2019. szeptember 11., szerda

Vizsolyi életképek

Vizsolyi látogatásom második élménybeszámolója lesz a mostani posztom. Aki nem olvasta az előzőt, az ezen a linken megtalálhatja; csak azért, mert így lesz egy és egész...

Vizsoly református temploma, és az első magyar nyelvű biblia

A templom meglátogatása után a nyomdamúzeumba invitált bennünket az idegenvezetőnk. Bemutatta az eredeti nyomdagép egy pontos másolatát, és bemutatót tartott, hogyan készültek annak idején az itt nyomtatott biblia lapjai. Ezt követően néhány vállalkozó látogató nyomtathatott is emlékbe egy-egy lapot... 😀


Fent egy frissen készült "ősnyomtatvány" látható, alatta pedig egy úr éppen a saját példányának elkészítésén fáradozik.

A nyomdamúzeummal közös épületben két másik helyiség is található, ahol a falusi élet pillanatait szemlélhetjük meg. Középpontban a szőlőműveléssel, borkészítéssel, kereskedéssel kapcsolatos teendők állnak; nem véletlenül, hiszen a tájegység legjellegzetesebb tevékenységei ezek volta rég is, és ezek napjainkban is.
Parasztszekér
Szőlőtaposás
Egymásba nyíló kiállító terek
A lelki élet kellékei
A fizika munka mellett természetesen nagy hangsúlyt kapott a vallásgyakorlás is. Bor és kenyér...
Parasztszekér
Figyeljétek meg a gyönyörű kazettás mennyezetet!
...
Festett mennyezet
Vizsolyi látogatásunk itt ért véget. Nagy örömömre szolgál, hogy mindezt láthattam, és bemutathatok néhány képet azoknak is, akik még nem jutottak el ide.
Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, aki csak teheti, vegye föl úti céljai közé Vizsolyt, és élményt adó templomát, múzeumait.


Köszönöm, hogy benéztetek hozzám... legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések: