2013. április 24., szerda

Öskü - Rotunda (kerektemplom)


Rövid bevezetés a faluról (forrás - Wikipedia):
"A falu már a római korban is lakott volt, ebből a korból két obsit-plakett is előkerült, melyet a szolgálatukat letöltött katonák kaptak. A községtől nem messze veszprémi muzeológusok avar kori sírmezőt is találtak, melyet később fel is tártak. A honfoglalás idején Ösbő vezér kapta meg a vidéket. A falu a török korban elnéptelenedett, helyükre németeket telepítettek be, de ők továbbálltak. A 18. század elején két alkalommal is szlovákokat hívtak a vidékre, akik az idők folyamán teljesen elmagyarosodtak. Egy részük katolikus, más részük pedig evangélikus volt, így e két egyháznak van temploma a faluban.
Öskü legnevesebb szülötte Tasner Antal, aki Széchenyi István személyi titkára volt 1848-ig, majd a Lánchíd Társaság titkára lett.
1947-ben a szlovák–magyar lakosságcsere keretében több szlovák család elköltözött a felvidéki Martos településre, és onnan pedig felvidéki magyarok érkeztek Ösküre.
Ösküi kerektemplom (római őrtoronyra épült XI. századi kápolna)
A rotunda a sekrestye kivételével – az a XV. században épült – eredeti állapotában áll. Magyarországon az egyetlen ilyen formátumú műemlék templom."
Öskü falu Rotunda
Ahogy korábban említettem, egy TV-műsor, és az abban látott rotunda (körtemplom) inspirált leginkább arra, hogy Öskü nevű faluba menjek kirándulni. Tudomásom szerint a kör alakú templomok jellemzően az Árpád-házi királyok, főleg I. István király korában épültek. 

Öskü falu Rotunda és sekrestye
Nagyon kevés maradt meg belőlük - közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondom, hogy egy se. Magyarországon egy ilyen emlékről tudunk - ez is csak alapjaiban létezik. Számomra különlegessége ennek a templomnak, hogy a Vas megyei Nádasd községben találták meg az alapokat. Történészek és muzeológusok, régészek hitelesítették, és eredeti honfoglalás-kori leletnek minősítették. Sajnos, az egész templom alapját nem tudták feltárni, mert a jelenlegi templomot éppen a régi rotunda helyére építették - az eredeti alapok részben a mostani templom alatt helyezkednek el. Ebben a rotundában találták meg a történelmi Nádasdy-család elődeinek első temetkezési helyét. A történészek egyetlen hasonló leletről tudnak, az is Lengyelországban található.
A falu látképe a Rotunda dombról
Ezek alapján érthető, hogy felkeltette az érdeklődésemet ez a rotunda. 
A már elmesélt hajmáskéri kitérő után rövid idő múlva már Öskün voltunk. Nem kellett keresgélni a templomot, mivel egy magaslaton áll, az országútról is jól látható helyen.
Még mindig a Rotunda
A templom valóban különleges. Nagyon jó állapotban van, látszik, hogy gondozzák. De a külső alakjától eltekintve semmi nem utal arra, hogy valóban a "tíz falu építsen templomot" istváni utasításra építették volna. Laikusként mondom persze, nem szakemberként; nem értek hozzá.
Bemenni nem tudtam, gondosan zárva volt.
Mivel ez egy személyes blog, legyen itt egy személyes fotó is: feleségem, amit lefelé jön a Rotundától
Az említett TV-műsor egy része gasztronómiával foglalkozott. Finom ételek elkészítésének módját mutatták be - értelemszerűen úgy, ahogy a faluban készítik az egyébként ismert ételféleségeket. Kerestünk egy éttermet, ahol ezek egyikét megkóstolhattuk volna. Nem találtunk egyetlen működő vendéglátó helyet sem - így aztán nem maradt más választás, mint a helyi specialitásokkal való ismerkedés helyett éhesen menni tovább a következő faluba.
Tűzoltó szerkezet
Na, de nem azonnal! A faluközpontban a rotundán kívül van még egy római katolikus, és egy evangélikus templom is. Persze, bezárva mindkettő. A kertekben pedig mindkét helyen egy-egy emlékoszlop. A templomok a szokványos kinézetű templomok, de az emlékoszlopok érdekeltek.
Katolikus templomkert: Szentháromság emlékoszlop
Evangélikus templomkert: Szent Anna emlékoszlop
A katolikus templomnál jártam éppen - lenyomtam a kertkapu kilincsét, bár reményem sem volt igazán, hogy nyitva találom. Nem is találtam nyitva. Az úttesten viszont épp akkor biciklizett arra egy hölgy. Leszállt a kerékpárjáról, és kérdezte, be szeretnék-e menni. Aztán azt javasolta, hogy hogy a szemben lévő házban csöngessek be a paphoz, ő biztosan szívesen megmutatja a templomot.
Így tettem. A pap nagyon barátságos volt, de sajnálattal közölte, hogy éppen most nem ér rá, pár perc múlva el kell mennie otthonról. Esetleg délután, akkor szívesen....... megköszöntem, de mondtam, hogy akkor már nem leszek a faluban. Erre megemlítette rotundát, javasolta, hogy nézzem meg azt is. Elmondtam neki, hogy ott már jártam - erről azt kérdeztem tőle, milyen a rotunda belülről. Legalább elmondásból tudjak róla...... Színtiszta fehérre van meszelve, nincs benne semmi középkorból megmaradt festmény, vagy freskó. Megköszöntem a felvilágosítást, és ebben maradtunk.
Hát - ez volt a szép reményekkel kecsegtető ösküi kirándulás. Persze, nem veszett el hiába a nap, mert innen Jásd községbe terveztünk továbbmenni. Az ottani malom-múzeum volt a kijelölt újabb célpontunk.

Aztán a véletlen itt is közbeszólt. De ez már a következő mesém témája lesz..... remélem, pár nap múlva visszatértek ide, és újabb kirándulásomról is érdeklődni fogtok! 

Szép napokat addig is!

Nincsenek megjegyzések: