2017. március 27., hétfő

Szabadka (szerbül Суботица / Subotica)

A szomorú vicc szerint kis hazánk arról híres, hogy körös-körül önmagával határos. Mert tudom, hogy a világot nem járhatom körbe, hát megpróbálom kis hazánkat a jelenlegi határain kívül körbejárni... azaz majdnem körbe, mert Ukrajnába azért nem igyekszem eljutni... pedig szívesen látnám Munkács várát...
Ha csak néhány kilométerre is, de tegnap átléptem néhány órára Szerbia mai határát is egy autóbuszos kirándulás keretein belül. Vándorbotos útitársaimmal (és feleségemmel) együtt Szabadkára utaztam. Ezzel gyakorlatilag - Ukrajna kivételével - minden körülöttünk található országban tettem egy- vagy több kirándulást.

"Szabadka (szerbül Суботица / Subotica, horvátul Subotica, latinul: Maria-Theresiopolis, németül: Maria-Theresianopel) város és község Szerbiában, a Vajdaság északi részén, az Észak-bácskai körzetben, Magyarország déli határától 10 km távolságban. Az Észak-bácskai körzet adminisztratív központja." - Wikipédia

A turistáskodás célja a szabadkai piac meglátogatása volt. Tipikus nyugdíjas- és női program... :-)

Nem titkolom, hogy engem a piac csak igen kevéssé érdekelt. Szerencsémre ebben feleségem is egyetértett velem, ezért körülbelül negyedórányi piaclátogatás után a város megtekintésére indultunk.
Az adott körülmények miatt a szokásos rohanós tempómat feleségem sétatempójához igazítottam. Mivel a gyülekezési időig rendelkezésünkre álló teljes időt a belvárosban szándékoztunk eltölteni, számítottam rá, hogy így is tudok néhány emlékképet készíteni Szabadkáról.

Római katolikus templom
 Helyi specialitásokat, Szabadkára jellemző építészeti emlékeket kerestem elsősorban. Mivel nem tudtam, mire számíthatok, minden - ami nem új és nem modern - megragadta a figyelmemet. Mint ez a templom is. Közel mentem hozzá, de egyetlen apró fölirat, tábla nem tájékoztatott arról, melyik felekezet temploma lehet az épület. Támpont csak a csúcson lévő kereszt lehetett. 
Jött át a parkon két hajléktalan alkesznek látszó úriember... kérdezem tőlük, melyik felekezet temploma ez a templom? Azt mondják, nem tudják, csak azt, hogy a második legöregebb templom ez a városban. A legöregebb arra van... és mutatják, merre. Megköszöntem az információ... máris tudok valamit, nem igaz?
Kálvária és templom
A közpark mellett volt egy másik park is. Ez azonban be volt kerítve, a kapuja pedig be volt zárva. A kerítésen belül egy nagyon szépnek tűnő Kálvária és egy kicsi templom - vagy nagy kápolna - volt. Képet csak a vasrácson átdugott objektívvel készíthettem.
Temető
A főút felől nézve sok kis torony teteje látszott egy domb mögött. Nem igazán tudtam elképzelni, mi lehet ott, mert azt gondoltam, hogy az kizárt, hogy ennyi templomtornyot látok. Pedig a látvány egyértelműen ezt sugallta.
Nagy kíváncsisággal mentünk hát abba az irányba, egy keskeny utcácskán át. A rejtély akkor oldódott meg, amikor egy hatalmas alapterületű temető került a szemünk elé. A kis tornyocskák pedig nem mások voltak, mint hatalmas kripták! Föld feletti kripták, tornyokkal! Döbbenten álltunk, és csak néztünk...
Temető
Kripták (vagy mauzóleumok?)
Rendkívül sajnáltam, hogy nincs időm bejárni a temetőt. Nagyon érdekelt volna, kik nyugszanak ezek alatt a monumentális síremlékek alatt. Vannak-e köztük történelmi személyiségek, ismert emberek, vagy csak igen gazdag "névtelenek" hagytak emléket ily módon maguk után?
Huszár hadnagy
Legmélyebb nyomot ez a síremlék hagyott az emlékezetemben. Egy magyar nemes, huszárhadnagy síremléke, aki az I. Világháború vége felé halt hősi halált.
Nejem és egy virágbolt
Menni kellett tovább, mert az idő múlt közben. Az "informátoraink" által megadott irányba mentünk tovább, újabb templomot keresni. A legrégibbet!
A Katedrális
Szabadkán - miután elcsatolták Magyarországtól - püspöki székhelyet hozott létre a Vatikán. Ez a templom tehát azóta püspöki templom. Mellette helyezkedik el a püspök palotája.
A Katedrális megrepedt homlokzata
Nejem lábait pihentetni egy padra ült, én pedig fotózni indultam. Nem kis meglepetésemre a korábbi informátoraimmal itt is találkoztam. Azt állították, hogy a Katedrális homlokzata már vagy 200 (kétszáz) évvel ezelőtt repedt meg... ők ezt egy TV-műsorban hallották. Most kezdtek felújításba... és valóban, az épület első fele el volt kerítve, mögötte valamifajta munkák folyhattak. Ottjártamkor nem, mert éppen vasárnap volt. 
Tartományi székház
 Nem messze egy nagy park egyik oldalán egy csodálatos épületet találtam. A torony ezúttal is megtévesztett, azt hitem róla, valami extra-nagy templom. Aztán kiderült, egészen más célból épült.
Ugyanaz színesben
A talány megfejtése
A háromnyelvű tábla közli, hogy ez a hely a Szerb Köztársaság, Vajdasági Autonóm Tartomány, Szabadka város, Szabadka Város Képviselő Testülete székháza.
Nekem úgy tűnik, némi etnikai konfliktus nyomait őrzi... ki tudja, mióta?
Népszínház
Ferences templom és rendház
A tartományi székház... egy búcsúpillantás
Az idő haladt, a szél fújt... aggódtam, hogy a nejem elunja magát  Katedrális mellett. Elindultam visszafelé. A szemem azonban állandóan a terepet pásztázta, kerestem, van-e még valami, amiről képet készíthetek.
Lábatlan villamos
Megláttam ezt a két régi villamoskocsit. Magamban "lábatlan villamosoknak" neveztem őket, mert a szervesen hozzájuk tartozó kerekeiktől megfosztották őket. Most már csak mankón álldogálnak szegények!
Zsinagóga
Utolsó fotótémám a város zsinagógája. Úgy tűnik, itt is építkezések folynak - legalábbis a palánkok erre engednek következtetni. Fotós szemmel nézve ez nagyon sajnáltam, mert az épület látható része gyönyörű. Egyben az egész még szebb lenne.

Meg kell említenem, hogy Szabadkán iszlám dzsámi, és minaret is található egy ideje. Sajnos, erre csak két pillantást vethettem: egyet a városba menet befelé, egyet pedig hazafelé jövet. A város egyik peremén található, ide nem jutottam el fotózni.

Hazafelé jövet igen alapos és hosszadalmas vámeljárásnak estünk alá a magyar határon. Azt tanácsolom mindenkinek, aki Szerbiában jár, ne csábuljon el az olcsó szesz és cigaretta áraktól! Még itthon, indulás előtt alaposan tájékozódjon az aktuális vámszabályokról.

Legyen szép napotok...Nincsenek megjegyzések: