2017. február 25., szombat

Agymenésem van...

Nem tudom, ki hogy van vele... Nem tudom, ki hogy viseli, ha kedvenc, vele együtt öregedő hűséges négykerekűjében kárt tesz... Mondjuk, azért nem ijesztően nagyot, nem véglegeset, épp csak akkorát, hogy kb. két hétig nem tud beleülni! Mondjuk (azt is), ha két hétig áll a parkolóban, az nem baj... mert megvan a jó érzés, hogy ha akar, akkor beleülhet. De teljesen más az, ha akar, és nem ülhet bele! Mert mondjuk egy szuperokos főtudor belebetonozik egy vascsövet a bevásárlóközpont parkolójának néhány pontjára. Persze, pont akkorákat, hogy a gépkocsi vezetője a vezetőülésből meg ne lássa! Aztán amikor tolat, fordul ki a szélső parkoló állásból, akkor a kocsija eleje éppen nekikanyarodik annak a korlátnak! A gyanútlan vezető meg csak a recsegés-ropogásra eszmél, miközben arra koncentrál, hogy neki ne tolasson a mögötte érkező autónak!
Nos, a sokadik kárvallottként így jártam én is. Mondom, sokadikként, mert más is járt már ugyanott hasonlóképp, amint a több, már kidöntött vaskorlát ezt bizonyítja...
Ideges lettem, fölment a vérnyomásom nem kicsit, amikor megláttam a kocsim jobb elején a behorpadt karosszériát, két tenyérnyi helyen levált zománcot, lógó lökhárítót... de mit tehettem? Rúgjak bele a már amúgy is földön fekvő vascsőbe? Nem lett volna úriemberhez méltó magatartás :-)
Még aznap fölkerestem egy karosszéria-lakatos mesterembert. Nézi a "sebet", sorolja, milyen munkákat kell elvégezni, aztán a végén mondd egy picit sem barátságos összeget: ennyibe fog kerülni, és másfél hét múlva lesz kész. Kicsit megszédültem... ismerem a magyar árképzési gyakorlatot, rögtön arra gondoltam, hogy ez a végén másfélszer ennyi lesz... azt már meg se mertem kérdezni, ÁFA-val ennyi, vagy anélkül?
A lényeg: ma telt le az ígért határidő, de a mester nem telefonált... Gondoltam, úgyis sétálni akarok, elmegyek a telephelyre, megnézni mi újság. A telephely "természetesen" zárva volt, a kocsim meg sehol... Még jó, mint ha éreztem volna, hogy ez lesz a dolog vége mára, vittem magammal egy kis fotómasinát, hogy ha az idegeimet nyugtatás céljából sétálok egyet a napsütésben, akkor azt ne a megszokott kis gépem nélkül tegyem.
A mestert azért fölhívtam telefonon, tájékoztasson az aktuális helyzetről... mondta, hogy egésznapos áramszünet, meg olyan hibák, amit a munka átvételekor még nem látott... szóval, kell még néhány nap! Ohó, mondtam ugye, hogy másfélszer annyiba fog kerülni!
Igyekeztem lehiggadni, aztán elindultam a belváros felé. Közben járt az agyam mindenfélén...  Készítettem néhány képet a Rábáról a Petőfi-hídon állva. Szemembe ötlöttek a Kossuth utca templomtornyai. Azokról meg az "Öt templom fesztivál". Nem vagyok igazi fesztiválra járó, de azt mindenképpen érdekesnek találom, hogy van Győrben egy olyan utca, ahol (egy kis jóindulattal mondva) egyetlen utcában öt vallásnak van temploma! 
A Kossuth utca más tekintetben is unikum Győrben. Valaha jómódú kereskedők, gazdálkodók, mesteremberek lakták a környéket, többnyire szép házakban. Aztán jött egy bizonyos politikai áramlat. A "naplopó burzsujokat, semmittevő kulákokat" el kell zavarni. Meg is tették, házaikba pedig a - mai szóhasználattal élve - "rejtett munkaerő tartalék" - nem a napon barnult - etnikum családokat telepítettek. Meg is lett ennek az "áldásos" következménye... néhány fotón - legalább a felszín - látható is lesz.
Vissza a lényegre! Az a gondolatom támadt, hogy elsétálok a Kossuth utcán addig, ameddig el merek sétálni... aztán kattintok néhányat, amíg fel nem figyel rám valaki, hogy fényképezőgép van nálam.
Megjegyzem, az utca eleje rendezettnek mondható, a dzsumbuj kicsit kijjebb kezdődik.
Győr, Petőfi-híd
 A sétámat lényegében itt kezdtem. Ebből a nézetből két templom is látszik: balra a református templom tornya, jobbra a zsinagóga.
Petőfi-híd
Megfogott ez a látvány. Érdekesnek találtam a híd szerkezetének látványát. Balra a görögkatolikus, jobbra pedig a református templom.
A zsinagóga épület-együttese
Váratlanul bukkant fel előttem a pónifogat
A zsinagógától a - népszerű nevén - evangélikus Öregtemplom - udvarára igyekeztem. Bemenni azonban nem tudtam, mert egy pónifogat foglalta el a bejárati kaput. Miután felocsúdtam, megkérdeztem a fogatost, készíthetek-e néhány fotót róla, és a kocsijáról. Készségesen beleegyezett...
Pónifogat kifelé a templomkertből
Evangélikus Öregtemplom
Nem csak templom van itt, hanem több oktatási intézmény, és idősotthon is. Nagy felújítási munkák folynak, mozgást korlátozó kerítésekkel. Sajnos, az adott körülmények között csak nappal szemben tudtam - jobb híján ilyen - képet készíteni.
EYOF lakótelep épül
Pillantsunk egy kicsit a Kossuth-utcán túlra is - ha már itt járunk. Nem messze innen épül az EYOF (magyarul Európai Ifjúsági Olimpiai Fórum) résztvevői számára az Olimpiai Falu. persze, nem csak ez a tömb, hanem több is... a versenyek végén a lakótelepként, lakásokként kerülnek értékesítésre. Az Európai Olimpián a 14 - 18 éves korosztályú sportolók vesznek részt.
Menház Színpad
  Menház: "

