2016. szeptember 6., kedd

Székely vágta - még a nyáron

Úgy tűnik, kezd alábbhagyni a nyári kánikula. Nem a hőmérő állásából, vagy a meteorológiai jelentésekből tudom ezt, hanem abból, mint ha kissé kezdene visszatérni az aktivitásom a nyári sokat-henyélés után. Ennek talán első jele, hogy újra egy blogbejegyzéssel "örvendeztetlek" meg Benneteket.... :-) már ha van valaki rajtam kívül, aki egy picit is örül is ennek. Ha nincs, akkor meg "úgy kell nekem..."

Csak hát a nyáron szinte sehol nem voltam, amiről érdemes megemlékezni. Jártam ugyan Budapesten, a Margit-szigeten két alkalommal is, de hát ez nem éppen blog-téma. Jártam továbbá a Ság-hegyen, igen kedvelt fotós/kirándulós helyszínemen, arról pedig korábbi kirándulásaim alkalmával írtam annyit, hogy új dolgot már nem igen tudnék mutatni... csak ismételhetném önmagam. 

Ellenben itt van újra - bizonyos számítások szerint - az ősz! Új kirándulós szezon kezdődik a számomra! Belevetem magam magam újra az utazgatásokba - egyedül, családdal, a fotóklubbal, az abdai illetőségű Vándorbottal... hosszú a bakancslistám még az egyedüli kirándulgatások területén, a Vándorbottal pedig olyan helyszíneket terveztem be, ami még számomra is meglepetést okozott! Az itthoni többnaposok pedig ötletszerűen jönnek majd.

De lépjünk most kicsit visszafelé. A nyár tagadhatatlan legnagyobb élménye az erdélyi nyolc nap volt számomra a győri fotóklub tagjaival. Több részletről beszámoltam már korábban. Akkor azt gondoltam, annyi elég is. Most viszont egy kedves érdeklődés hatására úgy döntöttem, írok egy újabb élménybeszámolót a Székely Vágta Székelyderzs (Székelyföld) határában megrendezett futamáról. 
Előre bocsátom, hogy a Vágta csak egy kisebb részén voltunk jelen, mert aznapra még más programunk is volt.

Székely arc
Oka van annak is, miért egy portréval kezdem a beszámolót. A székelyföldi tartózkodásunk eredője tulajdonképpen egy fotótáborban való részvétel volt, mégpedig tanulás és tapasztalatszerzés céljából. Mivel én magam az életkorom ellenére még igencsak kezdő szinten fotózok, próbáltam olyan témákat keresni, melyek feldolgozása komoly kihívást jelenthet számomra. Nem mellékesen fotóművész társaim is ugyancsak ösztökéltek erre. 
Székely arc
Azt gondolom, az egyik legnagyobb kihívást jelentő fotótéma az emberi arc ábrázolása. Az más dolog, hogy az egyéni érdeklődésemhez is ez a téma van legközelebb. Sok más körülmény mellett az emberábrázolást szinte kivétel nélkül csak egy sor zavaró tényezővel együtt lehet megvalósítani. Ilyenek a tömegben való fotózás, ha csak nem stúdióban, vagy más, steril feltételek között fotózunk. A spontán, pillanatfelvételként készült fotók kusza háttere viszont elvonja a figyelmet a kép fő témájáról. Mint fent....
Székely arc
Mit lehet ilyenkor tenni? Elkerülhetetlen a szoftveres beavatkozás a háttér teljes eltüntetésére, vagy legalább a lehetséges legnagyobb mértékben semlegessé tételére.
Hát ez az, ami nekem még nem nagyon megy... mint a feltöltött képek is bizonyítják, sok gyakorlásra és tanulásra van még szükségem. 
A Vágta
Nos, lépjünk tovább az emberábrázolásról. Ez a kép már a futam egyik jelenete. Csodásan szép tájban, természeti környezetben került sor a versenyre. 
Persze, a fotós nem csak a tájban, és a felvonultatott lovak szépségében gyönyörködik, hanem arra is figyel, mi kerül a környezetből a fotójára. Hát, az én nézetemben ez a "paraméter" kétségbeejtően rossz volt. Bármerre néztem, bármerre fordítottam a kamerámat, elkerülhetetlen volt, hogy egy csomó karó, cölöp, csíkos szalag - mint figyelemelterülő elem - képre ne kerüljön. Ezek szoftveres eltüntetése viszont már végképp meghaladta a képességeimet, és több próbálkozás után "fel is tartottam a kezem".
Amazon
Itt egy hölgylovas próbálja teljesíteni az akadálypályát. Nem mondhatjuk, hogy túl nagy sikerrel, de az a lényeg, hogy végig tudott menni. Mint az Olimpiákon: "Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel!"
A Vágta
A versenyzőknek komoly akadályokat, és ügyességi próbákat kellett teljesíteniük a pálya teljes hosszában.
A Vágta
A Vágta
Ez már tényleg vágta, egy ügyes fiatalember, és jól betanított lova előadásában.
A Vágta
A verseny mulatságos mozzanata volt két póni gyerek-lovasaikkal a nyeregben. 
A Vágta
A Vágta
A Vágta
A Vágta
A Vágta
Ezt már csak a közönség szórakoztatása kedvéért!
A Vágta
Hogyan kell lefektetni egy lovat?
Hogyan kell lefektetni egy lovat?
A verseny közben már látott amazon - fotós csapatunk láttán - egy kis műsoron kívüli produkcióba kezdett. Megmutatta nekünk, hogy a ló hátán ülve képes lefektetni a lovát - erről a mutatványról tudhatjuk, hogy nem könnyű attrakció!

Legyen szép napotok!

2 megjegyzés:

Kavics írta...

Nekem nagyon tetszenek a képek, szép éles, tiszta felvételek. Átjön az esemény lendülete.
Én sem szoktam a fotóimat retusálni, vágni, változtatni. Igaz, nem is célom profi fotókat készíteni. :-)
Az egyedit, a személyest keresem bárki fotósorozatában, blogjában. És a Tiédben megtaláltam! Ne szerénykedj Zoltán, szép a blogod, főleg egyedi! :-)

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Köszönöm a megjegyzésed, kedves "Kavics"!
A profi fotózás nekem sem célom, én "turistafotós" jelzővel illetem magam. Ugyanakkor igyekszem tanulni a nálam jobbaktól, mert az vallom, hogy a jobbaktól tanulni kell. És abban a fotóklubban, ahová járok (nem vagyok tag, de bejárhatok a klubba néhány más emberrel együtt) vannak nagyon jó és segítőkész fotósok.