeretnék kitérni. A fertődi kastély egykori tulajdonosát többnyire "Eszterházy"-ként ismerjük, így mondjuk, gyakran így is írjuk. A kastély hivatalos kiadványaiban, internetes dokumentációiban viszont mindenütt "Esterházy" a megnevezés.

Egy rövid részlet a Wikipédiából:
"A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója.
Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései és tervei alapján. Több építész dolgozott rajta, de a munkát a herceg fogta össze. Az ő idejében közel húsz év alatt alakult ki az épület, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A barokk épületegyüttes a maga korában egyedülálló építészeti jelenségként értékelhető. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély. „Magyar Versailles”-nak is nevezik. A kastély fénykora 1768-tól 1790-ig tartott. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték, amikor a herceg bemutatta az udvartartását a bécsi arisztokráciának.
A kastélyban egy lakosztályt tart fenn az állam az Esterházy családnak, azaz jelenleg herceg Esterházy Antal számára.
A mai Fertőd elődje Süttör falu volt. A település először a nagy hatalmú Kanizsayak földesurasága alatt állott, majd Nádasdy-birtok lett, később 1671-ben – a Habsburg-ellenes rendi függetlenségi mozgalom vezetőinek elítélése után – kamarai kezelésbe került. 1681-ben Esterházy Pál a császári adminisztráció által elkobzott javakat megvette."

Tehát azt gondolom, az a helyes, ha "Eszterházy"-t mondunk, és "Esterházy"-t írunk.

Esterházy-kastély főbejárata
Nézet az udvarból
A kastély csoportosan, idegenvezető irányításával látogatható. Az udvarban, hátul a parkban, az váróteremben, és még a meghatározott helyeken szabad fotózni, de nem szabad vakut használni. A meglátogatott helyek egy részében viszont vaku nélkül sem szabad fotózni. Erről az idegenvezető tájékoztat.
Az egyik lépcsőfeljáró
A teljes bemutatott útvonal gyönyörű... mondhatnám csodálatos! Ahol szabadott, fotóztam is szorgalmasan, annak ellenére, hogy majdnem végig nagyon kevés volt a fény. De hát "kényszerhelyzet" volt! ISO-t olyan magasra tettem, ameddig csak elviseli az amatőr technika, manuális beállítás mellett a záridőket pedig olyan értéken kellett tartani, amit egy kis jóindulattal "sok időt megért" kezeim még ki tudtak tartani. Persze, a legtöbb beltéri felvétel még így is annyira sötét lett, hogy igen alapos szoftveres beavatkozásra volt szükség az utómunkánál. De ez nem vette el a kedves a fotózástól... sokszor mondtam, hogy emlékképeket készítek csupán. Annak a célnak pedig megfelelnek ebben a minőségben is.

A beltéri képek:

A kastély díszterme. Innen kezdve szabad fényképezni, de csak vaku nélkül!
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély.
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély. Egy különleges óra!!!
Befejezésül - kissé csepergő esőben készült - külső képek:

Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély. A park felőli nézet
Hungary - Fertőd. Esterházy-kastély. A herceg zeneszerzőjének, Haydn-nak szobra
És a legvégén: Esterházy "Fényes" Miklós

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Jako lijepo i poučno zanimljive fotografije i lijep opis.

Zsuzsanna blogja írta...

Nagyon tetszett a leirás és a fotók!
Köszönöm, hogy láthattam.

Névtelen írta...

Idejére nem emlékszem már, hogy mikor jártam itt. Egyszerűen csodálatos lett a felújítás! Nagyon örülök, hogy legalább így, a blogodon és csodálatos fotóidon keresztül ismét részese lehettem ennek a sok szépségnek! Köszönöm, hogy részese lehettem!

Jenő írta...

Káprázatosan szép, tökéletes fotókat láthattam a kastélyról, amelyben már nagyon régen voltam!