Győr, Kossuth utca 24.
Győri Zsidó Hitközség 1913-ban alapítványt hozott létre egy menház és tápintézet funkciójú épület építésére és annak üzemeltetéséreA Mocsányi Károly és Stadler Dezső tervei alapján építtetett közösségi épület a városrész markáns, jelentős építészeti értékkel is bíró épülete. A háború után az épület eredeti funkcióját elvesztette, városi tulajdonba került.
Közelmúltban a hitközség visszavásárolta, és MENHÁZ néven kulturális célokra kívánja hasznosítani. 2014 nyarán az épület földszintjén Zsidó Vallástörténeti és Helytörténeti gyűjtemény és Holokauszt emlékkiállítás nyílt."

 Ebben a házban működik Gáti Oszkár színművész különleges színháza. Kb. 80 férőhelyes a nézőtér, az előadó művészek pedig szinte a közönség sorai között játszanak.
A Menház utcai homlokzata
A zsinagóga épületegyüttese
A református templom
Ebben a templomban vettem részt egy alkalommal Varnus Xavér felejthetetlen orgona-koncertjén. 
Római katolikus templom
Ez már a negyedik templom a sorban, ebben az utcában. (A távolban látszik az ötödik tornya). A kép jobb oldalán már feltűnnek az elképesztő állapotban lévő, tönkretett, egykor gyönyörű polgárházak...
Kossuth Lajos utca
A kép jobb szélén az utolsó rendbetett épület. Ami tőle balra van, hát az katasztrófa...
A fenti képhez kapcsolódva...
Mi lesz itt? Mi lesz ebből?
Szent Miklós Görögkatolikus Egyházközösség
Ez van...
Idáig jutottam. Készítettem egy vagy több képet mind az öt egyház templomáról. Tovább nem mentem az utcában, mert itt már komolyan elgondolkodtam azon, vajon valóban Győrben járok?
Gépemet itt gondosan elcsomagoltam, táskájába rejtettem, ne is lássa senki, hogy mi van nálam. Visszafelé már kissé sietősebbre fogtam a lépteimet... nem mondom, miért!

Legyen szép napotok...