2013. szeptember 26., csütörtök

Burg Kreuzenstein és Grinzing

Múlt heti ausztriai társasutunk második helyszíne a Leobendorfban található Kreuzenstein vár volt. Történetéről a túravezetőnk, és a várban az idegenvezető is beszélt, de az én agyam jócskán kopott már, meg kell vallanom, egy hallásra túl sok minden nem maradt meg az emlékezetemben. Már csak azért sem, mert az idegenvezetés alatt - az elején - fotózással voltam elfoglalva. 
Az interneten sok kép található a várról, de magyar nyelvű leírás kevés, majdnem semmi. Ezért megbízható adatokkal én sem szolgálhatok, sajnos... (a bőséges német nyelvű információkat viszont nem értem, ez még sajnosabb a részemről... )
Körülbelül ennyi, amit az internetről kivehettem a tájékoztatásotokra.... és néhány apró emléktöredék, ami megmaradt a memóriámban... 
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
"A mai vár elődje 1140-ben épült, amelyet a svédek a harmincéves háborúban, 1645-ben leromboltak. 1874-1907 között Hans Wilczek gróf "középkori" várat építtetett a helyére. A palotaszárnyban tekinthetjük meg az értékes késő gótikus gyűjteményt. A vezetés során a konyhától a fegyverszobáig sok-sok érdekességet láthatunk."
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
A hegy, amelynek a tetején a vár elhelyezkedik, Kopasz-hegy névre "hallgat". Azért Kopasz hegy a neve, mert a török harcok idején egy a hegy körüli csatában elesett török harcosok fejét levágták, és a hegy lábánál halmozták fel őket. A nagy halom kopasz koponya emlékére nevezték el a hegyet Kopasz-hegynek. Ezen jócskán el is gondolkodtam, mert a tanulmányaim során nem gyakran találkoztam olyan adattal, hogy a törökök Bécsen túl is csatázgattak volna. Persze, felőlem lehet.
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Burg Kreuzeinstein - Ausztria Felvonóhíd
Burg Kreuzeinstein - Ausztria,  Kapurács
Ért más meglepetés is. A meglátogatott vár kifogástalanul jó állapotban volt, nem igazán látszottak rajta középkori várharcok nyomai. Na jó, ez nem rendkívüli, hisz máshol is tapasztaltam már, hogy Auszrtiában igen nagy gonddal tartják karban az értékes régi történelmi emlékeket. 
Burg Kreuzeinstein - Ausztria Bejárat a várba
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Amikor elkezdődött az idegenvezetés, az idegenvezető hölgy kissé sejtelmes mosollyal jegyezte meg, hogy a nekünk megmutatott harci eszközök túl jó állapota meglephet bennünket! Meglephet, persze, mert hogy soha használva nem voltak! Sőt! El sem voltak soha mozdítva arról a helyről, ahol most látjuk őket! Ezt nem igazán értettem, de nem tűnődtem rajta sokat - gondoltam, majd ha nagy leszek, megértem, miről van szó! :-)
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Burg Kreuzeinstein - Ausztria Várudvar
Burg Kreuzeinstein - Ausztria Várudvar
Mentünk tovább - a vár udvarán újra részletes tájékoztatás következett. Nem nagyon figyeltem oda, lekötött a fényképezés. Arra számítottam, majd a Wikipédiában megkeresem a szükséges információkat. Akkor még nem tudtam, hogy erre hiába számítok. 
Burg Kreuzeinstein - Ausztria Várudvar
Burg Kreuzeinstein - Ausztria Várudvar
Arra azért emlékszem, hogy a vár elődjét a 30 éves háborúban svéd csapatok rombolták le. (Az idézetben is olvasható).  A szinte földig rombolt vár romjait aztán megvásárolta egy gróf, aki a sziléziai szénbányákban hatalmas vagyonra tett szert. Pénze egy részét ennek a most is látható várnak a felépítésébe fektette bele. Ez máris érthetővé tette, hogy a "középkori" kőhajító gép, és más "korabeli" harci eszközök miért nem voltak soha használatban... :-)

