2013. július 6., szombat

Buddhista szentély Zalaszántón

Nem túl rég megérkezett  Zalakarosról az aktuális hírlevél, amiben néhány napos kikapcsolódásra invitáltak a Napfény Hotelbe. A helyet jól ismerem, hisz többször jártunk ott feleségemmel. Nagyon rövid tanácskozás után úgy döntöttünk, idén is megyünk egy - valóban rövid - időre. Megjegyzem, nálunk már szokássá vált, hogy évente több rövid utat teszünk, nem pedig egy, de hosszabb utazást. Ezzel a módszerrel sok helyre eljuthatunk kis hazánkban, és nem unjuk meg az egy-helyben tartózkodást sem.
Zalakaros amúgy is csábító számomra, mert a lakhelyemtől viszonylag távol esik, ezért onnan ritkán látott helyeket is könnyen elérhetek. Különösen vonz a Kis-Balaton látványa és állatvilága. Kiváló fotótéma! Igaz persze, hogy nem könnyű szép képeket készíteni, de nincsenek túl magas igényeim.... turistafotós emlékképeket pedig legtöbbször sikerül készítenem.

Itthon, az utazás előtt összeállítottam egy útitervet: mi az, amit meg szeretnék nézni, ha a feltételek kedvezően alakulnak. Számolni kell égető kánikulával, egésznapos esővel, személyes hangulatváltozásokkal, miegymással...... És természetesen a rendelkezésre álló kevés idő hatékony kihasználásával. 
Úgy döntöttem, már az odautazás alkalmával meglátogatok egy még nem látott, és Magyarországon ritka helyet. Ez pedig Zalaszántó, az ott felépített buddhista szent hely....


"A Zalaszántói sztúpa Európa legnagyobb, Közép-Európa első buddhista szentélye (sztúpája). A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Benne Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A vallást itt nem gyakorolják és a szentély belsejébe sem lehet bejutni, zárt építmény, két szerzetes vigyázza. A sztúpa délkelet felé néz, amely részét a hegynek az Emberi Jogok Parkjának nevezik."
"Bop Jon (eredeti nevén Dzsin Szú Lí) dél-koreai buddhista szerzetes 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodottságot képviseli. Olyan helyszínt keresett, ahol a helyi lakosság is elfogadja majd egy ázsiai vallás szent helyét. Ezt végül Zalaszántón találta meg, ahol a polgármester javaslatára a Kovácsi-hegyen levő Világosvár nevű helyet választotta."
"A sztúpa építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek az építmény betonjába. 1992. szeptember 28-án helyezték el a sztúpa kupolája fölött kialakított üregben a vallásalapító Buddha földi maradványának néhány darabját, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. Ezeket a csontokat Tibet kínai megszállása idején menekítették Indiába, a dalai láma száműzetésének helyére, ahonnan Svájcba kerültek egy buddhista iskolába. Az ereklye elhelyezésével vált a zalaszántói sztúpa szent zarándokhellyé. Európában ma csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét.
Az ügyes diplomáciának köszönhetően a sztúpát 1993. június 17-én személyesen a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco avatta fel."

Amint megérkeztünk a sztúpához, szinte azonnal a dalai láma intelmeit tartalmazó tábla került a szemem elé. Így szól a tanítás:

"Bármi történjék is, soha ne add fel.

Erősítsd meg a szíved!
Országodban túl sok energiát fordítanak az ész fejlesztésére ahelyett, hogy a szívüket edzenék.
Légy együttérző, dolgozz lelked és egyben a világ békéjéért.
Dolgozz a békéért, és hallgass rám!
Soha ne add fel.
Nem számít, mi folyik körülötted, nem számít, mi történik:
Ne add fel!"
/Őszentsége a XIV. Dalai Láma/

Most nézzetek meg néhány fotót, amit a sztúpánál, és a szentélyben, az imahelyen készítettem.

Hungary, Zalaszántó. Buddhista sztúpa.
Hungary, Zalaszántó. Buddhista sztúpa.
Sajnos, a lépcsőről nézve az aranyozott Buddha szobor gyengén látható.
Hungary, Zalaszántó. Buddhista sztúpa.
A hegy tetején álló sztúpa megtekintése után egy meredek gyalogösvényen lementem a völgybe, ahol az imaház található. Kívülről egy családi házra emlékeztet az épület, de fel lehet ismerni, és folyamatosan látogatható. 

Buddhista szentély
Buddhista szentély
Buddhista szentély
Buddhista szentély
Buddhista szentély
Buddhista szentély
Buddhista szentély
A fotók legálisan, a jelen lévő buddhista szerzetes engedélyével készültek.

Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: