2012. június 28., csütörtök

(Már) nem forog a karcagi szélmalom

Idei évünk egyik legemlékezetesebb kirándulása Karcagon kezdődött, és aztán nagyon sok helyen, gyönyörű magyar tájakon folytatódott. Nem egyedül utaztunk, barátaink segítettek nekünk, akik sűrű, de nagyon kellemes programot állítottak össze nekünk. Pontosabban nem csak összeállították a programot, hanem együtt utaztunk minden helyszínre - ezzel fölszabadítva bennünket a helyismeret hiánya miatti időveszteségek alól. Ezúttal is köszönet nekik!

Már a megérkezés napján, a (számomra) hosszú autóút után városnézésen voltunk. Karcag egyik nevezetességét tekintettük meg; mégpedig a hajdan sok szélmalom egyikét. Ez a szélmalom hibátlan állapotban vészelte át az elmúlt évtizedek viszontagságait, és gyakorlatilag akár ma is üzembe állítható lenne. Nagyon érdekes látvány volt számomra, még soha nem volt alkalmam egy szélmalom szerkezetét megismerni. Ezúttal volt időm alaposan megszemlélni mindent. Sok fotót készítettem a rendkívűl érdekes technikai megoldásokról, és egyúttal csodálattal adóztam a régi mesterek szakmai tudásának is.


A fenti linken sok további érdekes részletről olvashattok.

Akkor hát jöjjenek a képek.

Posztom tárgya, a szélmalom
Turisztikai fogadóház
Egy kis kitérő, de a történethez tartozik. Ez a Hortobágyi Nemzeti Park déli kapuja. Itt találtuk meg azt az urat, aki kinyitotta, és bemutatta nekünk a szélmalmot. Természetesen az épületben látható kiállítást is megtekintettük. Helyileg pontosan szemben van a malommal, az utca másik oldalán.
Innen kezdve a malom belsejében járunk
Az épület földszintje. Kézi működtető lift, ennek segítségével juttatták fel a gabonával telt zsákokat a megfelelő helyre.
Anyagszállító csatornák
Bár igyekeztem jól megfigyelni mindent, de nem lettem még ezáltal sem a molnár szakma szakértője. Sajnos, nem vállalkozhatok arra, hogy minden kép mellé hozzáértő kommentárt írhatok. Ezt nézzétek el nekem!
Itt megjegyzem, hogy a malomban nem csak az épület berendezései tekinthetők meg, hanem a mezőgazdaság kapcsolódó eszközei is be vannak mutatva. Ezek eredeti tárgyak, földművelő eszközök, és korabeli fotók.
Malomkövek
Működés közben a felső kő forgott, az alsó állt. A két kő közé juttatták be a gabonát, ahol aztán a lisztté őrlés megtörtént. A felső kő peremén ma kis üvegekben "áruminták" láthatók (a képen kevésbé, aki teheti, tekintse meg a helyszínen).
Tartalék őrlőkövek
Őrlőszinten
Valóságos kis kiállítás, képzett idegenvezető által bemutatva.
Segédeszközök és minták
Erőátviteli szerkezet
Óriási, négyszög keresztmetszetű függőleges tengely  közvetítette a szél által hajtott vitorlák energiáját a malomkövekhez. Ez az óriási, fából készült fogaskerék kettő darab kisebb kereket hajtott, azok pedig az őrlő köveket forgatták.
Egyik meghajtás
Itt kissé jobban látható a hajtó és hajtott kerék kapcsolódása.
valahogy így...
A kisebb kerék függőleges négyszögletű tengelye hajtja egy emelettel lejjebb az őrlő követ.
Ékek
A függőleges "főtengely" és hajtó kerék ékelése. Nagyon eredeti, egyedi megoldás.
Karbantartó szint
Könnyen belátható, hogy egy ilyen igénybevételnek kitett, fából készült szerkezet gyakori javítást, folyamatos karbantartást igényelt. A molnár mester ezért a famegmunkáláshoz értett. Ez a szint gyakorlatilag famegmunkáló eszközökkel volt berendezve, ahol ezernyi szerszám állt a javító mester rendelkezésére.
Vitorla-tengely
A forgó vitorlák energiáját ez a tengely közvetítette a függőleges tengely felé. Roppant érdekes az erőátvitel megoldása.
Tetőszerkezet
Szerkezeti elemek
A függőleges főtengely hajtott kereke
Erőátvitel
Mint fent - számomra roppant érdekes volt.
"Irányba"-állítás
Ez a szerkezet arra szolgált, hogy segítségével a malom felső kupoláját a vitorla-szárnyakkal együtt el lehetett forgatni, a mindenkori széliránynak leginkább megfelelő helyzetbe.
Kukucs!
Nem volt nálam teleobi, ezért csak a nagylátószögűvel kattinthattam rá a méltatlankodó és kíváncsiskodó bagolyra. Valami talán így is látható belőle!

Ennyit a szélmalomról. Remélem, nem unatkoztatok. Legyen további szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: