2023. január 5., csütörtök

Csíksomlyói kegytemplom - 2022

 


"Csíksomlyó (románul Șumuleunémetül Schomlenberg vagy Somlyoer-Berg[1]) egykor önálló község, 1959 óta Csíkszereda településrésze, RomániábanHargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelyebúcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú." - mondja róla a Wikipédia.

Csíksomlyói kegytemplom, és a zarándokhely az erdélyi és magyarországi magyarok egyik legkedveltebb, és leggyakrabban látogatott helyszíne. Az abdai Vándorbot Egyesülettel már harmadszor jártam a templomban. Nem állítom, hogy vallási túlbuzgóság miatt, de a hely "szelleme" minden keresztény vagy nem keresztény - vagy akár ateista személyt is "megfog" valamilyen szinten. Engem - mindezeken túl - műkedvelő fotósként is érdekel ez a hely. Tudom, hogy igazán jó képeket turistacsoport tagjaként, amatőr felszereléssel, kézből fotózva készíteni képtelenség, Nem is ez a célom. Elsősorban saját fotógyűjteményem számára fotózok - és alkalmanként az Egyesület Facebook-oldalára. (Itt nem hallgathatom el, hogy az útitársak a saját mobiljaikkal nem ritkán jobb képeket készítenek, és töltenek fel a Facebookra).

Hogy a posztom "fotós" oldalát is hangsúlyozzam kissé, leírom azt is, hogy a posztban látható képeket Nikon D7200-as (APS-C) vázzal, és 18-140 mm f/3,5-5,6 objektívvel, blendeelőválasztás üzemmódban, AutoISO beállítással készítettem.


A templom főoltára. Középen a Szűzanya, kétoldalt pedig két magyar szentté avatott király szobra látható.


Szent István, első királyunk


Mária a kisdeddel kegyszobor


Az Atya - főoltár felett látható.
Ennél a képnél el kell mondanom - mint érdekesség a fotózással komolyabbam érdeklődők számára - hogy a gép AutoISO funkciója 25600 ISO értéket állított be. Csak egy kis adalék ahhoz, hogy a templomfotózás milyen körülmények - fényviszonyok - között zajlott. Természetesen voltak olyan témák is, ahol ennél sokkal kisebb érzékenység is elegendő volt.


A templom belső terében felállított Betlehem


És végül egy külső kép a főbejárat felől.

Köszönöm, ha megnéztétek a képeimet, és gondolatban bejártátok a templomot. Tudom, hogy az Egyesület tagjai közül sokan akár többször is jártak itt, és akár a pünkösdi szentmisén is részt vettek a hegyoldalban. Aki még nem járt erre, azt bíztatom, jöjjön el, aki meg már ismeri a helyet, annak talán nem felesleges egy kis emlékidézés.
Legyen szép napotok...





Nincsenek megjegyzések: