2012. június 23., szombat

Cseh-Morva kultúrtáj - Mikulov

Csehországi villámlátogatásunk utolsó állomása Mikulov város, és a város vára. A vár tapasztalatom szerint a város szerves része, nem különül el attól. Az utcák és a vár udvara, közlekedői szerves egységet alkotnak.
A vár panorámája
A Vár - mint általában a legtöbb helyen, a város legmagasabb pontján épült fel. Hatalmas, monumentális tömbjével messziről uralja a látképet, és igen szép panorámát nyújt már messziről nézve. Közelről is egészen különleges építmény. 
Feljárat a várba
A vár parkja
Barátságtalan időjárás, szemerkélő eső
Nagyon szép részletek
Az udvarán nagyon szép virágos park található, a belső közlekedést biztosító utak mentén pedig több műalkotás látható. 
Kissé morbid...
Szép díszkút - Szentpéteri Terinek ajánlom!
Ez minden bizonnyal egy nagyon modern művész nagyon modern alkotása...
Hogy melyik szép, melyik nem, az ízlés dolga - nekem mindenesetre nem mindegyik tetszett. De természetesen az én ízlésem nem mérvadó.
Az időjárás továbbra sem kedvezett nekünk. Nem volt kifejezett nagy eső, de folyamatosan szemerkélt, az égbolt pedig vigasztalanul szürke volt. Nem kifejezetten fotósok álma ez a fajta időjárás, de mit lehet tenni: most vagyunk itt, most kell fotózni, úgy, ahogy lehet.
Díszkapu
A város főtere
A várbeli séta után a Fő-tér irányába sétáltunk. A tér nagyon szép, több különleges építmény áll itt. Ráadásul valamely kulturális rendezvény is zajlott itt. 
Cseh fúvós zenekar
Egy ideiglenesen felállított emelvényen fúvós zenekar játszott. Kellemes polkákat és dzesszes hangzású zenés darabokat hallhattunk.
Egy különleges templom homlokzata
Az előbbi templom udvara (?)
A közeli hegytető
A térről nagyon szép kilátás nyílik egy hegytetőre, rajta vallási rendeltetésű építményekkel. Nem vagyok benne teljesen biztos, de ha jól tudom, egy kápolna és kálvária is volt ott.
Nagyon egyedi díszítésű épület
Még egy pillantás a Fő-térre
Mint mindig, idő itt is kevés volt arra, hogy kedvem szerint kószáljak az utcákon, benézzek templomokba, körbejárjak műemlékeket és szabadtéri műalkotásokat. Ugyanakkor elégedett voltam, mert arra gondoltam, mindössze egyetlen nap alatt három cseh városka életébe nyertem néhány órás bepillantást, és kivételes szépségeket is láthattam.

Köszönöm Nektek, hogy képzeletben követtetek sétáimon!

Nincsenek megjegyzések: