2015. május 25., hétfő

Gyöngyös gyöngyszemei

"Gyöngyös (németül: Gengeß) város Heves megyében, a Gyöngyösi járás székhelye. Gyöngyöspüspöki, Mátrafüred, Mátraháza, Sástó, valamint Kékestető közigazgatási szempontból a városhoz tartoznak." - Wikipedia

Gyöngyös városban legalább egy rövid kirándulást tenni régi vágyam volt. Nem azért, mert csodát vártam ott, hanem a nosztalgia miatt! A közelében, Abasáron töltöttem katonaidőm jelentős részét. Ebben az időben jártam ugyan néhányszor a városban, de hát abban az időben nem a városi nevezetességek foglalkoztattak elsősorban. Mára el is feledtem rendesen, mit kell látni egy turistának a városból :-( ! Ez évi Eger környéki kirándulásaim sorába aztán beiktattam egy gyöngyösi városnézést is. 
Feleségem és én autóbusszal mentünk át Egerszalókról Gyöngyösre egy felhős-szürke napon. Nem volt igazán szép idő, de városnézésre megfelelőnek ígérkezett.
Remélem, nem bántok meg senkit azzal, hogy a buszpályaudvar környékét nem találtam túl bizalom gerjesztőnek. Sőt, kissé tágabb környezetét sem. Pár perc múlva már csak templomtornyokat kerestem a tekintetemmel, abban a reményben, hogy ott biztosan találok nézni és fotózni való témát.

Nos, ebben nem csalódtam. A közeli Ferences-rendi templomba mentünk először. Az nem lepett meg, hogy a templom-hajó a szokásos vasráccsal le volt zárva - ez biztonsági intézkedés olyan helyeken, ahol nincs állandó személyzet a templomban. Szerencsémre volt annyi fény a templom belsejében, hogy tudtam néhány képet készíteni.
Gyöngyös város Ferences-rendi temploma
Gyöngyös város Ferences-rendi temploma
A színek kissé visszafogottak voltak, de ez egyáltalán nem volt a látvány hátrányára. A kicsi méretű kép nem adhatja vissza a helyszín hangulatát, azt az érzést, ami ott elfogja a látogatót. Nagyon szép és megkapó volt, higgyétek el nekem!
Gyöngyös város Ferences-rendi temploma
Az a "vetítővászon" a szentély előtt zavart kissé... persze, tudom, mi a rendeltetése, de szemlélődő turistaként azt gondolom, szertartások idején kívül nem kellene ott lennie.
Gyöngyös város Ferences-rendi temploma
Ez pedig a védőrács... a hézagokba illesztett objektívvel készítettem a képeimet.

A templomból kijövet egy újabb építészeti "remekmű"-ről készítettem egy fotót. Nem másért, csak hogy legyen kontraszt a templom szemet gyönyörködtető formái, és a szocialista kultúra alábbi remeke között.
Kultúrház, mi más lehetne.
Mivel feleségemmel együtt jártuk a várost, a piac bejárása sem maradhatott ki. No, nem bántam ám olyan nagyon, mert - ennek következtében - a csarnokban megkóstoltuk a finom helyi hurkát. No, erről nincs kép :-)

Van kép viszont a nem messze lévő Szent Bertalan templomról.
A Szent Bertalan templom monumentális épülete
A fotózás szempontjából itt sokkal több szerencsém volt. Zavartalanul be lehetett menni, és kedvünkre időzhettünk a gyönyörű templombelsőben.
A Szent Bertalan templom
A Szent Bertalan templom
A Szent Bertalan templom
A Szent Bertalan templom
Őszinte ámulattal nézettem a szebbnél-szebb falfestményeket. Nagyon sok csodaszép templombelsőt láttam más kirándulásaim során, de mindig lenyűgöz, ha ehhez hasonlókat látok.
A Szent Bertalan templom
Ez egy nem mindennap látható kialakítású szentély.

A templomban tartózkodott egy személy, aki egyszerűen csak templomszolgának titulálta magát. Felhívta a figyelmünket, hogy a közelben van a templom kincstára, múzeum, azt is érdemes megnézni. Készségesen el is igazított bennünket, hol találjuk meg.

Jártam Ausztria néhány nagy kolostorában, láttam igen gazdag egyházi kincstárakat. Természetesen kíváncsi voltam az ittenire is. Nem bántam meg, hogy bementem!
A Szent Bertalan templom kincstára. Pásztorbot.
A Szent Bertalan templom kincstára
A kép előterében látható kelyhek igazi kuriózumnak számítanak. A tárlatvezető elmondta, hogy összesen 12 darab készült ezekből az ötvös remekművekből. Ezekből 6 darab található a kincstárban, a másik 6 darab pedig a világ különböző helyszínein található.
A Szent Bertalan templom kincstára
 Az itt őrzött 3+3 kehely... a középső részben más formájú.
A Szent Bertalan templom kincstára. Papi ornátus.
Gyönyörű papi ornátus.
Természetesen a bemutatottnál sokkal több kép készült, de hát bizonyos korlátokat tartani kell. Viszont ajánlom minden fotós és nem-fotós barátomnak, ha Gyöngyös városában jár, feltétlenül látogasson el legalább ezekre a helyekre.

Szép napot kívánok minden kedves blog-olvasómnak!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyöngyös apró autóbusz állomása "kissé" túlzsúfolt és valóban eléggé elhanyagolt is, valóban ráférne egy alapos "kipofozás"!
Viszont a kincsek, amikre ráleltetek, csodálatosak, egy pillanat alatt elfeledtetik a rossz benyomást, a szem és a lélek ismét feltöltődik. Fantasztikusan szépek a fotóid, gratulálok! További jó egészséget kívánok mindkettőtöknek!