2023. november 27., hétfő

Csehország sajátságos humora

 Az Abdai Vándorbot Egyesületnek köszönhetően - az Egyesület szervezésében - a múlt hét végén másodszor is eljutottam Prágába. Amíg nem jártam ott, sok más tájékozatlan honfitársammal együtt azt gondoltam - nem nagy ügy, Prága sem más, mint egy szocialista nagyváros - Budapest, vagy akár Bukarest. Amikor aztán 2016. októberében kicsit körülnézhettem ott, nagyon megváltozott a véleményem. Kezdtem érezni, miért nevezik a várost "Arany Prágának". 
De most nem az a célom, hogy magát a várost mutassam be, az én "szemüvegemen" keresztül. Mindössze 3 képet mutatnék, ami nem csak Prága, hanem a cseh (és morva) nép sajátságos humorának példaképei.


Ez a kép Prágában készült, 2016 októberében, a Kaffka-múzeum előtt. Két férfialak, üveg-elemekből összeállítva, amint a vízzel telt Csehország-térképbe vizelnek - szó szerint. Az alakok néhány testrészük mentén jobbra-balra ki tudnak fordulni - meglehetősen fura látvány. Tréfás kedvű fiatal hölgyek gyakran pózolnak a szobrok mellett - nem ritkán pajzán mozdulatokat téve. (Van ilyen képem is, de azt nem mutatom meg 😊!
Másik - többféleképpen értelmezhető szobor Brno (Brünn) városában látható. Egy hatalmas lovasszobor, páncélos vitéz a téma. 


Feltűnt, hogy sorban állnak mögötte - férfiak, nők - és mindenki átmegy a ló lábai között, a hosszában a ló hasa alatt, és mindenki nevetve jön ki onnan. Persze, kíváncsi lettem én is, mi látható ott. Beálltam a sorba, végigmentem a lószobor hasa alatt - és mielőtt kiértem volna, felpillantottam.


Döntse el mindenki, ki mit lát... persze, egy kis fantázia nem árt, de hát ez a művészet lényege. Nem az a lényeg, mit látsz, hanem az, mit gondolsz róla.

Ez is Csehország.

(A Brno-i képek a szürkületi órákban készültem, kézben tartott géppel)


1 megjegyzés:

Alf írta...

Sokat tanultam a bejegyzésedből. Köszönöm, hogy megosztottad tudásod!