Úgy látszik, hóbortos emberek mindenütt vannak! Magyar olvasóim többsége talán hallott az egykor Sopronban élő Taródi Istvánról! Ez az úr is fejébe vette, ha törik, ha szakad, de ő várúr lesz! Ha másképp nem, hát épít magának egy várat! Ha másképp nem megy, akkor felépíti sajátkezűleg! Meg is tette! Egész élete - munkája mellett - azzal telt, hogy köveket hordott a Lővérekben megvásárolt telkére, és ezekből a kövekből várat épített magának! Neki persze nem voltak sziléziai szénbányái, vára is szerényre sikeredett, de vár volt! Még megfelelő öltözéket is varratott magának és feleségének, és egy időben abban pózoltak a várlátogató turistáknak! 
Én kétszer látogattam el a Taródi-várba (gúnynéven Bolond-várba). A közelmúltbeli látogatásról az alábbi címen olvashattok blogposztot:


De most maradjunk a leobendorfi várban. Ezt igazi gróf építtette, hatalmas pénzből hatalmas méretűre, és nem a saját kezével. A történelmi hűsége teljesen kifogástalan, megtéveszti a gyanútlan turistát. Tulajdonképpen csak az idegenvezetés során derül ki a való helyzet. (A várat csak előre bejelentett csoport látogathatja idegenvezetéssel, 8 € fejenkénti belépődíj megfizetése ellenében).
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Burg Kreuzeinstein - Ausztria
Amikor az idegenvezető hölgy befejezte a várudvaron a mondókáját, közölte velünk, hogy a továbbiakban a fotózás tilos, mindenki rakja el a fotómasináját. Ez nagy megdöbbenést okozott mindenkinek, de mit volt mit tenni, szót kellett fogadni! A meglátogatott termekről tehát nincsenek képeim.

Előbb egy hatalmas "középkori" konyhába mentünk, le a földfelszín alá. Hatalmas méretű helyiséget képzeljetek el, kupolás mennyezettel. Közepén egy hatalmas asztal, csak az asztallap súlya egy tonna, és több méter hosszú. Egyetlen darab fából van kifaragva. A keskeny és kanyargós, a konyhába vezető lépcsőn ezt persze levinni nem lehetett: azt csinálták, hogy elhelyezték az egész asztalt a konyha közepén, azután építették az asztal köré a monumentális konyhaépületet, kupolástól-mindenestől. Hát nem semmi!!! Az idegenvezetőtől részeletes tájékoztatást kaptunk a korabeli-középkori étkezési szokásokról is.

Megnézhettük a várúr hálószobáját, ágyát. Itt is elmondtak néhány, már másutt is hallott dolgot a középkori alvási szokásokról.... Érdekes volt ugyan, de új részleteket nem hallottam. 

A hálószoba után két fegyverterem következett. Hihetetlen mennyiségű kézifegyver és lovagi páncél volt felhalmozva két hatalmas teremben. Meg egy csomó kínzó-büntető eszköz. Az idegenvezető hölgy dicséretére legyen mondva, sokat beszélt, ezen a téren panaszunk nem lehetett.

A fegyvertermek után gyakorlatilag ismét az udvaron találtuk magunkat. A vár csak egy kis része látogatható ezek szerint. 
Azt még tudni érdemes, hogy ma is magánkézben van, nyilvánvalóan az építtető gróf leszármazottai birtokolják. A család 11 tagja a várban alussza örök álmát....


Bécs, Grinzing
Bécs, Grinzing
Bécs, Grinzing
Bécs, Grinzing
Túl sok időnk nem maradt a mai napból. A várlátogatás után indultunk haza felé, de közben - Bécs Grinzing nevű városrészében - megálltunk egy kis időre. Éppen csak egy rövid sétára, és egy pohár bor elfogyasztására volt időnk. Kellemes zweigelt vörösbort ittunk (feleségem társaságában) és egy korábbi rábás munkatársammal , valamint az Ő feleségével régi dolgokról beszélgettünk. Kellemes napunk volt...

2013. szeptember 24., kedd

Villámlátogatás Ausztriában - Krems

Újabb rövid kirándulásra mentem, és újra Ausztriába. Most is busszal, társasúttal mentem, ezúttal feleségemmel együtt. Három helyszínt látogattunk meg egyetlen nap alatt. Az utazás jellegéből adódóan mindegyik helyen csak kevés időt tölthettünk, hisz maga az utazás is sok időt vett igénybe a napból.
Az első célpont Krems városa volt. Korábban nem jártam ott, nem tudtam róla semmit, ezért megint az internetre kell hagyatkoznom, ha információra van szükségem a helyről. 
Sajnos, magyar nyelvű információ alig található; ami van, az is csupa reklám, szálláshely ajánlat, és hasonló. Turistáknak nélkülözhetetlen, de több tájékoztató leírásra lenne szükség.

"A Wachau keleti határán található a régi, jól ismert üzleti és kereskedelmi központ, a Krems. A régi, aprólékos gonddal helyreállított egyházi épületek és lakóházak között kellemes és pihentető élmény a vásárlás, nem utolsósorban azért, mert a városnegyedből szinte teljesen kitiltották a járműforgalmat. Krems Ausztria egyik legnépszerűbb történelmi városának számít, és az év szinte minden napjára jut valamilyen érdekes fesztivál, vagy kiállítás, amelyre érdemes ellátogatni."

Annyit még megtudtam, hogy a világ majdnem legöregebb városa, 32000 éves szobrocskát találtak a régészeti ásatások során. A belváros majdnem minden háza műemléki védettséget élvez, és része a Világörökségnek.
A középkori város egyik bejárata
Feliratok és címerek
A középkori várfal egyik kapuján léptünk be a belvárosba. Tisztaság és mintaszerű rend volt mindenütt. Járműforgalom alig van a belvárosban, szinte csak néhány kijelölt utcába hajthatnak be a motoros járművek. Az emberek nyugodtak, kiegyensúlyozottak, és barátságosak. 
A leírásban említett udvar egy részlete
Egy úr - látva nyakamban a fényképezőgépet - kézzel-lábbal magyarázva terelt be egy udvarba, hogy nézzem meg milyen szép, igazi fényképezni való látvány van odabent. Igaza is volt, sajnáltam, hogy nem nézhettem körül alaposan, mivel rohannom kellett a csoport után!
Városkép - Krems
Városkép - Krems
Városkép - Krems
Városkép - Krems
A fenti képen Liszt Ferenc magyar származású (édesapja révén) zeneszerző édesanyjának szülőháza látható. A ház falán emléktábla örökíti meg, illetve hirdeti ezt az információt. Maga a zeneszerző is nagyon sok időt töltött ebben a házban gyermekkorában.
Városkép - Krems
Városkép - Krems
Városkép - Krems
Krems - Szent Vitus plébánia templom
Krems - Szent Vitus plébánia templom
Krems - Szent Vitus plébánia templom
Krems - Szent Vitus plébánia templom
Krems - Szent Vitus plébánia templom szószéke
Két templomot is meglátogattunk a városban. Csodálatos, gyönyörű, és itt is, mint mindenhol osztrák templomokban, nemcsak turistákat, hanem hívőket is sokat lehetett látni a templomokban. 
Piarista templom - Krems
Piarista templom - Krems
Piarista templom - Krems
Piarista templom - Krems
Piarista templom - Krems
Türelmükre jellemző, hogy egészen jól megtűrték a templomokban sürgölődő, fotózó, és nem mindig csendes turistákat. 
Városkép - Krems
Városkép - Krems
Városkép - Krems
Városkép - Krems. Egy különleges cégér, nyírfából

Kérlek Benneteket, nézzétek meg az ott készített képeimet.

Legyen szép napotok!

2013. szeptember 18., szerda

Kincses Gyirmót

Régi olvasóim tudják rólam, hogy szeretem a természetet járni, és fényképen rögzíteni az elém kerülő szép dolgokat. Városképeket, tájakat, virágokat, madarakat... Lehetnek ezek a közvetlen közelemben, vagy kissé távolabb, ha lehetőségem van kisebb utazásokra. Képeim azután - más fotósok, barátok képeivel együtt - az internetre kerülnek, és akinek kedve van hozzá, megnézheti őket. Hasonlóképpen, mint ahogy én is megnézem más fotóstársak képeit. Természetes, hogy ami közel van hozzánk, azt gyakran látjuk, kissé megszokottá válik. Egyszer csak arra figyelünk fel, hogy hogy  kis hazánk máshol élő állampolgárai elismeréssel nyilatkoznak a nekünk megszokott, alig feltűnő természeti értékekről. Így figyeltem fel arra, hogy egy általam is gyakran látogatott területet "Kincses Gyirmótnak" nevezett egy Budapesten élő természetjáró hölgy.
Ezt követően még gyakrabban látogattam ki a Győr melletti területre, és még alaposabban figyeltem arra, ami ott található. Megjegyzem, mert az igazsághoz tartozik, hogy ezt a kitüntető címet nem az én képeim alapján kapta a terület....

Néhány nappal ezelőtt, egy szép napsütéses délután nyakamba akasztottam a fotós táskát, és kilátogattam Gyirmótra. A kirándulás és természetfotózás mellett olyan terveim is voltak, hogy kísérleti felvételeket is készítek. Váltogatni terveztem a fehéregyensúlyokat, objektíveket, és legfőképp a még alig használt Reynox konverziós előtétem használatával szerettem volna tapasztalatokat szerezni.

Akkor nézzük: a fehéregyensúly (WB) manuális állítása hasznos, de az átállítás könnyen felejthető, amikor pillanatról pillanatra bújik el majd vissza a napfény. A folyton változó fényviszonyok mellett biztonságosabb az automata beállítás, mint elszíneződött képeket készíteni rakásszám. A lepke túl gyorsan elrepül, és nem jön vissza egy új felvétel kedvéért, hiába hívjuk!
A kézi működtetésű Pentacon fix 100 mm gyújtótávú objektív sok esetben használható, de jellemzően csak statikus témáknál. A lepkék, és más bogarak nem tűrték, hogy 40 cm-re közel menjek hozzájuk, élesreállítás céljából. Nagyon szép lepkéket szalasztottam el azzal, hogy nem volt mód a megfelelő paraméterek beállítására.
Amikor már kellően felbosszantottam magam, elővettem az Olympus ED 70-300 telét. A Reynox-ot ki sem próbáltam, mert ahhoz megint más objektív kellett volna.
Ezt a teleobjektívet már régóta használom, tudtam, ha lepkét, szitakötőt és más rovart akarok fotózni, akkor erre lesz szükségem. Ráadásul nem kell ötméterenként a földre hasalni, majd onnan felállni (az én koromban!)
Persze, így sem voltam maradéktalanul boldog. A tele legkisebb gyújtótávolsága (eq) 140 mm, ami tájkép felvételekhez majdnem teljesen alkalmatlan. Vagy csak alig alkalmas. Mi az, ami megfelelne? Mondjuk: Olympusban gondolkodva egy 18-180 mm utazótele - (eq) 36-360 mm tartományban. De ez újabb 150.000 HUF-ba fájna nekem... :-(

No de hagyjuk a kesergést, nézzük a képeket!
Győr-Gyirmót - Őszi kikerics
Győr-Gyirmót - a távolban egy kócsag
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - szender
Győr-Gyirmót - szender
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Boglárka
Győr-Gyirmót - itt is gémek!
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Őszi kikerics
Győr-Gyirmót - Őszi kikerics
A gyirmóti láprét részlete
Győr-Gyirmót - Őszi kikerics
Győr-Gyirmót - Kornistárnics
Ez a védett virág a legkedvesebb növény, amivel eddig a gyirmóti réten találkoztam. Hihetetlenül szép, amint az élénk színe ragyog a nap fényében! Sajnos, ebben az évben túl hamar lekaszálták a rétet, néhány tő kivételével megsemmisítették ezt a kis csodát! Ezeket a felvételeket is csak barátok jelzése alapján sikerült elkészítenem.
Győr-Gyirmót 
A megmaradt néhány tő közelebbről így néz ki. Hát nem gyönyörű?
Győr-Gyirmót - Lecsepült veronika.
Győr-Gyirmót
Több éve fotózom ezeket a szép virágokat, mégsem vagyok képes a nevüket megjegyezni. barátaim rendszeresen tudatják velem, melyik képem mit ábrázol - én viszont azonmód el is felejtem.
Nem tudom tehát, mi a neve, nem tudom a következők nevét sem. Maradjunk abban hogy szép, tetszik...
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - egy tapsifüles szalad a távolban
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Felhők
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Láprét
Győr-Gyirmót - Buzogány
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Őszi kikerics
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Atalanta lepke
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Szürkegém
Győr-Gyirmót - Szürkegém elrepül
Győr-Gyirmót 
Győr-Gyirmót - Őszi kikerics
Köszönöm a látogatást, és a türelmeteket, hogy végignéztétek a képeket!

Legyen szép napotok a továbbiakban is!