2018. március 28., szerda

Betekintés a Cselley-házba

A hét elején részt vehettem egy egész-napos kiránduláson Mosonmagyaróváron a TIT Jelky Geur TIM Győri szervezetének jóvoltából. Ez rövid időn belül a harmadik kirándulásom volt a városban. Korábban a Hansági Múzeumban jártam, ezen a napon viszont több érdekes helyet is felkerestünk; mindenütt nagyon jól tájékozott, és jó előadói készséggel rendelkező vezetők kalauzolásával.

A mostani posztom a kirándulás egyetlen programjáról, a Cselley-ház meglátogatásáról szól. Elöljáróban annyit, hogy ebben a patinás épületben van elhelyezve a nemrég elhunyt, kortárs magyar irodalom egyik óriásának hagyatéka. ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyurkovics_Tibor )

Gyurkovics Tibor szobra a ház előtt
A program első pontja a Gyurkovics-emlékszoba megtekintése volt. Vezetőnk Székely Zoltán úr, a Hanság múzeum igazgatója volt. Tapasztalatból mondhatom, hogy igen nagy felkészültséggel rendelkező szakember, aki nem csak a múzeumban, hanem az egész városban fantasztikus jártassággal (ismeretekkel) bír.

Posztomban mutatok néhány amatőr fotót. Természetesen nem törekszem teljességre; mindössze a kíváncsiság felkeltése a célom a múzeum - és ezen belül a Cselley-ház - meglátogatása iránt.
 
Cselley-ház
Hangsúlyozottan turista-fotó... nem törekedtem a ház környékéről a zavaró objektumok eltüntetésére. Vallom, jobb így - azt láttatom, amit a turista lát, ha a múzeumot keresi.
Emlékszoba
Jelenleg a mi látogató csoportunkkal van tele 😀
Emlékszoba
Gyurkovics Tibor otthoni dolgozószobájának eredeti tárgyai. Az emlékszobában természetesen nagyon sok személyes tárgy van kiállítva. De mint említettem, csak az érdeklődés felkeltése a célom, nem akartam "leltárt" csinálni a kiállított tárgyakról.
Kőtár
Az emlékszobából - praktikus okokból - a kőtár megtekintése következett. Tudjuk, hogy környék már a római kor előtt is lakott volt, a rómaiak idejében pedig különösen nagy élet folyt itt. Jelenleg folyik az egész Duna-mente erődrendszerének világörökségi elismertetése.

A séta az emeleti helyiségekben folytatódott.
Nagyterem 
18-19.-ik századi iparművészeti kiállítás.
"
A Cselley-ház a Gyurkovich gyűjtemény mellett iparművészeti kiállításnak is otthont ad. A XVII. és XVIII. századi bútorok között láthatunk itt felvidéki főnemesi család megrendelésére készült födeles ágyat, valamint későreneszánsz kori kelengyeládát is. A barokk bútorművesség magas színvonalát dicsérik a teremben található, gazdagon díszített intarziás írószekrények, a komódok és a ruhásszekrények is." - idézet a museum.hu honlapról.
Lásd: fent
Az emeleten hosszasan időztünk a hatalmas, gyönyörű, gazdag Gyurkovics-hagyaték megnézésével. Hatalmas képtár, és művészi értékű használati eszközök kápráztattak el bennünket.
Porcelánok
Porcelánok
Porcelánok
Porcelánok
A tárgyak természetesen vastag üveg (plexi?) falak mögött voltak. Tükröződés, átlátás... első pillanatra bosszantó dolog, ha fotózni akarjuk őket... aztán úgy látom, nem is nagy baj ez! Bár kicsit zavaró, de van egy fílingje: életszerű, mozgalmas, a helyszíni jelenlét érzetét kelti.
Csodálatos!
Nem vaku fénye tükröződik, minden képemet vaku nélkül, kézből készítettem. A csillanó fényeket a helyiség megvilágítása okozza.
Képgyűjtemény
Gyönyörű festmények...kellő mennyiségű információval ellátva minden kép. Itt épp egy társunk tanulmányozza (olvassa) a képhez írt verset.
Képgyűjtemény
Mondhatom, pazar körülmények között látogathatjuk a kiállítást, és csodálhatjuk a legnagyobb festőink alkotásait.
Kép- és műtárgy gyűjtemény
Remélem, sikerült olvasóim érdeklődését felkelteni a Cselley-ház (Hansági Múzeum) meglátogatása iránt. Képeim csak egy parányi ízelítő a gazdag látnivalókból...

Legyen szép napotok...


1 megjegyzés:

Éva írta...

Szépek a képeid! :)