2014. július 17., csütörtök

Hévízi Nimpha

Nemrég olvastam az interneten, hogy az idegenforgalmi statisztikák szerint - Budapest után - a legnépszerűbb magyar város Hévíz. Én magam ugyan nem sokat javítottam ezen a statisztikán, mert mindössze egy alkalommal töltöttem itt három napot.... a félnapos kirándulásokat pedig nem jegyzi a statisztika. (Ha csak a főutca egy négyzetméterére eső fők számából nem vonnak le következtetéseket).
Hévíz város neve hallatán szinte minden magyarnak a gyógyvíz, a hévízi tó jut eszébe. Jó okkal, persze! De van más érdekesség is a városban, ami emlékezetre méltó!
Közelmúltbeli zalakarosi üdülésünk részben egybeesett karcagi barátaink hévízi üdülésével. Jó alkalom ez egy rövid találkozásra, traccspartira, közös sétára a gyógytó előtti gyönyörű parkban. Délig tartott a közös program - akkor barátaink a fürdőbe, mi (feleségemmel) pedig ebédelni indultunk.
Az ebéd alatt esett egy nagy zápor. A levegő kicsit enyhébb lett, frissebb... kell az a kánikulában. Eső után feleségem kirakatnézegetésre indult, én pedig fotózni. Két érdekességre, azaz fotótémára emlékeztem, amiről úgy gondoltam, hogy a Hévízi tartózkodásunk idejébe belefér. Az egyik "Nymphae díszkút" (nevét sokféle képpen írják, ki tudja, melyik az igazi?).
A szobor (vagy díszkút?) nem csak önmagában figyelemre méltó, hanem az elhelyezése okán is. Egy útkereszteződéssel és az önkormányzati épülettel határolt téren áll. Az, ami meglepő ebben, hogy a nőalak "hátsó fele" a Városháza irányába "mutat", a "szebbik fele" pedig részben egy általános iskola (kisdiákok) felé, részben pedig egy katolikus templom felé. 
Nem tudom, ki találta ki, hogy ezt a műremeket pont itt, és pont így kell elhelyezni, de érdekelne az indoklása.
No, de hagyjuk ezt a témát, figyeljünk a nimfa alakjára.
Mi az, hogy nimfa? "A nimfák görög mitológiai nőalakok, a szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. A nimfák különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek és gyakori célpontjai az életerős szatírok szerelmi vágyainak, az élet mozgalmasságát mutatják be. Istenek, istennők kísérői; ők Artemisz vadásznői, Apollón prófétái, Dionüszosz - a mulatozás és a fák istenének - partnerei, megjelennek a pásztoristenek, Pán és Hermész oldalán, de szívesen rajta felejtik szemüket a szép, délceg halandókon is." - olvashatjuk a http://www.gamechannel.hu/cikk/blog/mitologianimfa linken.

"Nymphae díszkút" Hévízen
"Nymphae díszkút" Hévízen
"Nymphae díszkút" Hévízen
"Nymphae díszkút" Hévízen
"Nymphae díszkút" Hévízen
Háttérben a városháza. "Vélemény" a képviselő testület munkájáról? :)))
"Nymphae díszkút" Hévízen
Ez pedig befejezésképpen....
Szép napot kívánok mindenkinek! Látogassatok Hévízre, fotózzátok a hévízi nimfát, mutassátok meg Nekem is, mondjátok el, mit gondoltok róla!

5 megjegyzés:

Samu bácsi írta...

Tisztelt Nádasdi Úr!

Önt hátsó gondolatok terhelik, de megnyugtathatom: A posztament körbeforgatható. Amikor a város képviselő testülete ülésezik, nem pusztán a hátsófelét koptatja. Ilyen alkalmakkor a Nimfa 180 szögfokos fordulatot vesz, és tápláló emlői látványának felkínálásával serkenti a gyűlés eredményességét.
(Létezik a kiviteli tervnek egy másik verziója is, ebben maga a tér forog karusszelszerűen a Nimfa körül. Ez azonban annyival drágább, hogy egyenlőre meghaladja a lehetőségeket.)

Remélem, sikeresen oszlattam el aggályait!

Maradok tisztelettel, Hévíz Város Önkormányzati Testületének nevében:

Szeletai Sámuel, térinformatikai szakreferens

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Tisztelt Szeletai Úr!
Jót derültem a hozzászólásán! Remélem, nem veszi tiszteletlenségnek a posztom ide vonatkozó részét, hiszen csupán tréfa az egész! Ha mégis sértőnek találja, abban az esetben megkövetem Hévíz Város Önkormányzati Testületét, annak minden tagját személyenként.
Kérem, tekintsék egy kóbor turista sületlen megjegyzésének, amit a szoborról írtam!

Üdvözlettel: (Nádasdi) Szabó Zoltán
/A Nádasdi csak internetes nick-név/

Ui: Személyes megtiszteltetésnek veszem, hogy egyáltalán figyelmet szenteltek a posztomnak, és reagáltak a tartalmára!

Samu bácsi írta...

T. Szabó Úr!

Remélem Ön sem neheztel! A tréfa tréfát szül. Én lennék a legjobban meglepve, ha Hévíz önkormányzata térinformatikai szakreferenst foglalkoztatna. Ám van két közös ismerősünk. Az egyik rendszeresen megosztja a postjait a g+-on, a másik pedig mesélni szokott Önről. Az előbbi szombathelyi, utóbbi fővárosi illetőségű, miként magam is...
Talán érdemes megemlíteni az alkotó személyét, Marton László szobrászművész, Ő tudtommal Keszthely városának szülötte és díszpolgára, pár éve hunyt el.

tisztelettel: "Sz.S."

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Kedves Sámuel

A közös ismerős, aki esetleg mesélhet rólam, valószínűleg Berzsenyi Eszter, alias Stella... ő egy tündéri hölgy, nagyon kedvelem, találkoztunk néhányszor. A G+ közös ismerősnek mutatja még Sárdi Zoltán urat... Sajnos, őt személyesen nem ismerem, de a képeit nagyon kedvelem. Ki a szombathelyi? Bár van tippem, de őt nem hozta ki a G+.

Samu bácsi írta...

Kedves Zoltán!

A tipp első fele ül. Ami a hiányzó részt illeti, szerintem jó felé kapisgál.

Engedelmével a "Makrózni tanulok" postjához írott bejegyzésemben tegezésre váltok. Bár én vagyok a fiatalabb, de ahogy látom, ott sem divat a magázódás.

üdvözlettel: Samu