2014. március 26., szerda

Balf - ásványvizes ívókút

Balfon jártam.... csak pár percre, mondhatni átutazóban. De a falu szélén, a Fertőrákos felé vezető mentén megálltam. Itt van a "balfi gyógyvíz" néven ismert ásványvíz forrása, és a forrás mellé települt palackozó vállalkozás.
Az út közelében pedig egy fából készült pagoda alatt egy szépen kialakított díszkút. A kútból két helyen állandóan folyik a gyógyvíz. Egyik oldalon bő sugárban, a szemben lévő oldalán lassabban csordogál.
A kút vízéből szabadon lehet venni, inni.... egy fél literes palackot meg is töltöttem, és elhoztam magammal. Most, miközben ezeket a sorokat írom, kortyolok belőle! Az íze enyhén savanykás, talán picit szénsavas is. A szaga jellegzetes, markáns, kénes, záptojás szagára emlékeztet. Az első kortynál kissé fejbe kólintja az embert, de utána egészen elviselhető. No de vizet nem az illatáért iszunk... :-)

Sajnos, az interneten korrekt ismertetést nem találtam a vízről, csak általánosságokat, reklámokat, egyebeket...
Egy weblap szerint:
"Összes oldott ásványianyag-tartalom: 1803 mg/l, hidrogén-karbonát: 1098 mg/l, kalcium: 193 mg/l, lítium: 0,22 mg/l, magnézium: 41,8 mg/l, nátrium: 196 mg/l."

Nézzük meg a képeket, ma hogy néz ki a nyilvános kút!
Balfi ásványvíz
Balfi ásványvíz
Balfi ásványvíz
Sajnos, a kifolyó ásványvíz nagy ásványianyag-tartalma a kút anyagán lerakódik, és eléggé gusztustalan látványt nyújt. Megérdemelné, hogy rendszeresen takarítsák... nagyba emelné a kereskedelmi termék reklám-értékét!

Ha arra jártok, kóstoljátok meg a vízét! Érdemes!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Lijepo i poučno. pozdrav !!!