2013. június 29., szombat

Győr - Táncfesztivál 2013 Flamenco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

"Flamenco tánc
A flamenco gyűjtőnév a spanyolországi Andalúziában élő cigányok által a 18–19. században elterjesztett népzenei és táncstílusokra. Legősibb formája az ének (cante), amihez hangszeres kíséret (toque) és tánc (baile) kapcsolódhat.
Mivel a flamenco tükre a spanyol cigányok életének, a teljes emberre hatást gyakorol: viselkedésében, életfelfogásában, öltözködésében, szerep-mintáiban, teljes valójában érzékelhető hatása. Mindenki aki érzi, mindenki aki átéli részt kap világából. A nép az éneken, a gitárjátékon és a táncon keresztül máig őrzi a "flamenco esszenciát", a flamenco szabályait, törvényeit.
A flamenco, mint az ősi táncok, a mágikus rítusok szabályai szerint épül föl: a kör, a ceremóniamester és a résztvevők alkotják alapját."

Ma már hagyománynak tekinthető, hogy a Győri Nyár rendezvénysorozat keretein belül sok táncegyüttes műsorát láthatja a győri közönség. Többnyire néptánc műsorokról van szó, de minden alkalommal show jellegű esteket is láthatunk.
Idén úgy alakult, hogy csak a Spanyol Flamenco bemutató estjén, és a Latin Combo (Cuba) műsorán vehettem részt a színház előtti téren. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek is, mert mindkét műsor az általam nagyon kedvelt műfajok közé tartozik.
Természetesen fényképezőgéppel mentem a rendezvényekre, és mindkét esetben sok felvételt készítettem. A rendezvények szabadtéri színpadon voltak megtartva, fotózáshoz nem igazán ideális körülmények között. Ráadásul a színpad, és a szereplők fotózása - nézői pozícióból - önmagában is sok problémát okozott. Elkerülhetetlen volt, hogy színpadi kellékek, színpad mögötti zavaró jelenségek, reflektorok képre kerüljenek. De ezekkel - és sok más hibákkal - együtt is nagyon örülök a képeimnek. Segítenek visszaidézni egyes jeleneteket, és kicsit az egész est hangulatát is. Igaz, könnyű nekem, részt vettem az eseményen, vannak személyes élményeim az eseménnyel kapcsolatban. De nagyon remélem, azon barátaim számára is sikerül egy cseppet átadni az élményből, akik csak a képeimet látják.

Ma csak a spanyol est képeinek egy részét mutatom be Nektek. Sajnos, a szereplőkről nem sikerült elég információt begyűjtenem. Annyit tudok biztosan, hogy a táncos hölgyek magyar flamenco-táncosok voltak, az egyik táncos hölgy pedig Pirók Zsófia. A zenészek és az énekes hölgy szinte egészen biztos, hogy spanyolok voltak. Volt egy érdekes közjáték is a műsorban (műsoron kívül) - egy civil fiatalember, talán spanyol turista, fölszólt a színpadra. Az énekes hölgy erre fel is hívta magukhoz, és a fiatalember néhány tánclépés erejéig be is szállt a táncba! De nagyon hamar el is távozott...

Néhány fotó, melyeket a helyszínen készítettem:
Flamenco
Flamenco (Pirók Zsófia)
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Felirat hozzáadása
Flamenco (közjáték)
Flamenco
Flamenco
Ének
Flamenco
Flamenco
Flamenco (gitár)

Flamenco
Flamenco (közjáték)
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Flamenco
Legyen szép napotok!

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon eredetiek a fotók! Én is ott voltam az esten általuk! :)

Földvári István Zoltán írta...

Nagyszerű képek! :) Kedvelem a Lippai-Pirók kettőst, azonban kis kiegészítést tennék, ezen a képen:

http://3.bp.blogspot.com/-lX7v1r-qk5E/Uc6oXpdZuUI/AAAAAAAA4mc/v3zFuiEBAHg/s1356/P6223161+-+Gy%25C5%2591r+Spanyol+flamenco_HD.jpg

nem Lippai Andrea, hanem lánya, Pirók Zsófia szerepel!

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Sajnálom, de személyesen egyik Hölgyet sem ismerem, az okozhatta a tévedést, hogy internetről igyekeztem információkat szerezni.

Földvári István Zoltán infója alapján korrigáltam.
Köszönöm

Földvári István Zoltán írta...

Mi köszönjük a képeit! :)