2013. július 26., péntek

Egy óra Kaposváron

Kaposvár:

"Kaposvár (németül Ruppertsburg, horvátul Kapošvar) megyei jogú város a Dunántúlon, Somogy megye és a Kaposvári járás dinamikusan fejlődő székhelye, egyetemi város és püspöki székhely.
A város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik, a mocsaras Kapos-völgyben a 13. században felépített várra emlékeztet. A település neve először 1009-ben, Szent Istvánnak a pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevelében jelent meg.
A történelem során a város számos nyelven külön nevet kapott. Németül Kopisch, Ruppertsberg, Ruppertsburg; horvátul hivatalosan Kapošvar; szlovénül Rupertgrad; törökül Kapoşvar; szerbül pedig Kapošvar. Régen a lakócsai délszlávok Kapuš-nak, a hercegszántóiak Kapušar-nak, a szigetváriak Kapušvar-nak hívták.
Kaposvár a Kapos folyó két partján, a Somogyi-dombság területén fekszik, csodálatos környezetben, a Zselic lankái között. Déli részén húzódik a Zselici Tájvédelmi Körzet.
A város, az ókori Rómához hasonlóan, hét dombra épült, név szerint: Kecel, Körtönyés, Gurgyesz, Iszák, Kapos, Róma és Ivánfa. A Róma-hegy déli részét Lonka-hegynek nevezik. Ezek ma Kaposvár déli városrészeit alkotják." - Wikipédia

Sokat hallottam Kaposvár város nevét emlegetni. Leginkább azért, mert unokahúgom ott járt egyetemre, majd ott lett doktoradusz, egyetemi oktató, majd doktor. Jártam is a környéken, de mindig csak átutaztunk a környéken kirándulások alkalmával; a várossal ismerkedni azonban sohasem volt alkalmam. 
Idén nyáron zalakarosi üdülésünk alkalmával "nagy útra" szántuk el magunkat. Meglátogattuk Szigetvár várát és a várost, hazafelé jövet pedig megálltunk Kaposváron, és tettünk egy gyors, mindössze egy óráig tartó sétát. Feleségem egy árnyékos fa alatti padon pihent az idő nagyobb részében, így nekem alkalmam adódott gyors rohanásban bejárni a belvárost, ámulni egy kicsit a városmag szépségén, és közben sok fotót készíteni.
Az idő gyorsan múlt, nekünk tovább kellett menni - kicsit bús szívvel ültem az autóba, és indultunk vissza Zalakarosra, a szállodánkba.

Kérlek Benneteket, vessetek egy pillantást képeimre. Köszönöm, legyen szép napotok!
Utcarészlet a belvárosban
Ugyanaz - egy szép házacska az utca közepén
"Társalkodók"
Működő utcai ivókút csapja
Főtér, a város központi tere
A kép előterében - balra - a Nagyboldogasszony Székesegyház látható. Helyén eredetileg Szent István kora óta templom áll, többször lebontva és újjáépítve. A jelenlegi templomot elkészülte után 1886-ban szentelték fel.
Látkép a főtéren
A monumentális székesegyház, előtte díszkút
Főtér
Főtér, díszkút
A szép kivitelű szökőkút
Főtér
A Nagyboldogasszony Székesegyház belső tere
Mária-oszlop
Nagyboldogasszony Gimnázium
Stilizált vízikerék
Szépen kivitelezett lakóépület
A Székesegyház oldalnézete
Kossuth-szobor
Utcarészlet - Városháza
Szivárvány Kultúrpalota
Meteorológiai állomás a Főtéren
Szent István kút a Székesegyház oldalában
Főtér
Itt álltam, innen indultam....
Köszönöm, hogy velem tartottatok! 

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kissé szűkszavú voltál, de az idő rövidségére tekintettel elnézhető. A fotóid ellenben veszélyesen szépek! Nem tudom hogy csinálod, de fantasztikusan szépek!

hev írta...

A Középület az egykori Vörös Csillag mozi épülete, jelenleg Szivárvány Kultúrpalota.
http://www.szecessziosmagazin.com/magazin7/kaposvarszivarvanykulturpalota.php

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm az infót, kedves "hev"!

anya írta...

köszönjük a szép képeket és hogy megláttattad velünk a csodás épületeket, amit mi a hétköznapokban így nem is veszünk észre, gratulálunk

Névtelen írta...

Csak egy kis korrekció kaposvári születésűként. Kaposváron nincs olyan, hogy Főtér, Kossuth térnek hívják. Egyébként nagyon jó képek.

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm a helyreigazítást, kedves "Névtelen"... Elismerem, önkényesen neveztem a teret Főtérnek, mivel nem ismertem a tér igazi nevét.

Moór Margit írta...

Az első okleveles forrásokban Rupulvár, Rupulújvár és Újvár néven szerepel. Mai el­nevezése a XV. században jelent meg először Kaposwyvar (Kaposújvár) alakban.