2013. november 3., vasárnap

Somló hegyi fotóséta - a Vár

Azt gondolom, itt van az ideje annak is, hogy bemutassam Nektek a Somló-hegy egykori várának romjait. Gondolom, sokan látták már, ők szívesebben támaszkodnak saját élményeikre, mint az enyémekre. De talán van  köztetek, aki nem látta saját szemével.... neki talán érdekes lehet így is.
Somló-hegy várának távlati képe
"A Somlói vár (vagy Somló-vár, Somló vára) Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben. A várat régen nehezen lehetett megközelíteni; a déli oldal előtt egy nyolc méteres száraz árok található, mely egyik végén egy szakadékban, másik végén a hegyben végződik. A vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz. Ezt a területet az őrség dongaboltozatos szálláshelyei határolják nyugatról, déli és keleti falait pedig kőrések szegélyezik. Az előudvarból egy felvonóhídon és egy szintén szűk sikátoron keresztül juthatunk el a belső udvarba. Itt található a vár legjellegzetesebb, hatszögletű tornya. Régi írások alapján a konyha helyezkedhetett el itt. Jelenleg úgy gondolják, a helyiség kápolnaként szolgálhatott."
"A népnyelv szerint a tatárjárás után emelt kővár volt. Írásos emlék azonban csak 1352-ben említi először, amikor Nagy Lajos király Csenik fia Jánostól elvette és Heim fia Benedeknek adta. Az okirat castrum Somlo néven regisztrálja.
1370-80 között királyi vár volt. 1389-ben Garai Miklós nádor és testvérének kezébe került Zsigmond király adományaként, majd a Rozgonyiak tulajdonában volt 1443-63 között, de 1464 előtt elcserélték a tapsonyi Anthimiakkal. Ők Mátyás király ítélete miatt elveszítették a várat 1464-ben, így az új tulajdonosa Kanizsai László királyi lovászmester lett 1470-ig, amikor újra a Garai család kezére került. Adás-vételeket követően Mátyás király Kinizsi Pálnak ajándékozta a területet."
"A mohácsi vész (1526) után a vár halálra volt ítélve, azonban az büszkén állta a kisebb török átvonuló csapatokat. 1543-ban Somló vára alatt nagy török-magyar csata volt, amely 3000 török felkoncolásával ért véget. Nemcsak a környék, de az egész térség legerősebb magyar kézen lévő várává lépett elő."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Soml%C3%B3i_v%C3%A1r

A vár története dióhéjban ennyi, a Wikipédia szerint. Mint látjuk, hadászati, katonai jelentősége nem volt nagy, annak ellenére, hogy voltak súlyos középkori harcok a térségben.

A rövid történeti ismertető után nézzétek meg az várban készült fotóimat.  Nekem tetszett, amit a várban láttam, de a kirándulásnak az az élmény adott igazán értelmet, amit a várból kitekintve a környéken láthat a turista.
A várhoz közelítve...
Somló-hegy vára
Somló-hegy vára
Somló-hegy vára
Somló-hegy vára
Az itt jobbra látható torony eredeti szerepe vitatott. Eredetileg konyhának gondolták, újabban azt feltételezik, kápolna volt. Mindenesetre nagyon sok korom látszik a belső falakon. De a korabeli várak sorsának ismeretében tudjuk, hogy ez nem bizonyít semmit.
Somló-hegy vára
Somló-hegy vára
Somló-hegy vára
Somló-hegy várában
Fotóállványról önmagamat is lefényképeztem. Emlékül, hogy itt is jártam.... :-)
Pillantás a környék szőlőültetvényeire
Pillantás a környék szőlőültetvényeire
Pillantás a környék szőlőültetvényeire
Még egy turistás emlékkép.... :-)
A belső vár
Pillantás a környék szőlőültetvényeire
Pillantás a környék szőlőültetvényeire
Pillantás a környék szőlőültetvényeire
Egykor büszke várfalak
Tépetten, de büszkén leng a magyar zászló
Szakadék a vár mellett
"Régi dicsőségünk.... "

Szép napot mindenkinek!