2012. szeptember 28., péntek

A matyó főváros - Mezőkövesd


Rengeteg témám van még a kirándulásomról, melyekről írni szeretnék. Megvallom, ezek egy része templomról szólna, ha megírnám. Ugyanakkor kétségeim támadtak, megfelelő téma-e templomokat bemutatni. Nem panaszként mondom :-), de a csodálatos egri bazilika bemutatása szinte teljes érdektelenségbe fulladt. Lehet, csak nekem van templom-mániám? 
Azért itt most elmondom, hogy csak Egerben még másik három templomot látogattam meg! Aztán jártam Fóton abban a templomban, melyben nemrég egy TV-műsor is forgatott. Feleségem látta a műsort, megígértette velem, hogy amint lehet, elmegyünk oda. Hát ez nem semmi! De amit Mezőkövesden láttam, az überel mindent! (Bocsánat, egriek, de aki még nem látta, menjen ek oda! Nincs messze, a Szent László templomról van szó!)

Mindettől függetlenül - vagy éppen ezért? - ezúttal kifejezetten nőies témáról írok. Feleségem (már megint) ragaszkodott hozzá, hogy nézzük meg azt a múzeumot, ahol matyó népviseletbe öltöztetett babákat lehet látni. Van-e ilyen múzeum, vagy nincs, én nem tudom, a helyi lakosok se igen tudták. Végül valaki megoldotta a talányt. Azt mondta, éppen felújítják. Ekkor bementünk a matyó múzeumba: ott is vannak népviseletbe öltöztetett babák, csak életnagyságúak.
Turistainformációs iroda szekrényei
Ez a kép egy "kakukktojást" ábrázol - nem a múzeumban készült. A városba érkezve - nem első, de második - dolgom az volt, hogy felkerestem a Turinfó irodát. Ott fotóztam le ezt a gyönyörű szekrényt, az ott dolgozó kedves hölgy engedélyével.

Nem szándékos, nagyon is véletlen, hogy a múzeumban ezt a miseruhát fotóztam először
Gyönyörű asztalterítő, bámulatos munka!
Falvédő vagy falikép - sajnos, a vaku fénye becsillant
Mezőkövesdi cserépedények
Matyó szoba
Népviseletek
Szobaberendezés
A múzeumban éppen egy hatalmas csoportot vezetett egy idegenvezető. Ők aztán úgy ellepték az egész kiállítást, lépni alig lehetett tőlük. Nemhogy fotózni. Fotózni egyébként is csak alig-alig :-). 

Kis Jankó Boris Emlékház
 "Csaba Moldován írta... Szép Napot :-)
Egy kis segítség:
- A külső épületfotó (parasztház) nem Kis Jankó Bori háza, hanem Kovács Szabolcs bútorfestőjé, aki egyébként a turinformos gyönyörű szekrényt is készítette."
Köszönöm a helyreigazítást, Csaba Moldován
A múzeumból a Hadasd városrészbe mentünk. Az volt a terv, hogy megnézzük a tájházakat - legalább annyit, amennyit lehet. Előbb a Kis Jankó Bori emlékházba mentünk.
Kis Jankó Bori (néha Kisjankó Bori) népművészről ennyit ír az egyin internetes honlap:

"A Népművészet Mestereként is elismert, híres mezőkövesdi rajzolóasszonyok életének, tevékenységének, a korabeli népművészetnek állít emléket a kiállítóhelyként 1974-től működő Kisjankó Bori Emlékház. Az aprótelkes, szabálytalanul kanyargó utcácskákból álló, ún. Hadas városrész szívében lévő ház 1850 körül épült, s máig őrzi a hajdani népi építészet jellegzetes "háromosztatú" (szoba+konyha+kamra) elrendezését és lakáskultúráját."

Az emlékház
Az emlékház
Az emlékház és idegenvezető
Kelengyés láda
Az emlékház
A kiállítás bemutatása olyan hosszúra sikerült, hogy nem mentünk máshová. Aznapra még be volt tervezve ugyanis az egri Szépasszonyvölgy megnézése, lehetőleg az ott zajló események valamelyikével együtt. Ez volt ugyanis a kirándulásunk utolsó teljes napja, másnap már haza kellett jönnünk. A Szépasszonyvölgy nélkül pedig el nem jövünk erről a tájról! (Elárulom, ha tudom, mit találunk ott, inkább maradtunk volna Mezőkövesden. De utólag könnyen okos az ember).

Visszatérve a mezőkövesdi Szent László király templomra: akár fog tetszeni, akár nem, de teszek ide képeket hamarosan. Tudom, hogy az eredeti élményt nem tudom közvetíteni, de legalább megpróbálom. Mint egykori osztályfőnököm mondta anno: "De azért igyekszünk".

Legyen szép napotok!

3 megjegyzés:

H.Marcsi írta...

Köszönöm az élményt, nagyon szép fotók, kiváló népművészeti remekek. Jó volt látni. Szeretem ezt a témát, de bevallom, nagyon szeretem megnézni a templomokat is, sőt tervbe vettem, hogy egyre több fotót készítek erről a témáról. Érdeklődve várom a templomos fotóidat! :)

Pikola Zsuzsa - Podi - írta...

A Feleségednek gondolom tetszett a kiállítás:)és neki nem volt hosszú:) Én is meg fogom nézni, eddig valahogy kimaradt a kirándulásaink helyszíneiből.

Moldován Csaba írta...

Szép Napot :-)
Egy kis segítség:
- A külső épületfotó (parasztház) nem Kis Jankó Bori háza, hanem Kovács Szabolcs bútorfestőjé, aki egyébként a turinformos gyönyörű szekrényt is készítette.

Itt talál róla több fotót:
http://www.matyoart.com/
https://www.facebook.com/matyoart

Üdv, Csaba