2012. augusztus 2., csütörtök

Mozart városa - Salzburg

Kedves blogolvasó Barátaim - írtam már elég sok posztot az Ausztriában töltött egy hetemről, de beszámolóim sorának talán a felénél tartok. A rövid idő ellenére sok városban, faluban és tó mellett jártunk, sok fotót készítettem, és sok élményt gyűjtöttem, raktároztam el az emlékezetemben. Mindezek mellett vannak olyan helyszínek, amiről írni csak pár mondatot tudok talán. Érik olyan benyomások a turistát, amit nehéz szavakba önteni. De belül, valahol a tudatunk mélyén az élmények elraktározódnak, alkalmanként előjönnek, és kellemes emlékeket ébresztenek.
Ha valaki megkérdezné tőlem, melyik az a három kirándulás, amelyik legjobban megmaradt az emlékezetemben, akkor egyiknek a Großglocner-gleccser, az azt körülvevő hegyeket és az oda vezető Panoráma-utat említeném. Másik nagy élményem Salzburg városa és vára volt. Jelen posztomban néhány városképet mutatok be Nektek. A következő posztom ugyancsak Salzburg témában a vár bejárása lesz. A harmadiknak sorolt élmény helyszínét még nem közlöm. Néhány nap múlva úgyis sorra kerül. Szeretnék azzal legalább egy parányi meglepetést szerzni Nektek!
Salzburg - a Mirabell-kert bejárata
Salzburgi városnézésre egy egész napot szántunk nagyon kevés időnkből. Megérte, annak ellenére is, hogy épp csak egy kis "zsebkendőnyi" terület bejárására volt elég ez az egy nap.
Ausztriai hegyek között nem ritkaság, hogy alacsonyan szálló sűrű felhők borítják az eget. Ezen már nem is bosszankodtam, pedig mint fotómániás turistát, a napos idő, a szépen ragyogó fények tesznek boldoggá. A társaság három tagja folyton előttem járt, én mögöttük lemaradva kerestem a témát, amit képre vehetek, és fotóztam is szorgalmasan. 
Salzburg - Mirabell-kert
A város egyik szép nagy tere mellett szálltunk ki a kocsiból. Én már fotóztam is a téren álló templomot, Tamás pedig rutinosan vitte a kocsit egy olyan parkolóba, amit már ismert korábbi utjairól. Rövid idő múlva újra találkoztunk, és elindultunk a közeli Mirabell-kertbe.
Sajnos, a kert történetéről semmit nem tudok. Ideje lenne venni egy Ausztriát részletesen bemutató útikalauzt :-).
Mirabell-kert, és Salzburg vára
A kert nagy és gyönyörű, csodásan üde virágokkal van tele! Szépen karbantartott sétányok vezetnek a kertet díszítő szökőkúthoz, szobrokhoz, és a szemben lévő kijárathoz. Nagyon kellemes séta volt végigmenni a kerten - olyannnyira, hogy le is ültünk egy időre pihenni, és a kert látványában gyönyörködni. Külön érdekesség volt, hogy a kert a vár felé volt tájolva, és ez a látvány hatalmas extrát adott a képnek.
Salzach folyő
A kert megtekintése után a Salzach folyó partján sétáltunk egy különös formájú gyaloghíd felé. A város történelmi központja felé haladtunk - végcélunk a várba feljutni, és azt megnézni.
Különleges formájú gyaloghíd
A "szerelem bilincse"
A hídon rengeteg szerelmi lakatot láttunk. Úgy tűnik, divat ez már a világ minden táján. Legkülönösebb mindegyik között ez a bilincs volt - érdekes lenni tudni, mi az üzenete az egyik zárt, a másik nyitott állapotának!
Folyóparti látvány
...és egy másik

A zeneszerző szülőháza
A belvárosban meglátogattuk Wolfgang Amadeus Mozart szülőházát.
A Residentplatz
A Residentplatz volt a következő állomás. Ez is egy olyan pontja a városnak, ahol "elborul" a turista agya, azt sem tudja, hová nézzen, merre induljon, és mit fényképezzen.
Katedrális

Mint várható volt, a Katedrálist nyitva találtuk. Tele volt nézelődő és fényképező turistákkal. Szerencsémre elég világos volt benne, ezért állvány hiányában is tudtam néhány képet készíteni benne. A minőségükről magamnak is meg van a véleményem, de hát "szükség törvényz bont".
A Katedrális főoltára
A Katedrális főbejárata előtt van a tér, ahol a Salzburgi Ünnepi Játékokat tartják. Ottjártunkkor is szerelték a nézőteret, nagy munka folyt.
A vár mellvédjéről nézem a teret
Tamás és én a "siklóval" fölmentunk a vár mellvédjéhez, a feleségek pedig a téren maradtak. Én beljebb is mentem, alaposan bejártam és körbefotóztam a vár azon részeit, melyeket a rendelkezésemre álló kevés időben bejárhattam. Ezek a fotók a következő posztban kerülnek sorra.
Bavásárló utca
Bavásárló utca
Amikor a várból lejöttünk a térre, a belváros szűk bevásárló utcái felé indultunk. Gyönyörű és gazdagon berendezett üzleteket láttunk - érezhetően nem az ex-szocialista országokból érkezett turisták vásárló-erejéhez méretezett árakkal.
Pazar cégérek minden üzlet fölött!
Kápolna
Kápolna
Mielőtt újra a folyó partjához érkeztünk volna, én megint elszakadtam a társaságtól, néhány fotó kedvéért. Nem túl messze az útvonalunktól láttam ugyanis egy kis kápolnát, ahol fotókat szerettem volna készíteni.
Mirabell-kert és palota

Mirabell-kert és palota
Visszafelé hasonló útvonalat jártunk be, mint ide-jövet. Újra végigmentünk a Mirabell-kerten, ezúttal elmentünk a Mirabell-palota mellett is. 
Egy délszláv templom Salzburgban
Tamás a már ismert tér mellé hozta a kocsit. Mielőtt beszálltunk, én még a téren álló templomba is bementem. Meglepetésemre kiderült, hogy ez egy délszláv templom, de sajnos többet erről sem tudok.

Két-három nap, és írni fogok a várban látott dolgokról is. Remélem, akkor is vendégeim lesztek! :-)

Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: