2014. szeptember 16., kedd

Myra Wasserfälle - Ausztria

A horvátországi Plitvice vízesései után egy újabb csodálatos természeti jelenség bejárására volt lehetőségem. A Győr melletti Abdán működő Vándorbot Egyesület szervezésében jutottam el az ausztriai Myra vízeséshez, egy rövid autóbuszos kirándulás résztvevőjeként.
Nem is tudom, örüljek, vagy bosszankodjak amiatt, hogy egy hosszabb esős időszak egy ugyancsak eső napján történt meg a kirándulás. A nap első felének programja a Schneeberg-hegyen tervezett kirándulás volt... erről most nem ejtek szót, talán később. Nézzük inkább, mit láttam /látott kis csoportunk/ a Myra vízesés mentén.

Myra vízesés
Tény, hogy egy albumot már megosztottam G+ barátaimmal az ott készített képeimből. A látvány azonban olyan csodálatos és lenyűgöző volt, hogy a bemutatottaknál jóval több képet készítettem. A lelkesedés pedig már csak olyan, hogy ami nekem tetszett, azt szeretném veletek is megosztani. Legalább olyan mértékben, amennyire néhány fotó megmutatásán át ez lehetséges.
Myra vízesés
Tulajdonképpen ezek a képek is csak kiragadott minta... még a nyers képeim utómunkálataival sem végeztem. Mondhatom, "pihenésképpen" teszek közzé pár képet, és írok melléjük néhány mondatot.
Myra vízesés, és a bejárást segítő hidak, lépcsők egyike
Ténylegesen sok mesélni valóm nincs is. Az ott megélt szép élményeket csak átélni lehet, szavakkal elmondani aligha. Megkísérelni persze lehet, de azt tudni kell, ez csak nagyon kevéssé sikerülhet.
Myra vízesés
A víz (patak?) tulajdonképpen két, elég nagy szintkülönbségen elhelyezkedő víztározó között között folyik. Egészen pontosan a patak vízeséses szakasza, mert hát a víz már csak olyan, hogy valahonnan jön, és valahová megy, nem igaz? Alapértelmezés szerint a bejárás az alsó szintű víztározónál indul, és folyásiránnyal szemben haladva járható be a felső szinten elhelyezkedő víztározó felé.
A Myra melletti útvonal egy szakasza
Myra
A teljes útvonal nagyon gondosan ki van építve. És rendkívül látványosan! Ahol a víz viszonylag kis eséssel folyik, a képen látható módon, nagy esésű szakaszokon pedig fából készült hidak teszik kényelmes és biztonságos módon, séta tempóban járhatóvá az utat, és élvezhető a zuhogó víz látványát.
Myra
A fotózási lehetőségek kissé ellentmondásosak. Tudott dolog, hogy igényes fotósok folyó vizet fotóállványról fotóznak... ez rendben is van, ha van idő (és fizikai energia) arra, hogy komoly felszerelést cipeljen magával az ember. Nekem, és utastársaimnak persze nem volt (és hely sem a buszban, mindezek szállításához). Maradt tehát az a lehetőség, hogy kézben tartott gépekkel fotózzunk.
Myra
 Fényképezni általában napfénynél szeretünk. Ugyanakkor a fényes napsütés mellett erdőben, fák között olyan nagy fényintenzitás-különbségekkel találkozunk, ami nagyon megnehezíti az amatőr szintű gépek tulajdonosainak életét. A beégés és bebukás jelenségére gondolok. Ha viszont kevés a fény, mert felhők takarják az eget, akkor pedig a kevés fény okoz gondot - hosszú záridők, kézremegés, bemozdulás... Jó esetben egy jól működő képstabilizátor csökkentheti ezt a problémát.
Sziklafal
A mi esetünkben igencsak borult ég alatt sétáltunk, és meglehetősen kevés fény mellett fotóztunk. Szabad szemmel természetesen nagyon jól lehetett látni mindent, de a fényképező gépek azért elvártak némi ISO emelést, nagy fényrekeszt, és bekapcsolt képstabilizátort. Így sem sikerült minden felvétel még csak turista színvonalon sem.
Patak
Akkor még nem beszéltem a háborgó, habzó vízfelület becsillanásairól! :)
Alattam a víz
Kövek között jobbra, balra
Jókor jártunk ott. A többnapos esőnek köszönhetően bőven volt víz a patakban, csodás látványt nyújtva, és megunhatatlanul sok témát kínálva a szenvedélyes fotográfusoknak.
Myra
Myra
Egy fotós- és kiránduló társammal végigjártuk a víz mentén bejárható utat. Visszafelé választhattuk volna a sima autós utat, de nem ott jöttünk le, hanem újra a víz mellett. Persze, majdnem ugyanannyit fotózva lefelé is, mint felfelé menet.... de hát ki tudna ilyen lehetőségnek ellenállni?

Szép napot minden kedves blogolvasó barátomnak!

1 megjegyzés:

Jenő írta...

Élveztem a szép fotókat! Nagyon szeretem a vízeséseket...